Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Kako pravilno koristiti email?

Kako pravilno koristiti email?
Autor članka: Mario Sever
Kategorije: Internet
Teme: ,
Datum objave: 26.02.2013

Iako smo sigurni da se već dobro služite emailom nije loše pročitati neke savjete. Kako pravilno koristiti CC i BCC polja te koja su pravila kod pisanja emaila pročitajte u ovom vodiču.

postanskisanducic

Idemo pogledati koji su osnovni dijelovi svake email poruke i čemu oni služe.

From – Pošiljatelj

Prvo polje koje se nalazi na vrhu svake email poruke označava pošiljatelja. Obično nema prevelikog prostora za neku pogrešku osim ako koristite više email adresa. Ako imate više email adresa probajte određenom primatelju uvijek pisati sa iste adrese kako ga ne bi zbunjivali.

Izbjegavajte slati privatne poruke sa poslovnih email adresa. Za privatne potrebe uvijek možete otvoriti adresu na nekom od besplatnih servisa, kao što je na primjer Gmail.

To – Primatelj

Ovo polje sadrži adresu osobe koja prima Vašu email poruku. Često se upotrebljava na pogrešan način tako što se upisuje cijela lista primatelja. Upisivanje svih adresa na koje se šalje poruka može zbuniti one kojima je poruka namijenjena, a isto tako otkriva email adrese drugih primatelja što može predstavljati sigurnosni propust (veliki broj reklama i lančanih pisama koristi upravo ovo polje kao izvor adresa).

Primatelj je u pravilu jedna osoba, a ostale osobe kojima se šalje poruka stavljaju se u polje CC ili BCC.

CC (Carbon Copy) – Duplikat

Mnogi ovo polje uopće ne koriste iz razloga što ne znaju njegovu namjenu. U ovo polje se upisuju adrese osoba koje će primiti duplikat email poruke. Kao što je spomenuto ranije, primatelj je u pravilu jedna osoba dok se ostale osobe stavljaju u ovo polje.

Na primjer, morate poslati poruku Vašem šefu, ali radi koordinacije morate taj email poslati još dvojici zaposlenika. U polje TO (Primatelj) ide adresa šefa, a u polje CC idu adrese dvaju zaposlenika. Svi će dobiti identičnu email poruku i vidjeti će tko je sve obaviješten o ovom emailu.

ms-email-01

BCC (Blind Carbon Copy) – Slijepi duplikat

Za razliku od CC-a, kada se u ovo polje upisuju adrese primatelja, svi će dobiti taj email ali nitko neće vidjeti trag kome je sve poslan.

To znači da možete poslati identičan email na deset adresa, a svatko tko dobije poruku mislit će da je email poslan samo njemu – neće vidjeti ostale primatelje.

Subject – Tema

Ovo polje ne smije se ostaviti prazno! Tema poruke je prvo što će primatelj pročitati i na osnovu nje često puta ocijeniti koliko je poruka važna. Većina email klijenata će Vas automatski upozoriti ako ovo polje ostavite prazno.

Sadržaj

Probajte se suzdržati od upotrebe različitih boja slova, pozadine i različitih fontova u poruci. Email je zamišljen kao sredstvo brze komunikacije i ove stvari samo usporavaju pregled informacija uz nepotrebno povećavanje veličine emaila. Također, neki ljudi imaju isključenu mogućnost prikaza HTML-a u email porukama te će ionako vidjeti samo čisti tekst.

Nadamo se da Vam je ovaj vodič pomogao.

5 komentara na članak 'Kako pravilno koristiti email?'

Pratite komentare na članak 'Kako pravilno koristiti email?' putem RSS feeda.

 1. Slavko
  26.02.2013 u 22:22h

  Veoma korisna stranica za mene polupismena informatičara.Bravo!

 2. miki
  27.02.2013 u 15:48h

  Kako nekog blokirati da mi pise,posebno ovim sto reklamiraju a ne samo da ga saljem u otpad ili nezeljenu postu….hvala unapred za odgovor

 3. 28.02.2013 u 16:39h

  ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo kako je dobar facebook

 4. 28.02.2013 u 16:42h

  Volim facebook i vou tube

 5. jovana stevanovic
  03.03.2013 u 15:05h

  treba mik pomoc

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.