Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Fireworks – motion trail efekt

Fireworks – motion trail efekt
Autor članka: Mario Sever
Kategorije: Dizajn
Teme:
Datum objave: 21.12.2009

U ovom vodiču pokazati ćemo Vam kako se radi sa Motion Trail efektom u Fireworks-u. Ovaj efekat je samo jedan od mnogih koje možete koristiti u Fireworks-u. Kako bi ga savladali izraditi ćemo jednostavan logo.

Za početak pogledajmo što ćemo nacrtati…
motion trail 1

1. korak

Pokrenite program, kliknite na File -> New i otvorite novi dokument veličine 400 x 250 px. Za pozadinu ćemo uzeti bijelu boju.

Odaberite alat za crtanje zvijezde. On se nalazi u istom meniju kao i alati za crtanje pravokutnika, elipse ili poligona (vidi sliku).
motion trail 2

Pomoću alata Star nacrtajte jednu zvijezdu. Veličinu zvijezde odaberite proizvoljno. Za boju zvijezde odabrat ćemo Gradient -> Linear -> #000066 –> #0099CC. Evo kako je moja zvijezda ispala:

2.korak

Selektirajte zvijezdu. Odaberite Skew alat

i malo nakosite zvijezdu tako da izgleda približno kao na slici:

motion trail 3

motion trail 4

Sada ćemo napraviti još 2 verzije zvijezde tako što ćemo klonirati ovu koju smo nacrtali. Selektirajte zvijezdu i kliknite na Edit -> Clone, dva puta. U panelu Layers sada bi trebali vidjeti 3 zvijezde.

motion trail 5

U panelu Layers selektirajte zvijezdu u sredini i namjestite vidljivost na 80.

motion trail 6

Pomoću strelice na tipkovnici ili pomoću miša, pomaknite zvijezdu u lijevo za 3 pixela (pritisnite lijevu strelicu na tipkovnici 3 puta). Zatim kliknite na znak + u polju s efektima i odaberite Blur -> Gaussian Blur. Otvoriti će se novi prozor u kojem unesite vrijednost 4,0.

motion trail 7

motion trail 8

Nakon toga u panelu Layers selektirajte donju zvijezdu i namjestite vidljivost na 60. Pomaknite zvijezdu u lijevo za 1 pixel te prema dolje za 1 pixel. Sada bi slika trebala izgledati otprilike ovako:

motion trail 9

3.korak

Došlo je vrijeme da dodamo motion trail efekt. U panelu Layers selektirajte donju zvijezdu, zatim kliknite na znak + u polju s efektima i odaberite Eye Candy 4000 LE -> Motion Trail.

motion trail 10

Otvoriti će se novi prozor. Kliknite na Settings -> Edge Smear Only. Zatim u polju za smjer upišite 180. Kliknite OK.

motion trail 11

Sada bi slika trebala izgledati otprilike ovako:

motion trail 12

4. korak

Uspješno smo dodali motion trail na našu zvijezdu. Sada ćemo napraviti istu stvar sa tekstom. Uz pomoć Text alata napišite tekst približno kao na slici. Mi smo kao primjer uzeli „zvijezdica“ . Za boju popune teksta uzeli smo Gradient -> Linear -> #0066CC –> #FFFFFF , a za boju linije teksta #333333.

motion trail 13

Sada samo trebamo dodati motion trail. Postupak je isti kao i sa zvijezdom. Selektirajte tekst, zatim kliknite na znak + u polju s efektima i odaberite Eye Candy 4000 LE -> Motion Trail.

Otvoriti će se novi prozor. Kliknite na Settings -> Take Off. Zatim u polju za smjer upišite 310. Kliknite OK.

motion trail 14

Kako bi bolje shvatili način na koji funkcionira motion trail probajte eksperimentirati s postavkama. Ja sam npr. smanjio duljinu traga. Pogledajte sljedeću sliku :

motion trail 15

Smear Color from Edges —-> „razmaži“ boju sa rubova

Draw Only Outside Selection —-> „crtaj“ samo izvan selektiranog područja

Evo kako je moja slika ispala na kraju ovoga vodiča:

Jedan komentar na članak 'Fireworks – motion trail efekt'

Pratite komentare na članak 'Fireworks – motion trail efekt' putem RSS feeda.

  1. Stanislav
    15.07.2010 u 00:34h

    Odličan tutorijal, valjalo bi još sličnih tutorijala!

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.