Skoči na sadržaj

Kako provjeriti plaća li vam poslodavac doprinose

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Na žalost nekad se događa da nemamo povjerenja u poslodavca i nismo sigurni jesu li nam obvezni doprinosi uplaćivani prema propisima. Kako biste provjerili uplaćuje li poslodavac obvezne doprinose, bilo za mirovinsko ili zdravstveno osiguranje, možete sami kontaktirati HZMO ili HZZO na njihove info brojeve telefona ili e-mail adrese, a možete i sami provjeriti vlastiti JOPPD obrazac.

Kako provjeriti plaća li vam poslodavac doprinose

U ovom vodiču ćemo pokazati kako i gdje provjeriti JOPPD obrazac. JOPPD obrazac je skraćeni naziv za "Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obavezna osiguranja" te samim time podrazumijeva da na njemu možete vidjeti sve što je poslodavac uplatio za određeni vremenski period. Koristit ćemo sustav e-Građani kojem smo već pisali.

 

Korak 1

Prijavite se na e-Građane

O prijavi na e-Građane smo već pisali tako da, ukoliko ne znate kako ste prijaviti, pročitajte članak pritiskom na gumb ispod teksta.

Ako znate, slijedite korake u nastavku.

Idite na e-Građane i prijavite se odabirom vjerodajnice koju posjedujete.

Iz Kataloga usluga odaberite Financije i porezi te zatim ePorezna.

Korak 2

ePorezna

Kad vam se otvori ePorezna kliknite na crveni gumb Ulaz za građane.

Zatim ispod Profila kliknite Moj JOPPD.

Sada odaberite period za koji želite provjeriti jesu li vam uplaćivani doprinosi upisom datuma u polja Datum od i Datum do pa pritisnite Prikaži.

Izlistat će vam se poslodavac kod kojeg ste trenutno prijavljeni, pod nazivom podnositelja, te kliknite na naziv.

U sljedećem koraku će vam se izlistati tvrtka i s desne strane kolona s popisom predanih obrazaca od strane vaše tvrtke.

Odaberite neki mjesec kako bi se otvorio JOPPD obrazac.

U JOPPD obrascu pogledajte redove poput na primjer red VI. PODACI O UKUPNOM IZNOSU OBRAČUNANOG DOPRINOSA te pogledajte jesu li navedeni iznosi ili stoji 0,00 kn.

Mi smo za potrebe ovog vodiča iznose uklonili zbog poštivanja privatnosti i tajnosti podataka, međutim vama će, ukoliko se doprinosi uplaćuju, iznosi biti navedeni. Za pojašnjenja oko čitanja JOPPD obrasca i koje točno kolone trebate gledati pročitajte na stranicama Porezne uprave.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi