Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Čišćenje ispisne glave printera

Čišćenje ispisne glave printera
Autor članka: Zdravko Miočić
Kategorije: Računala
Teme:
Datum objave: 27.12.2009

U ovoj lekciji pojašnjavamo kako očistiti zapečenu ispisnu glavu printera CANON PIXMA iP 4000. U većini slučajeva ovim postupkom problem se uspješno rješava…

Pribor za čišćenje

Sredstvo za čišćenje stakla Ajax, AmbiPur ili drugi, štapići za čišćenje ušiju, upijajući papir.

Najprije kupi nove tinte (zamjenske naravno). Nakon toga skini ispisnu glavu printera.

Natopi štapić za čišćenje ušiju sredstvom za stakla, namači mlaznice (ispod) i ulaze za tintu (gore), nasloni na toaletni papir ili papirnate salvete da upiju tintu koja izlazi i ponavljaj dok tinta ne prestane izlaziti na mlaznice (dolje).

Ako tinta ne izlazi, onda je malo veći problem, ali postoji rješenje: u neku posudu stavi destilirane vode i malo sredstva za stakla i ugrij na štednjaku do vrenja. Zatim makni sa štednjaka i uroni donji dio (gdje su mlaznice) u vruću vodu i umači (ne dugo držati) dok god izlazi boja iz mlaznica.

Prije vraćanja ispisne glave u printer, ostavi je da se suši 24 sata na zraku (ne koristiti fen ili slično), vrati je natrag i stavi tinte.

Uradi nekoliko deep cleaninga i provjeri ispis, ako ni nakon ovoga ne radi, najbolje rješenje je kupiti drugi printer, jer kupnja nove ispisne glave i popravak u servisu košta neznatno manje od novog printera.

Napomena

Ako je glava začepljena nemoj raditi previše deep cleaninga jer možeš napraviti još gore, 10-ak najviše.

Printer ima posudicu za skupljanje tinte prilikom cleaninga i deep cleaninga. Problem je kad se posudica napuni, vjerojatno je možeš skinuti i očistiti.

Ako ostaju mrlje na papiru, trebaš samo skinuti ispisnu glavu i obrisati dno jer se nakupi tinte.

Ovaj postupak sam radio samo na navedenom tipu printera, no ionako se ne može napraviti veća šteta, obzirom na odnos cijene nove ispisne glave i printera.

Učionica ne snosi odgovornost za mogući nastanak bilo kakve štete, korištenjem uputa iz ove lekcije.

3 komentara na članak 'Čišćenje ispisne glave printera'

Pratite komentare na članak 'Čišćenje ispisne glave printera' putem RSS feeda.

 1. Joža
  06.04.2015 u 13:37h

  kako da skinemo glavu printera??

 2. 23.05.2016 u 21:08h

  Probao sam ovo napraviti ali ne pomaže u pitanju je work xerox 3045 printer dali imaš neku ideju šta bi tu mogao biti problem?

 3. Neno
  09.11.2017 u 08:50h

  Svaka čast, hvala na uputama. Upute uspješno primjenjene na printeru koji je otpisan prije 3 godine i od tada stoji sa začepljenom glavom. Riječ je o Canonu Pixma ip4700. Hvala

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.