Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

PayPal – pregled podržanih hrvatskih kartica

Danas je život bez interneta nezamisliv, a kupnje preko interneta sve češća opcija na koju se brojni korisnici odlučuju. PayPal je jedan od instrumenata kojim možemo vršiti plaćanja, “virtualna banka”, odnosno servis za plaćanje i transakciju novčanih sredstava putem interneta.

Za korištenje PayPala potrebno je imati valjanu email adresu te posjedovati bankovnu karticu koju ovaj servis podržava. Pod uvjetom da posjedujete aktivan email i podržanu karticu, sam daljnji postupak otvaranja PayPal računa, odnosno registracije na PayPal je vrlo jednostavan, a sastoji se od unošenja traženih osobnih podataka, postavljanja passworda (lozinke) za pristup servisu te povezivanja kartice s PayPalom.

766e141759e14b0f95f4aee1e50ada02_28_1280_manja

U našim prijašnjim vodičima detaljno su opisani postupci otvaranja PayPal računa, te povezivanja kartice s PayPalom.

1. PayPal podržane kartice

Često pitanje hrvatskih građana koji se prvi put susreću s ovim servisom je vezano za kartice hrvatskih banaka koje su podržane od strane PayPala-a.

Sljedeće kartice hrvatskih banaka su podržane od PayPal servisa:

VISA – je kreditna kartica prihvaćena kao sredstvo plaćanja u cijelom svijetu, a podržana je i od PayPal servisa. Korisnik ove kartice (ako ispunjavate tražene uvjete) možete postati u svakoj hrvatskoj banci.

VISA ELECTRON – je debitna kartica koja je vezana uz kunski ili devizni račun. Prema mnogima ova kartica je najbolji izbor kada se radi o korištenju usluga PayPala, neovisno o vrsti računa (štedni, žiro ili devizni). Najvažnije prednosti Visa Electron kartice su mogućnost povlačenja (withdrawal) novca s PayPal računa na karticu i smanjen rizik zlouporabe budući da se može raspolagati isključivo sa sredstvima koja se nalaze na računu u banci.

MASTERCARD – je revolving kreditna kartica s kojom možete kupovati na odgodu plaćanja na više od 36 milijuna prodajnih mjesta u svijetu. Podržana je i od PayPala.

AMERICAN EXPRESS – je također kreditna kartica priznata diljem svijeta, a nakon što ju povežete sa svojim PayPal računom možete ju  koristiti za novčane transakcije putem ovog servisa.

2. Banke

Što se tiče samih banaka, u nastavku navodimo nekoliko korisnih informacija:

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) omogućuje da se sve MasterCard, Visa i Visa Electron kartice u njenom izdanju mogu koristiti za plaćanje na PayPalu. Povlačenje novca s PayPal računa moguće je samo na Visa i Visa Electron kartice.

HPB – Hrvatska poštanska banka pak za potrebe online kupnje nudi VISA Prepaid karticu s nadoplatom. Kartica je idealna za sve vas koji ste do sada izbjegavali internetsku kupovinu. Uz limitiranje visine sredstava na računu i nemogućnost odlaska u minus, VISA Prepaid nudi vam potpunu kontrolu nad vašim troškovima te bezbrižnu i sigurnu online kupnju.

OTP banka Visa web prepaid kartica omogućuje kupovinu putem interneta svima koji su se od nje suzdržavali zbog straha od moguće zlouporabe kartice, a zahvaljujući prepaid modelu tu mogućnost imaju i osobe koje zbog neredovitih primanja do sada nisu mogle ugovoriti kreditnu karticu, primjerice studenti.

PBZ Privredna banka Zagreb omogućuje plaćanje na PayPalu sa svojom VISA Inspire karticom tekućeg računa.

Zagrebačka banka omogućuje registraciju i upotrebu na PayPalu za Business MasterCard karticu (plaćanje i uplata na PayPal račun, ne mogu se povlačiti sredstva s PayPala na karticu), go! business MasterCard (plaćanje i uplata na PayPal račun, ne mogu se povlačiti sredstva s PayPala na karticu), Visa Business kartica s odgodom plaćanja (plaćanje i uplata na PayPal račun, te moguće i povlačenje sredstava s PayPala na karticu), Visa Business Electron (plaćanje i uplata na PayPal račun, te moguće i povlačenje sredstava s PayPala na karticu), Visa Business Electron obrtnička kartica (plaćanje i uplata na PayPal račun, te moguće i povlačenje sredstava s PayPala na karticu), Visa Business Electron obrtnička prepaid kartica (plaćanje i uplata na PayPal račun, te moguće i povlačenje sredstava s PayPala na karticu).

iphone-624709_1920

Dakle, PayPal servis podržava kreditne i debitne kartice. Kreditne kartice mogu otvoriti isključivo osobe s redovitim primanjima, dok za otvaranje debitne kartice nije nužno imati stalan prihod. Upravo stoga, debitne kartice su rješenje za sve one koji nemaju stalan izvor prihoda, a žele koristiti PayPal servis.

3. CVV broj

Ipak, imajte na umu da nisu sve debitne kartice podržane od strane PayPal-a, već isključivo one koje imaju Card Certification Value (CVV) broj.
CVV broj možete pronaći i pod sljedećim oznakama:

 • CVV2 (VISA) – troznamenkasti broj na poleđini kartice
 • CVC2 (MasterCard) – troznamenkasti broj na poleđini kartice
 • CID (American Express) – četveroznamenkasti broj na prednjoj strani kartice

paypal-cvv

VAŽNA NAPOMENA:

Na vašem računu, odnosno na bilo kojoj od kartica koju ste odlučili povezati s PayPalom mora biti dostupan iznos od $1.95 koji PayPal servis jednokratno koristi za verifikaciju kartice.
Ako se radi o VISA Electron kartici taj iznos će vam biti skinut s kartice od strane PayPala, ali će vam nakon verifikacije biti vraćen na karticu.
U slučaju MasterCard kartice, isti iznos se također skida s vaše kartice, ali nakon uspješne verifikacije on neće biti vraćen na samu karticu već će biti položen na vaš PayPal račun.

4. Raspolaganje sa sredstvima na PayPal računu, odnosno kartici

Novčani iznos koji imate na vašoj kartici povezanoj s PayPal računom možete koristiti za kupovinu putem ovog servisa diljem svijeta.
Isto tako, sredstva koja primite na PayPal račun možete povući na svoju karticu te ih potom podignuti s računa u banci ili na bankomatu.
Više o tome  možete pročitati u našem vodiču u kojem je detaljno obrađen postupak  povlačenja sredstava s PayPala na karticu.

credit-card-1313763_1920

5. Zaštita PayPal računa i kartice

Jedan od najvećih strahova korisnika PayPala je onaj vezan za sigurnost bankovnog računa, odnosno kartice. Naravno, postoji mogućnost zlouporabe vaše kartice povezane s PayPalom, ali šanse za to su minimalne.

Ono što je najvažnije za sigurno korištenje ovog servisa je sljedeće:

 • zaštitite email s kojim ste registrirani na ovaj servis te postavite kompleksnu lozinku za pristup PayPal-u i čuvajte istu u strogoj tajnosti.
 • Provjerite sigurnost web stranice PayPal servisa – PayPal adresa treba započinjati s “https://” (https://www.paypal.com), a nikako s uobičajenim “http://“.
 • ne odgovarajte na e-mail poruke koje su navodno od PayPala (a zapravo to nisu) u kojima se od vas traže određeni osobni podaci i ne popunjavajte obrasce s podacima o PayPal računu, bankovnom računu ili kartici.

c5c6826674584d159c1773e555940d59_30_1280_manja

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas putem forme “pitajte učitelja”.

8 komentara na članak 'PayPal – pregled podržanih hrvatskih kartica'

Pratite komentare na članak 'PayPal – pregled podržanih hrvatskih kartica' putem RSS feeda.

 1. Branka Bajt
  05.11.2016 u 03:34h

  Kako povezati PayPal račun s karticom ,kad pokušam ne mogu traži me još jednu karticu,ako sam mogla s mojom karticom otvoriti račun zašto ne mogu na tu istu karticu povući novac s PayPal računa.hvala

 2. Srečko
  23.01.2017 u 17:39h

  Prilikom povezivanja paypal računa s karticom, pod ponuđenim karticama nema Visa electron s kojom trenutno raspolažem te nemogu povezati račun i karticu :)

 3. Stjepan
  10.06.2017 u 23:11h

  Štovani!Otvorio sam PayPal račun s American expres karticom jer mi treba stići manji novčani iznos.Novac je stigao ,ali kao moj dug i taj iznos mi je AE naplatio.Molim Va,podučite što mi je činiti.Srdačan pozdrav!

 4. ivica
  25.08.2017 u 10:24h

  da li je moguće ekesh karticom plaćati

 5. Lidija
  21.09.2017 u 15:34h

  Poštovani, kako otvoriti Paypal račun za poslovne korisnike, te kako prebaciti sredstva s Paypal računa na poslovni račun poduzeća?
  Hvala i lp,
  Lidija

 6. Paolo
  13.11.2017 u 12:01h

  Dobar dan imam jedno pitanje kako promjeniti podatke na paypal-u, dobio sam novu karticu sa novim podacima i sada nemogu plaćati dok ne unesem to u paypal.
  Pa me zanim gdje mogu to promjeniti.
  Hvala!

 7. dario plantak
  14.11.2017 u 08:30h

  da li se moze placati ekesh visa karticom

 8. Davor
  05.01.2018 u 11:50h

  Imam pay pal račun i sad bi trebao verificirati karticu pa sam krenuo s american expresom pa nije išlo, pa sam uzeo visu electron pa opet ništa. Stalno javlja grešku. Pomozite mi .

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.