Skoči na sadržaj

Kako prodavati na Etsyju

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Etsy je mega popularna platforma za prodavanje razno raznih rukotvorina poput primjerice umjetnina, zlatnog nakita, raznih ukrasa za kućanstvo, odjeće i slično.

Kako prodavati na Etsyju

Mnogi su korisnici iz Hrvatske i šire regije prepoznali Etsy kao prodajni kanal putem kojeg mogu poslovati s cijelim svijetom, odnosno prodavati svoje rukotvorine puno široj publici nego što je to putem Facebooka, Njuškala i slično. Etsy vam otvara vrata svjetskog tržišta i uz poneki trik možete pokrenuti ozbiljan posao. U ovom vodiču ćemo pokazati kako otvoriti Etsy shop.

Etsy shop ćete trebati otvoriti na njihovom webu, a kasnije možete koristiti mobilnu aplikaciju Sell on Etsy. Mobilna aplikacija je izrazito praktična za potrebe brze komunikacije s kupcima, dogovora oko narudžbe i sl.

Otvaranje Etsy shopa

Idite na Etsy te u gornjem desnom kutu kliknite na Sell on Etsy (Prodaj na Etsyju).

Zatim na sredini ekrana kliknite na Open your Etsy shop gumb (Otvori svoju Etsy trgovinu).

Ako već imate Etsy profil ulogirajte se putem e-mail adrese, ako nemate, bit će potrebna registracija (Register). Registrirati se možete putem e-mail adrese, Googlea ili Facebooka. Za nastavak pritisnite Continue.

Naziv Etsy shopa

Za početak će biti potrebno unijeti načelne postavke poput jezika (Shop language), geografske lokacije trgovine (Shop country), valute (Shop currency) te sažetog opisa koji najbolje prikazuje vašu trgovinu, a birate između nekoliko ponuđenih opcija.

Za nastavak kliknite Save and continue (Spremi i nastavi).

Zatim je potrebno odabrati ime vaše trgovine (Name your shop) i provjeriti dostupnost imena (Check availability) te kad ste odabrali, pritisnite Save and continue za spremanje i nastavak.

Ime trgovine nije od presudne važnosti, međutim mnogi često nazivaju shop tako da se iz imena može dijelom zaključiti o čemu se radi.

Slikanje robe i opis ponude

Jedna od važnijih stavki prilikom otvaranja trgovine je opis ponude, odlične fotografije i što više “to the point” detalja kako biste zaintrigirali potencijalne kupce.

Pritiskom Add a listing ćete dodavati proizvode u Stock your shop koraku (Napuni trgovinu).

Kliknite Add a photo za dodavanje fotografija proizvoda te pratite smjernice o kvaliteti, koristite dnevno svjetlo za što bolju prezentaciju proizvoda, bez flasha, uvijek slikajte proizvod u odnosu na nešto svima nam poznato i slikajte u što manje “busy” okruženju.

Prilikom opisa proizvoda (listing), budite što precizniji i to kad birate: kategoriju, boju, materijale, namjenu, naziv, tagove, a uvijek je korisno detaljno opisati veličinu (visina, širina, dubina).

Ako proizvod izrađujete po narudžbi, obilježite Made to order kad označavate vrijeme proizvodnje.

Ako prodajete nakit koji možete personalizirati poput primjerice ogrlice s imenom, svakako to stavite u napomenu (Personalization).

Shipping i vrijeme obrade

Kad dođete do koraka gdje određujete opcije slanja pošiljke (Shipping options – processing time), uzmite u obzir kako ljudi biraju trgovine koje imaju najbolji odaziv, brzu komunikaciju te kratko vrijeme obrade narudžbe (Processing time). Nemojte zaboraviti da vas kupci ocjenjuju i morate se truditi dobivati odlične ocjene kako biste mogli konkurirati, jer nitko ne kupuje od trgovina s lošim ocjenama (Reviews).

Odaberite cijenu slanja pošiljke za unutar Hrvatske i za ostatak svijeta gdje želite dostavljati svoje proizvode, a tu vam mogu pomoći informativni izračuni na web stranicama svake dostavne službe.

Naplata

U koraku naplate (How you’ll get paid) upisujete lokaciju vaše matične banke, naziv banke (Bank name), puno ime i prezime kao što je ispisano na vašoj bankovnoj kartici, svoj IBAN te SWIFT.

SWIFT možete pronaći na web stranicama svoje banke.

Sada slijedi upis vaše adrese (Street name), kućnog broja (Number), poštanskog broja (Postal code), grada (City) i broj telefona (Phone number).

U sljedećem koraku trebate postaviti billing (Set up billing) te odaberite što vam najviše odgovara i što je u skladu s trenutnom ponudom na našem tržištu i vašom bankom. I to je to! Možete početi prodavati na Etsyju.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi