Skoči na sadržaj

Osobni razvoj: Kako se dobro prezentirati

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Svatko od nas je upoznao ljude koji imaju talent dobrog prezentatora, uvijek imaju zanimljive priče, omiljeni su u društvu, uvijek na izvoru informacija, imaju puno prijatelja i uz sve to vrlo su uspješni u svom poslu koji je sigurno vezan uz komunikaciju s ljudima.

Osobni razvoj: Kako se dobro prezentirati

To je profil ljudi koji uživaju u komunikaciji, upoznavanju novih ljudi, pozitivnog su duha, odlični improvizatori te vrlo snalažljivi i prilagodljivi različitim situacijama.

Iako nisu svi tako prirodno nadareni, možemo slobodno reći da se sve to može naučiti i dobro istrenirati. Možda nećemo znati toliko dobrih viceva i zanimljivih anegdota, ali svatko od nas može biti odličan prezentator koji će privući pažnju sugovornika ili publike.

Vještina dobrog prezentatora je važna kada trebate djetetu objasniti da ne može ići kod prijatelja zato što nije napisalo zadaću i pritom ga dobro motivirati da to učini što prije, kako bi sljedeći vikend mogao ostati duže u večernjem izlasku. Ako niste bili dovoljno uvjerljivi i istovremeno strogi s jasnim argumentima i pravilima, niste uspješno odradili svoj odgojni zadatak.

Postoji i drugi primjer. Vaš zahtjevni direktor je vama i vašem kolegi dao zadatak koji trebate obaviti do kraja tjedna. U međuvremenu se vaš kolega razbolio i vi ste trebali preuzeti odgovornost obavljenog zadatka u dogovorenom roku.

Ako niste dovoljno sigurni u svoje prezentacijske vještine pred svojim direktorom, vjerojatno ćete posao nositi kući i raditi ga svaku večer kako biste odgovorno i savjesno obavili zadatak u dogovorenom roku. Kada predate obavljeni zadatak, vjerojatno ćete se osjećati pomalo loše, jer smatrate da ste podmetnuli leđa zbog vašeg bolesnog kolege.

Kada biste bili sigurniji u svoje prezentacijske vještine i ozbiljno predstavili vašu situaciju, sigurno biste porazgovarali s vašim zahtjevnim direktorom i uvjerili ga uz konkretne argumente kako projekt treba pričekati da se vaš kolega vrati s bolovanja i time dobili produženje roka od još tjedan dana.

10 korisnih savjeta

Budući da nam prezentacijske vještine mogu olakšati svakodnevne situacije na više strana, evo nekoliko korisnih savjeta:

  • Imat ćete kvalitetniju prezentaciju ako je prostor u kojem se nalazite vama sigurno i donekle poznato mjesto
  • Važno je prethodno se psihički pripremiti i izvježbati govor
  • Dublje dišite, što opušta i smiruje, kako vas, tako i vaše sugovornike
  • Obratite pozornost na neverbalnu komunikaciju koja ima izrazito veliku ulogu u nastupu (držanje tijela, ruku, hod, odijevanje, dojam sigurnosti)
  • Koristite afirmativne riječi sa što manje negacija i riječi koje izazivaju kod sugovornika negativne emocije
  • Budite emotivni jer tako ćete lakše ‘zaraziti’ i uvjeriti vaše sugovornike
  • Potaknite drugu osobu/publiku na komunikaciju, pitajte ih za mišljenje, uključite ih u diskusije, komunikacija treba biti dvosmjerna
  • Koristite anegdotu, priču, šalu kako biste dodatno zainteresirali sugovornike
  • Diskretno koristite humor kako biste zadržali dobru atmosferu i zadržali ugodno ozračje
  • Fokusirajte se na cilj koji želite postići vašom prezentacijom

Na našem otvorenom seminaru 02.12.2019.Javni nastup, prezentacija i samoprezentacija“ možete dodatno istrenirati korisne vještine.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi