Skoči na sadržaj

Programski jezik za početnike

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Primili smo upit od Marka vezan uz odabir programskog jezika koji je pogodan za početnike.

Programski jezik za početnike
Photo credits: Unsplash

Marko nas je pitao

“Imam 15 godina i mozda nisam tako velik iliti odrastao da podjem ucit ovo jer normalno idem u skolu. Volim racunala i znam dosta o njima i nedavno me je zaintregiralo programiranje i programski jezici. Zelim pocet i uciti sam jer mislim da ako sve naucis i nadjes sam na internet znas bolje i sve je jasnije. Zato drazim od vas cijenjeni gospodine da mi predlozite koji bi programski jezik trebao ucit prvi. Onaj za pocetnike. Hvala unaprijed :)”

Odgovorili smo Marku

Bok Marko,

uvijek nam je posebno drago kada osoba u tvojim godinama odluči samostalno raditi na svom znanju. Sada dok si u srednjoj školi i kasnije kada ćeš ići na studij, imat ćeš najviše vremena za te stvari, a nakon studija će ti se to višestruko isplatiti.

Prije nekoliko godina pisao sam na temu kako i zašto postati programer i vjerujem da je većina i danas primjenjiva, pogledaj vodič Kako i zašto postati programer.

Kada pričamo o konkretnom programskom jeziku – odgovor je da ne postoji “pravi” programski jezik. Svaki se koristi s određenom svrhom (za web, za mobilne aplikacije itd.) i ono što ih razlikuje je način pisanja koda (sintaksa). Većina modernih jezika mogućava slične stvari.

Moj savjet je – nauči razmišljati kao programer, a zatim možeš pisati kod u čemu god želiš. Po potražnji za programerima, da danas krećem, išao bih s Pythonom, Swiftom, JavaScriptom ili Javom.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi