Skoči na sadržaj

Što je i kako napraviti Facebook Page?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Danas je, ako imate business bilo koje vrste ili ste, primjerice, javna osoba, Facebook stranica neophodna stavka koju biste svakako trebali imati. U nastavku saznajte što je Facebook stranica, kako ju kreirati i kako ju najbolje koristiti.

Što je i kako napraviti Facebook Page?
Photo credits: Unsplash

 

Facebook nam kao najveća društvena platforma pruža bezbroj mogućnosti da dosegnemo do velikog broja ljudi. Bilo da se radi o komercijalnoj svrsi, poput promocije proizvoda i prodaje ili pak samo o privatnoj. Facebook stranica ili Facebook page je alat koji koristimo upravo u svrhe promocije i informiranja.

 

Facebook stranicu možemo gledati kao produženu vizitku osobnog profila tvrtke, zajednice, projekta ili neke druge skupine ljudi. Na njoj kao i na vašem osobnom wallu (zidu) objavljujete sadržaje poput slika, tekstova, video uradaka. Naravno, postoji nekoliko razlika u odnosu na osobne profile, a prvi je taj da su ovakve stranice javne i dostupne svim korisnicima, te ih svi mogu likeati. Opremljeni su alatima koji vam olakšavaju svakodnevnu komunikaciju s ljudima koji prate vašu stranicu, omogućavaju vam jednostavnije objavljivanje sadržaja, njihovu promociju te komunikaciju s korisnicima, odnosno osiguravaju vam sve što vam je potrebno za ono što rade community manageri.

U nastavku ćemo objasniti kako kreirati Facebook Page (Facebook stranicu) i pokazati osnovne mogućnosti.

Otvorite svoj Facebook profil, te kliknite na padajući izbornik u zaglavlju stranice u kojem je potrebno odabrati Create Page (Kreiraj stranicu). Alternativno, posjetite direktnu poveznicu:
https://www.facebook.com/pages/create/

Naslovna stranica za kreiranje vam nudi 6 vrsta stranica u ovisnosti o tome u koju svrhu kreirate Page (Stranicu), odnosno za kakav tip poslovanja ili interesa. Odaberite tip stranice koji najbolje pristaje uz vaše polje interesa.

Za potrebe ove demonstracije, mi smo odabrali kategoriju Cause or Community. Ako je vama potrebna stranica koja se nastavlja na postojeću tvrtku, lokaciju, caffe bar, klub i sl., odaberite Local Business or Place (Lokalni posao ili mjesto). Moći ćete navesti adresu koja će se prikazivati na karti, radno vrijeme, odabrati kontakt formu kako bi vam korisnici mogli slati poruke, emailove i sl., povezati s postojećom web stranicom itd.

Nužno je osmisliti i unijeti naziv stranice koju kreirate nakon čega možete nastaviti na sljedeći korak.

Facebook je sada za vas kreirao stranicu, koja je inicijalno potpuno prazna, bez ispunjenih elemenata. U lijevom stupcu vidimo profilnu sliku, ispod koje se nalaze izbornici: Home, Posts, Videos, Photos, About, Likes.

Klikom na tipku About, otvorit će vam se izbornik u koji je potrebno upisati podatke o vašoj stranici, odnosno o tvrtki, osobi ili projektu kojem služi ovaj Page.

Dodatno, već na ovom koraku administrator stranice može pozvati sve svoje prijatelje da likeaju njegovu stranicu, u desnom stupcu pod Invite (Pozovi).

Postavite profilnu sliku pritiskom na ikonicu fotoaparata koja se nalazi na praznoj profilnoj slici. Možete odabrati dva načina za postavljanje, Take Photo (Snimi fotografiju) za snimanje fotografije uređajem na kojem kreirate Page, ili pritiskom na Upload Photo (Učitaj fotografiju) tako što ćete postaviti fotografiju koju ste unaprijed pripremili.

Isti je postupak i za Cover Photo.

Vaša stranica, odnosno Page, mora imati svojevrsno korisničko ime. Pritiskom na „Create Page @username“, otvorit će vam se izbornik za upis imena. Odaberite ime kako bi vas korisnici lakše pronalazili prilikom upisa u Facebook tražilicu.

Kada potvrdite unos prikazat će vam se poruka kao na slici niže.

Postove objavljujete baš kao i na osobnom profilu.

Vidjet ćete kako pokraj tipke za objavu imate opciju Boost Post. Pritiskom na nju, otvara vam se izbornik u kojem je moguće platiti uslugu Facebooku za promociju vaše obavijesti, odnosno posta, slike ili videa. Opcije koje možete odabrati su mnogobrojne, tako npr. možete odabrati koja vam je ciljana publika gledajući lokacijski i po starosti, koliki je budžet objave, koliko dana da se plaćena objava prikazuje (Sponsored) i sl.

Facebook oglase možete platiti PayPal-om, kreditnim te debitnim karticama.

Osim glavnog Page izbornika, koristit ćete i ostale, to su: Messages (Poruke), Notifications (Obavijesti), Insights (Uvidi) i Publishing Tools (Alati za objavljivanje).
Messages (Poruke)
otvara sandučić s porukama koje je vaša stranica zaprimila od strane posjetitelja i korisnika vaših usluga. Važno je pratiti zaprimljene poruke te odgovarati na njih u što kraćim rokovima.

Notifications (Obavijesti) prikazuje obavijesti o događajima na stranici, poput objava, količine likeova, kada je netko napravio share vaše objave ili like vaše slike itd.

Insights (Uvidi) je stranica s nizom alata koji vam olakšava pregled aktivnosti i rezultata na vašoj stranici, prikazuje statistike o broju pregleda sadržaja, koliki je reach (doseg) vaših objava odnosno kolikom broju ljudi se objava prikazala u News Feedu i sl.

Publishing Tools (Alati za objavljivanje) je upravo kako i ime kaže, skup alata kojima uređujete vaše objave. Zasigurno jedan od najkorisnijih je onaj za tempiranje tj. planiranje objava – Scheduled Posts. Ovaj alat vam omogućuje da postavite objave koje će se objaviti u budućnosti u točnom vremenu u kojem želite. Ovo je posebno korisno ukoliko planirate objaviti sadržaj kada su vaši korisnici najaktivniji i samim time si osigurati što veći broj pregleda i interakcija s korisnicima.

Ono što se često događa kada ste vlasnik neke od stranica, je da želite likeati druge stranice kao vaša stranica, a ne kao vi osobno. Postupak je jednostavan, kod objava koje želite likeati  se nalazi padajući izbornik s opcijom da to odradite u ime vaše stranice.

Za pregled postova koje ste likeali kao vaša stranica, kliknite u desnom izborniku stranice „Posts from Pages you’ve liked as your Page“.

I na kraju, ukoliko sve što želite jest obrisati postojeću stranicu, to možete učiniti na sljedeći način.

Kliknite na tipku Settings (Postavke), zatim General (Općenito). U dnu opcija se nalazi tipka Remove Page (Izbriši stranicu), pritiskom na nju izbrisat ćete u potpunosti vašu stranicu.

Nadamo se da vam je vodič koristio.

U slučaju dodatnih pitanja stojimo na raspolaganju putem forme “Pitajte učitelja”.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

  1. Emir
    01.06.2020 u 17:49h

    Nazalost ne mogu pristupiti svojoj stranici ni racunu. Sve uredno dobijem code na mail, postavim sifru i onda mi dodatno trazi da zatrazim code putem sms. Jednostavno to ne radi. Code mi ne stize na mail i svaki dan ista stvar, ja trazim, code ne dolazi. Sta napraviti? Hvala…