Skoči na sadržaj

PayPal – pregled podržanih hrvatskih kartica

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Danas je život bez interneta nezamisliv, a kupnje preko interneta sve češća opcija na koju se brojni korisnici odlučuju. PayPal je jedan od instrumenata kojim možemo vršiti plaćanja, "virtualna banka", odnosno servis za plaćanje i transakciju novčanih sredstava putem interneta.

PayPal – pregled podržanih hrvatskih kartica
Photo credits: Unsplash

Za korištenje PayPala potrebno je imati valjanu email adresu te posjedovati bankovnu karticu koju ovaj servis podržava. Pod uvjetom da posjedujete aktivan email i podržanu karticu, sam daljnji postupak otvaranja PayPal računa, odnosno registracije na PayPal je vrlo jednostavan, a sastoji se od unošenja traženih osobnih podataka, postavljanja passworda (lozinke) za pristup servisu te povezivanja kartice s PayPalom.

U našim prijašnjim vodičima detaljno su opisani postupci otvaranja PayPal računa, te povezivanja kartice s PayPalom.

Korak 1

PayPal podržane kartice

Često pitanje hrvatskih građana koji se prvi put susreću s ovim servisom je vezano za kartice hrvatskih banaka koje su podržane od strane PayPala-a.

Sljedeće kartice hrvatskih banaka su podržane od PayPal servisa:

VISA – je kreditna kartica prihvaćena kao sredstvo plaćanja u cijelom svijetu, a podržana je i od PayPal servisa. Korisnik ove kartice (ako ispunjavate tražene uvjete) možete postati u svakoj hrvatskoj banci.

VISA ELECTRON – je debitna kartica koja je vezana uz kunski ili devizni račun. Prema mnogima ova kartica je najbolji izbor kada se radi o korištenju usluga PayPala, neovisno o vrsti računa (štedni, žiro ili devizni). Najvažnije prednosti Visa Electron kartice su mogućnost povlačenja (withdrawal) novca s PayPal računa na karticu i smanjen rizik zlouporabe budući da se može raspolagati isključivo sa sredstvima koja se nalaze na računu u banci.

MASTERCARD – je revolving kreditna kartica s kojom možete kupovati na odgodu plaćanja na više od 36 milijuna prodajnih mjesta u svijetu. Podržana je i od PayPala.

AMERICAN EXPRESS – je također kreditna kartica priznata diljem svijeta, a nakon što ju povežete sa svojim PayPal računom možete ju koristiti za novčane transakcije putem ovog servisa.

Korak 2

Banke

Što se tiče samih banaka, u nastavku navodimo nekoliko korisnih informacija:

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) omogućuje da se sve MasterCard, Visa i Visa Electron kartice u njenom izdanju mogu koristiti za plaćanje na PayPalu. Povlačenje novca s PayPal računa moguće je samo na Visa i Visa Electron kartice.

HPB – Hrvatska poštanska banka pak za potrebe online kupnje nudi VISA Prepaid karticu s nadoplatom. Kartica je idealna za sve vas koji ste do sada izbjegavali internetsku kupovinu. Uz limitiranje visine sredstava na računu i nemogućnost odlaska u minus, VISA Prepaid nudi vam potpunu kontrolu nad vašim troškovima te bezbrižnu i sigurnu online kupnju.

OTP banka Visa web prepaid kartica omogućuje kupovinu putem interneta svima koji su se od nje suzdržavali zbog straha od moguće zlouporabe kartice, a zahvaljujući prepaid modelu tu mogućnost imaju i osobe koje zbog neredovitih primanja do sada nisu mogle ugovoriti kreditnu karticu, primjerice studenti.

PBZ Privredna banka Zagreb omogućuje plaćanje na PayPalu sa svojom VISA Inspire karticom tekućeg računa.

Zagrebačka banka omogućuje registraciju i upotrebu na PayPalu za Business MasterCard karticu (plaćanje i uplata na PayPal račun, ne mogu se povlačiti sredstva s PayPala na karticu), go! business MasterCard (plaćanje i uplata na PayPal račun, ne mogu se povlačiti sredstva s PayPala na karticu), Visa Business kartica s odgodom plaćanja (plaćanje i uplata na PayPal račun, te moguće i povlačenje sredstava s PayPala na karticu), Visa Business Electron (plaćanje i uplata na PayPal račun, te moguće i povlačenje sredstava s PayPala na karticu), Visa Business Electron obrtnička kartica (plaćanje i uplata na PayPal račun, te moguće i povlačenje sredstava s PayPala na karticu), Visa Business Electron obrtnička prepaid kartica (plaćanje i uplata na PayPal račun, te moguće i povlačenje sredstava s PayPala na karticu).

Dakle, PayPal servis podržava kreditne i debitne kartice. Kreditne kartice mogu otvoriti isključivo osobe s redovitim primanjima, dok za otvaranje debitne kartice nije nužno imati stalan prihod. Upravo stoga, debitne kartice su rješenje za sve one koji nemaju stalan izvor prihoda, a žele koristiti PayPal servis.

Korak 3

CVV broj

Ipak, imajte na umu da nisu sve debitne kartice podržane od strane PayPal-a, već isključivo one koje imaju Card Certification Value (CVV) broj.
CVV broj možete pronaći i pod sljedećim oznakama:

 • CVV2 (VISA) – troznamenkasti broj na poleđini kartice
 • CVC2 (MasterCard) – troznamenkasti broj na poleđini kartice
 • CID (American Express) – četveroznamenkasti broj na prednjoj strani kartice

VAŽNA NAPOMENA:

Na vašem računu, odnosno na bilo kojoj od kartica koju ste odlučili povezati s PayPalom mora biti dostupan iznos od $1.95 koji PayPal servis jednokratno koristi za verifikaciju kartice.
Ako se radi o VISA Electron kartici taj iznos će vam biti skinut s kartice od strane PayPala, ali će vam nakon verifikacije biti vraćen na karticu.
U slučaju MasterCard kartice, isti iznos se također skida s vaše kartice, ali nakon uspješne verifikacije on neće biti vraćen na samu karticu već će biti položen na vaš PayPal račun.

Korak 4

Raspolaganje sa sredstvima na PayPal računu, odnosno kartici

Novčani iznos koji imate na vašoj kartici povezanoj s PayPal računom možete koristiti za kupnju putem ovog servisa diljem svijeta.
Isto tako, sredstva koja primite na PayPal račun možete povući na svoju karticu te ih potom podignuti s računa u banci ili na bankomatu.
Više o tome možete pročitati u našem vodiču u kojem je detaljno obrađen postupak povlačenja sredstava s PayPala na karticu.

Korak 5

Zaštita PayPal računa i kartice

Jedan od najvećih strahova korisnika PayPala je onaj vezan za sigurnost bankovnog računa, odnosno kartice. Naravno, postoji mogućnost zlouporabe vaše kartice povezane s PayPalom, ali šanse za to su minimalne.

Ono što je najvažnije za sigurno korištenje ovog servisa je sljedeće:

 • zaštitite email s kojim ste registrirani na ovaj servis te postavite kompleksnu lozinku za pristup PayPal-u i čuvajte istu u strogoj tajnosti.
 • Provjerite sigurnost web stranice PayPal servisa – PayPal adresa treba započinjati s “https://” (https://www.paypal.com), a nikako s uobičajenim “http://“.
 • ne odgovarajte na e-mail poruke koje su navodno od PayPala (a zapravo to nisu) u kojima se od vas traže određeni osobni podaci i ne popunjavajte obrasce s podacima o PayPal računu, bankovnom računu ili kartici.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 21

Ostavite svoj komentar

 1. Mario
  15.02.2022 u 11:25h

  visainspire pbz ne podržava PayPal.

 2. Igor
  30.05.2020 u 13:59h

  U Raiffeisen banci mi je rečeno da je njihova kartica žiro računa samo plastificirani papir bez broja pa nije moguće povezivanje s PayPal-om. Ovo pišem jer se u članku navodi: VISA ELECTRON – je debitna kartica koja je vezana uz kunski ili devizni račun. Prema mnogima ova kartica je najbolji izbor kada se radi o korištenju usluga PayPala, neovisno o vrsti računa (štedni, žiro ili devizni).

 3. Mirjana
  07.01.2020 u 18:40h

  2.01. Unjela sam podatke debitne Visa Elektron kartice.Skinuli su mi s nje 1,95 dolara i nikako da ju potvrdiju. Kuda ustvari pošalju cetveroznamenkasti kod? Hvala

 4. maja
  12.11.2019 u 12:28h

  Prilikom registracije kartice, AMERICAN javlja mi da sam krivo unjela broj kartice, a za VISA karticu javlja mi da je pogrešan cvv Broj..niti jednu ne mogu verificirati. molim pomoć

 5. Bobo
  26.10.2019 u 17:58h

  Zanimljivi su skriveni troškovi banke, pa se tako uplaćeni iznos preko PayPala može razlikovati od svote koja vam je skinuta s vašeg računa. Meni je iznos od 384 Eura uplaćen PayPalom vezanim za Visa debitnu karticu Zagrebačke banke naplaćeno 403 Eura, dakle, više od 18 Eura! Gdje o tome nešto piše??? Na stranicama banke to nisam našao!

 6. Marina R
  02.10.2019 u 15:33h

  Dobar dan! Prije 10tak dana sam kupila čizme s jedne stranice preko fb i platila pay palom, ali više ne nađem ni stranicu ni narudžbu, nemam ni broj za praćenje. Mogu li sto saznati o svojoj narudžbi? Imam trag na računu i screenshot narudžbe.
  Hvala!

 7. Josipa
  22.10.2018 u 21:35h

  Hvala na korisnom clanku :))

 8. Saša
  09.07.2018 u 22:24h

  Pitanje vezano za ovu temu, kupujem preko neta vec dugo, najcesce ebay, i dosada nisam ima problema. Medutim, neki dan sam probao narucit nesto preko specijalizirane trgovine (foto oprema), stranica sigurna, https, kartica ispravna, sredstava ima. Radi se o vece iznosu 1500 eur. Sada me paypal trazi da potvrdim da je kartica moja. Dali je moguce da se trazi ponovna potvrda radi veceg iznosa? Hvala

 9. Mario
  03.06.2018 u 18:06h

  poštovanje,neko mo je izmjenio adresu stanovanja ebay-u i potom napravio naruđbu bez moga znanja

 10. Dražen
  17.04.2018 u 15:45h

  Poštovani, Kad sam pokušao kreirati account na PayPalu, sustav mi je javio da je moja kreditna kartica (Amex) već prijavljena na neki drugi account. Vjerojatno sam nekad ranije kreirao account (ne znam kada i ne znam s koje adrese) ali bih želio da to riješimo, pa vas molim da mi se javite.
  Srdačan pozdrav Dražen

 11. Tina
  15.03.2018 u 10:17h

  Imam svoj paypal racun zasto mi ne podrzava visa electron karticu, javlja se nekakva greška?

 12. Tina
  14.03.2018 u 23:44h

  Poz, imam problem prilikom upisivanja svoje visa electron kartice, paypal mi je ne prihvaca?

 13. Antun
  22.02.2018 u 18:43h

  Imam debitnu karticu, javlja non-stop grešku. Ne shvaćam u čemu je kvaka

 14. Davor
  05.01.2018 u 11:50h

  Imam pay pal račun i sad bi trebao verificirati karticu pa sam krenuo s american expresom pa nije išlo, pa sam uzeo visu electron pa opet ništa. Stalno javlja grešku. Pomozite mi .

 15. dario plantak
  14.11.2017 u 08:30h

  da li se moze placati ekesh visa karticom

 16. Paolo
  13.11.2017 u 12:01h

  Dobar dan imam jedno pitanje kako promjeniti podatke na paypal-u, dobio sam novu karticu sa novim podacima i sada nemogu plaćati dok ne unesem to u paypal.
  Pa me zanim gdje mogu to promjeniti.
  Hvala!

 17. Lidija
  21.09.2017 u 15:34h

  Poštovani, kako otvoriti Paypal račun za poslovne korisnike, te kako prebaciti sredstva s Paypal računa na poslovni račun poduzeća?
  Hvala i lp,
  Lidija

 18. ivica
  25.08.2017 u 10:24h

  da li je moguće ekesh karticom plaćati

 19. Stjepan
  10.06.2017 u 23:11h

  Štovani!Otvorio sam PayPal račun s American expres karticom jer mi treba stići manji novčani iznos.Novac je stigao ,ali kao moj dug i taj iznos mi je AE naplatio.Molim Va,podučite što mi je činiti.Srdačan pozdrav!

 20. Srečko
  23.01.2017 u 17:39h

  Prilikom povezivanja paypal računa s karticom, pod ponuđenim karticama nema Visa electron s kojom trenutno raspolažem te nemogu povezati račun i karticu :)

 21. Branka Bajt
  05.11.2016 u 03:34h

  Kako povezati PayPal račun s karticom ,kad pokušam ne mogu traži me još jednu karticu,ako sam mogla s mojom karticom otvoriti račun zašto ne mogu na tu istu karticu povući novac s PayPal računa.hvala