Skoči na sadržaj

Kako početi vježbati

Ako radite po cijele dane, loše spavate, stalno ste pod stresom, osjećate opću ukočenost u zglobovima, muči vas prekomjerna tjelesna težina i, sve u svemu, osjećate se loše, onda je ovaj kratki članak za vas. Volio bih vam kroz svoje desetogodišnje iskustvo rada s ljudima koje muče isti problemi dati tri savjeta kako se pokrenuti i kako se nastaviti kretati.

Kako početi vježbati

Do sada je trener Zoran pisao o tome kako smršaviti, o najboljim metodama mršavljenja te što kad prestanemo mršaviti, a u sljedećim ćemo se člancima početi baviti vježbanjem.

Sadržaj vodiča:

Nađite si tip vježbanja koji vam je zabavan i udoban za zglobove, neka vam treninzi daju energiju umjesto da vas iz tjedna u tjedan sve više iscrpljuju. Nakon što ste našli nešto takvo, proaktivno brinite o svojoj redovitosti, to je glavna odrednica uspjeha. Sa svim ljudima s kojima sam do sada radio, najveći problem je kako godinama biti dosljedan u vježbanju, spavanju i prehrani (što zbog karakternih osobina, što zbog prenatrpanog dnevnog rasporeda i obaveza).

Prvi trening

Prvi savjet je pronaći nešto u čemu jako uživate. Ako se uhvatite u razmišljanju o idućem treningu, u ranijem kretanju od kuće na vježbanje jer ste nestrpljivi, u čitanju o svom tipu vježbanja u slobodno vrijeme… To znači da ste na jako dobrom putu. Specifični ciljevi (istrčati 10 km za 45 minuta, dići dvije tjelesne težine na mrtvom dizanju) zahtijevaju jako specifične treninge, ali vi u ovoj fazi tražite ono što vam je zabavno i nemojte se zamarati naprednijim treninzima. Čim se pokrenete, već ćete se početi bolje osjećati, u početku bilo kakvo kretanje ima pozitivne učinke na zdravlje.

Vježbanje i stres

Drugi savjet je da sve vježbanje promatrate kao stres. Ugrubo, možemo ga podijeliti na dva tipa: lokalni mehanički stres i globalni. Svaka vježba je primjena lokalnog mehaničkog stresa na mišiće i zglobove s ciljem da se tijelo prilagodi na taj stres i postane jače, veće, izdržljivije i fleksibilnije. Morate biti sigurni da su vaši mišići i zglobovi spremni na to, nemojte naglo krenuti u jake treninge. Svaki trening stvara u tijelu globalni odgovor na stres, ono se počinje oporavljati od treninga. Međutim, ako ste stalno pod stresom i loše spavate, to je kao da u autu cijeli dan držite i gas i kočnicu, uskoro postajete izmučeni, mrzovoljni, oslabljen vam je imunitet i puno teže napredujete na treninzima. Stoga dobro pazite na svoje zglobove na svakoj vježbi i nemojte se “ubijati” na treninzima jer to samo dodaje stres kojeg ionako imate previše, nećete se moći oporaviti od takvih treninga i, u najmanju ruku, imat će negativan utjecaj na vaše zdravlje.

Organizacija vremena

Treće, osim ako niste student i ispitni rokovi su upravo završili, morate organizirati svoje vrijeme i morate biti disciplinirani. Nikad nećete slučajno svaki tjedan naći šest sati za tri treninga, morate se nečeg odreći i morate štititi svoje vrijeme za trening. To je glavni razlog zašto puno ljudi vježba ujutro, žele biti sigurni da ne propuštaju treninge i žele započeti dan tako da se prvo pobrinu za sebe. Isto tako, nećete svaki put biti raspoloženi za vježbanje i morate se disciplinirati  redovito odlaziti na treninge. Rijetko kad je problem odraditi trening jednom kad se pojavite u dvorani, najveći problem su one mentalne igre i negativna razmišljanja dok ste još doma. Ako ste stavili opremu za trening u auto i na putu ste prema teretani, trening će sigurno biti odrađen.

Dragi čitatelji, ovaj tekst je namjerno kratak jer želim da vam bude jasno koliko je bitno djelovati i jednostavno pokrenuti tu malu snježnu grudu koja bi se za godinu dana mogla pretvoriti u lavinu. Jedan od “problema” čitanja informativnih članaka na Internetu je taj osjećaj kod čitatelja  da nešto radi dok skuplja informacije, što osobi daje krivi osjećaj da se pokrenula, a zapravo samo odgađa djelovanje kroz zatrpanost informacijama. Pokrenite se i počet ćete se iznutra i izvana mijenjati u drukčiju, zdraviju i sretniju osobu. Kad zaredate nekoliko tjedana bez propuštenog treninga, siguran sam da ćete bolje spavati i možda ćete čak htjeti poboljšati prehranu da biste bolje iskoristili trud koji ulažete na vježbanju. Sretno!

Trener Zoran

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi