Skoči na sadržaj

Kako do besplatnog live streaming-a?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Želite putem weba uživo prenositi neki događaj, konferenciju, vjenčanje i sl.? Sve što vam treba je web kamera i račun na stranici www.ustream.tv koji možete besplatno otvoriti.

Kako do besplatnog live streaming-a?
Photo credits: Unsplash

Jednom kada se registrirate na stranici www.ustream.tv i logirate se u svoj račun
vidjet ćete ovakvu stranicu:

streaming 01

Kliknite na gumb Create a show (na slici zaokružen crvenim).

Otvorit će se popup prozor u kojem trebate upisati naziv show-a. Ukoliko je naziv jedinstven bit će prihvaćen i pojavit će se stranica poput ove:

streaming 02

Tu odaberete kategoriju kojoj vaš show pripada, upišete opis show-a pod About, a možete i odabrati sliku sa vašeg kompjutera pod Channel Picture. Iako ne piše čini se da su tražene dimenzije slike 240x180px.

Kada ste gotovi kliknete gumb Save i zatim gumb Go to Show Page (na slici zaokružen crvenim). Prikazat će vam se ovakva stranica:

streaming 03

Kada ste spremni ići u živo kliknete na gumb Broadcast (na slici zaokružen crvenim).
otvorit će se nova stranica u manjem novom prozor koji izgleda ovako:

streaming 04

Priključite web kameru (ukoliko već niste) i kliknite Allow. Ako je kamera uspješno povezana sa ustream stranicom pojavit će se u kvadratiću lijevo slika sa vaše kamere kao na ovoj slici:

streaming 05

Ako želite u živo prenositi i video i zvuk tada morate označiti kvačicom Video Broadcast i Audio Broadcast (zaokruženo na slici crvenim). Kada je sve spremno kliknite gumb START BROADCAST (zaokruženo na slici zelenim).

Vaš prijenos u živo već možete vidjeti na stranici koja se nalazi ispod ovog prozora koji se otvorio. Spustite prozor koji je upravo otvoren i kliknite play na video playeru. Na traci od video playera će pisati koliko ima gledatelja i da je video “On Air”.

Kako dodati live streaming na web stranicu?

Da bi smo dodali live streaming koji smo upravo kreirali na web potrebno je samo preuzeti kod koji ćemo ugraditi na web stranicu. Kliknite na gumb Embed (na slici zaokružen crvenim) i odaberite kod ispod teksta Embed the Live Video anywhere!.

streaming 06

Kopirajte kod i zalijepite ga bilo gdje unutar <body></body> taga HTML stranice i zatim stranicu postavite na server uz pomoć ftp programa.

Nadam se da će Vam ovaj tutorial otvoriti nove mogućnosti, za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

Napisala: Anka Bajurin Stiskalov

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

  1. djole
    28.05.2014 u 01:42h

    odlicno objasnjeno koliko dugo moye da se prenosi live i da je besplatan i koliko korisnika moye da prati uzivo?