Kako saznati JMBG

Kako saznati JMBG
Autor članka: Maja Basta Šokić
Kategorije: Savjeti
Teme: , , ,
Datum objave: 15.09.2017

JMBG ili MBG (matični broj građana), kojeg je danas gotovo u potpunosti zamijenio OIB (osobni identifikacijski broj), iako više nije u svakodnevnoj upotrebi, i dalje taj broj posjedujemo te itekako nekad može zatrebati. U nastavku saznajte kako dobiti JMBG ili MBG.

 

JMBG određuje policijska uprava/policijska postaja prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva.

Ako je osoba upisana u državne matice Republike Hrvatske (matica rođenih, vjenčanih i umrlih), za određivanje JMBG-a nije potrebno prilagati službene dokumente poput domovnice, rodnog lista i sl., već se samo potrebno javiti u nadležnu policijsku upravu za izdavanje potvrde JMBG-a.

Nažalost, do JMBG-a nije moguće doći putem interneta ili on-line formi, kao do OIB-a.

JMBG možete pronaći na starim, poništenim, osobnim iskaznicama koje više nisu u upotrebi, na starim dokumentima poput starih rodnih listova, svjedodžbi i sl.

Ako osoba nije upisana u maticu rođenih na području Republike Hrvatske, za određivanje JMBG-a se potrebno javiti s inozemnim izvatkom iz matice rođenih ili rodnim listom. Kako biste znali gdje se obratiti, odnosno u koju ispostavu, idite na službene stranice MUP-a RH putem ovog linka.

U slučaju dodatnih pitanja stojimo na raspolaganju putem forme ”Pitajte učitelja”.

Jedan komentar na članak 'Kako saznati JMBG'

Pratite komentare na članak 'Kako saznati JMBG' putem RSS feeda.

  1. Dubravko
    31.01.2018 u 11:16h

    Kako saznati JMBG’ putem interneta

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.