Skoči na sadržaj

Koji hosting odabrati?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Što je hosting? Kakav hosting mi treba za moj posao? Gdje da kupim hosting? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo dati odgovor u nastavku vodiča "Koji hosting odabrati?".

Koji hosting odabrati?
Photo credits: Pixabay

U nastavku ćemo demistificirati što je hosting i koji odabrati za svoje potrebe, odnosno na što sve pripaziti prilikom odabira tvrtke koja pruža hosting usluge.

Ako ste u procesu izrade web stranice za svoj posao, webshop ili blog, onda će vam vrlo vjerojatno programer, odnosno onaj tko vam radi web stranicu preporučiti ili ponuditi hosting. Ovaj vodič je više savjetodavne naravi da znate o čemu razgovarati kada dođete do pitanja hostinga.

Što je hosting?

Kada spomenemo hosting onda mislimo na web hosting, odnosno na mjesto gdje je naša web stranica smještena i koja je dostupna putem interneta. To “mjesto” je server iliti računalo koje je izgrađeno da radi 24h sata na dan i koje je spojeno na internet na takav način da mu možete jednostavno pristupiti putem svog internetskom pretraživača, na primjer www.ucionica.net.

Ucionica.net, kao web stranica koju ste trenutno posjetili, se također nalazi na nekom server, a kakav server, odnosno koga izabrati za svoju hosting kuću naučite u sljedećim koracima.

Bitno je napomenuti da kada imate riješen hosting i domenu, onda možete imati izrađeni poslovni email koji će biti vezan na taj hosting, odnosno osim što je na hostingu smještena web stranicu, mogu biti smješteni i vaši emailovi.

VAŽNO: hosting se (u pravilu) plaća jedno godišnje – postoje mjesečni i višegodišnji paketi, ali za takve modele plaćanja ćete saznati kada se stvori potreba za njima.

Kakav hosting mi je potreban?

Postoji nekoliko vrsta hostinga i to naravno utječe na cijenu. Često se ovdje radi o nekakvoj godišnjoj cijeni koja se plaća kao najam tog hostinga.

Vrste web hostinga možemo podijeliti na tri glavne kategorije:

 • SHARED HOSTING
  • Najeftinija opcija.
  • Odlična opcija za start.
  • SHARED znači da dijelite prostor na serveru sa (često) stotinama drugih web stranica.
 • VPS HOSTING
  • Skuplja opcija.
  • Bolja opcija ako očekujete veliki rast u kratkom vremenu, a to se odnosi na posjete i količinu sadržaja (na primjer portal s vijestima).
  • VPS znači Virtual Private Server, te je to virtualizirani server pomoću kojeg isto dijelite fizički server s drugima, ali zato imate dedicirani virtualni server sa zasebnim resursima i mogućnostima korištenja.
 • DEDICATED HOSTING
  • Najskuplja opcija.
  • Ovo je često najbolja opcija gdje imate cijeli fizički server samo za sebe, odnosno možete koristiti cijeli server za svoj web, email, razne web aplikacije i slično. Sigurnost i brzina su ovdje ključni, te se ovakva vrsta hostinga preporuča za web stranice s vrlo velikim brojkama posjeta (na primjer njuskalo.hr ili 24sata.hr) na kojima su brzina i dostupnost najvažnije stvari.
  • DEDICATED znači zasebno namijenjeni, u kontekstu servera.

Na što trebam paziti?

Potrebno je pripaziti na dvije glavne stvari:

 1. Lokacija hostinga! Ovo znači, gdje je vaša web stranica. Nalazi li se ona u Hrvatskoj, odnosno u zemlji gdje su vaši posjetioci ili u Njemačkoj ili čak SAD-u. Ovo izravno utječe na vašu reputaciju na Googleu (ako vam je bitna), jer Google će uvijek više voljeti brže web stranice za posjetitelje nego sporije. Drugi razlog je email – zašto email koji šaljete preko vašeg hostinga mora putovati po cijelom svijetu da bi došao do primatelja koji možda sjedi pokraj vas u uredu?
 2. Podrška! Kao i sa svime, moguće je da se nešto dogodi sa serverom ili sa samom web stranicom, te vaš web postane nedostupan. Jako je bitno da možete u svakom trenutku doći do podrške web hosting kuće kako biste saznali kako riješiti problem.

Koju hosting kuću preporučujemo?

Naš prvi izbor je PLUS hosting, iako u Hrvatskoj postoje sigurno deseci (ako ne i stotine) tvrtki koje pružaju te usluge. S tvrtkom PLUS hosting imamo najbolja iskustva i Ucionica.net je tamo smještena već preko 10 godina:)

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi