Skoči na sadržaj

Mirovinsko: Kada mogu u mirovinu?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Jedno od pitanja koje se pita svaki radnik u Hrvatskoj u nekom trenutku - kada mogu u mirovinu i pod kojim uvjetima? Hoću li imati jedva za preživjeti? Hoću li imati više nego što očekujem? Naučite o uvjetima za starosnu i prijevremenu mirovinu u nastavku...

Mirovinsko: Kada mogu u mirovinu?
Photo credits: Pixabay

Postoje jasne razlike pod kojim uvjetima možete ili ne možete u mirovinu, odnosno koja vrsta mirovine vam pripada. Naravno da se u tu jednadžbu uzima jako puno faktora, a često nam nisu razumljivi.

Nerijetko možete doživjeti da dobijete različite informacije s različitih mjesta. Čak da dobijete različite izračune kolika bi vam mirovina trebala biti - vrlo stresno i nikako ugodno.

Iz tog razloga smo jasno podijelili mirovine na dvije vrste: STAROSNA i PRIJEVREMENA. Uvjeti proizlaze iz Zakona o mirovinskom osiguranju u 2020. godini, a izvor svih informacija je web stranica mirovinsko.hr.

 

Sadržaj vodiča:

Korak 1

STAROSNA MIROVINA

Pravo na starosnu mirovinu može ostvariti osiguranik koji navrši 65 godina života te koji ima barem 15 godina mirovinskog staža (čitajte: rada).

Bitno je naglasiti da u prijelaznom razdoblju od 1.1.2020. do 31.12.2029. pravo na starosnu mirovinu s navršenih 15 godina mirovinskog staža osiguranik-žena ima uvjete prema tablici na slici.

 

 

Photo credits: mirovinsko.hr
Korak 2

PRIJEVREMENA MIROVINA

Prijevremena mirovina je je “vrlo jednostavna”. Prema slici, odnosno prema tablici polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine smanjuje se za 0,2 % za svaki mjesec prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Photo credits: mirovinsko.hr

Dodatno

Naravno da postoji još vrsta mirovina na koje možda imate pravo. To su, npr. invalidska, obiteljska mirovina itd.

Prijedlog je da se svakako detaljno informirate na web stranici mirovinsko.hr.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi