Skoči na sadržaj

Tumblr – blog sa elementima društvenih mreža

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Tumblr je web servis koji vam omogućava vođenje internetskog dnevnika (bloga) sa elementima koji se koriste u društvenim mrežama. U ovome vodiču opisati ćemo čemu služi Tumblr i kako ga početi koristiti.

Tumblr – blog sa elementima društvenih mreža
Photo credits: Unsplash

Obični internetski dnevnici (blogovi) su obične web stranice sa već ugrađenim sustavom za pisanje vijesti (jedan od kvalitetnijih i popularnijih sustava koji se koristi jest WordPress). Tumblr je puno više od toga jer osim jednostavnog pisanja tekstova, citata, postavljanja slika, glazbe i video sadržaja omogućava jednostavno praćenje i suradnju sa ostalim blogovima sa Tumblra (službeni naziv za te blogove su thumblogs) dok istovremeno ostaje vrlo jednostavan za korištenje.

upis osnova

Jedina stvar koja vam je potrebna za Tumblr je email račun. Na naslovnici Tumblra morate unijeti svoju email adresu (ispravnu), lozinku i željeni URL (ovisno o imenu kojem odaberete generira se vaša adresa na Tumblr-u, npr. uz naziv ucionica stvara se adresa ucionica.tumblr.com koja postaje adresa za vaš blog). Nakon što unesete potrebne podatke, dolazite na prozor gdje se provjerava da niste bot kroz CAPCHA sustav (morate unijeti slova sa slike da potvrdite stvaranje bloga) i nakon unosa ste završili registraciju. Na email vam stižu podaci o stranici a vi dolazite do Dashboarda.

dashboard

Dashboard je središnja stranica Tumblra i možete ju usporediti sa središnjom stranicom Facebooka, mjesto gdje čitate sve vijesti. Prvi meni nudi opcije za dodavanje novog sadržaja (tekst, slike, citati, linkovi, chat, audio, video). U sredini se nalaze vijesti tj. sadržaj koji su napravili korisnici drugih Tumblr blogova koje mi pratimo. Kako je jedini blog koji pratimo onaj službeni od Tumblra, sav sadržaj koji primamo dolazi od njih.

Sa desne strane imamo naziv bloga, ukupan broj sadržaja koje objavite, radne verzije (drafts) ili sadržaj koji je u nastajanju, redovi čekanja (queue) gdje možete podesiti koliko često objavljujete vijesti, što je dobro da blog ostane redovito ažuriran i konzistentan. Posljednja opcija je podešavanje vašeg bloga.

meni

Ako želite napisati nekakvu vijest, kliknete na text te se prebacujete u Tumblr-ov editor za sadržaj. Glavna odrednica Tumblra je jednostavnost, što možete vidjeti kada krenete objavljivati bilo kakav novi sadržaj. Imate naslov, zatim prostor za upisivanje teksta zajedno sa alatnom trakom te mogućnost dodavanje slika. Sa desne stranice imate mogućnost stavljanja sadržaja na čekanje objave, referenciranje sadržaja (u slučaju da je preuzet a ne originalno djelo) te tagovi (oznake). Tagovi su iznimno bitni jer prema tagovima drugi korisnici Tumblra pronalaze sadržaj i vi tražite njihov (primjer tagova su npr. glazba, igre, obrazovanje). Nakon što pritisnemo “Create post” stvara se sadržaj i Tumblr vas vraća na Dashboard. Gotovo identični editor je i za ostale vrste sadržaja (audio, video, citati…).

text post

Vlastitom blogu pristupate tako da kliknete na svoj avatar (sliku) ili sa desne strane kliknete na svoju adresu. Sam izgled je vrlo sličan onome u Dashboardu; u sredini je sadržaj a sa desne strane mogućnosti praćenja sadržaja. Manje više sve što smo do sada naveli je moguće ostvariti i u ostalim servisima za stvaranje blogova. Sada ćemo objasniti dodatne mogućnosti Tumblra po kojima se izdvaja iz ostalih servisa.

explore

Na vrhu stranice nalazi se meni koji sadrži Dashboard, Explore (istraživanje), Goodies (dodaci) i Account (korisnički račun). Prvo ćemo proći kroz dio vezan uz Explore. Kada odaberete taj link, nudi se pregršt različitih tema koje možete pratiti (umjetnost, igre, moda, film…) koji su prikazani na dva načina. Prvo su prikazani kroz manje slike (thumbnailove) a ispod su teme popisane ovisno o popularnosti i aktivnosti. Ako odaberete bilo koju temu dobijete sav sadržaj vezan uz tu temu poredan po popularnosti (koliko puta je dalje proslijeđen, komentiran i slično) i vremenu kada je postavljen na Tumblr. Na desnoj strani možete vidjeti koji su popularni autori koji postavljaju sadržaj vezan uz temu koju ste odabrali te ih možete pratiti (follow, isto kao i na twitteru). Čim dođete na neku stranicu autora u gornjem desnom uglu se pojavljuje tipa follow čime si osiguravate da svaki sadržaj koji taj autor stvori vama dolazi na Dashboard.

goodies

Iduća opcija su dodaci za Tumblr (Goodies). Kako je jedna od glavnih odrednica Tumblra jednostavnost, postoji veliki broj dodataka koji omogućavaju lagan pristup tom servisu sa mobitela (postoje posebne aplikacije za iPhone, Android i Blackberry), integracija sa Twitter i Facebook računom, slanje sadržaja putem emaila, glasovne pošte ili integracija sa blogom ako ga već imate.

editiranje

Preostale su samo opcije korisničkog računa, gdje možete promijeniti svoju lozinku ili prikaz, podesiti privatnost (po osnovnoj konfiguraciji Tumblr je javan i sav njegov sadržaj, ali se može podesiti da određeni postovi ili cijeli blog bude privatan). Završiti ćemo sa mogućnostima prilagodbe početne stranice. Do nje dolazite kroz Account->Preferences->Customize your blog. Tumblr ima veliki broj opcija uređivanja izgleda bloga, čak su uključene i opcije kupnje profesionalnih predložaka. Osim osnovnih opcija kao promjene slike ili pozadinske boje, možete dodati još koju stranicu uz osnovnu ili urediti način na koji se prikazuje sadržaj na vašoj stranici.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 13

Ostavite svoj komentar

 1. Ema
  06.07.2014 u 15:58h

  A moze li mi neko recista ovo znaci i sta trebam uraditi??Ovo pise ,,We need you to verify your email address by clicking the link we sent.”

 2. 1d fan
  19.06.2014 u 22:51h

  Kako promijeniti ime :))

 3. Belieebeer69
  11.05.2014 u 17:13h

  Kako promijeniti oblik miša na tumblru?

 4. Azra
  08.04.2014 u 17:59h

  kad trazim svoj profil tumblr-a na googlu, ne pronalazim ga, zasto?

 5. Jaa
  11.02.2014 u 15:18h

  Kako mogu da dodam natpis na slici koju dodam? MOLIM VAS POMOOĆ

 6. Nikolina
  30.01.2014 u 02:48h

  Imam problem. Kako da stavim Backgroung kao sliku, a da ne bude boja? Molim vas pomozitee :)

 7. onaa
  17.01.2014 u 00:22h

  a kako da uopste napravim tumblr kad nece da prihvati moju tacnu email adresu? pise da je ve cu upotrebi :@

 8. Ivan Gotic
  13.12.2013 u 12:38h

  Potrebno je samo na početnoj stranici dashboarda s desne strane odabrati tipku “customize”.

  Onda se s lijeve strane pojavi meni gdje se može odabrati boja.

  Sliku možete napraviti uz pomoć fotoaparata, nacrtati u programu poput painta ili Photoshopu. Zatim je lagno objaviti uz pomoć tipke “Photo” na dashboardu

 9. Ja
  07.12.2013 u 22:32h

  Kako da promenim pozadinu ili naslovnu ili kako se to vec zove na Tumblr – u ?

 10. Ja
  06.12.2013 u 17:38h

  Kako napraviti sliku kao sto ima slika na Tumblr-u?

 11. Naila Geko
  17.06.2013 u 14:09h

  Moj komentar je da kako napraviti tumblr

 12. Nina
  27.04.2013 u 20:34h

  ja ne mogu više nikoga slijediti (folowati) ne znam zašto :O a slijedim 193 bloga,jel možda zato što ih previše slijedim ? ?

 13. AdeLisa
  27.02.2012 u 23:06h

  U mene nisu ovave opcije :)
  U mene samo ima DASHBOARD i UNITLED :O