Skoči na sadržaj

Kako izvaditi rodni list, domovnicu ili vjenčani list preko interneta

Sustav e-Građani nam je uvelike olakšao život jer smo nekad za potrebe vađenja određenih dokumenata stajali u redu i obilazili razne gradske i državne urede, a sad jednostavno odemo na internet i u par klikova dolazimo do njih i printamo ih ili šaljemo e-mailom.

Kako izvaditi rodni list, domovnicu ili vjenčani list preko interneta

U ovom vodiču ćemo pokazati gdje točno se nalaze rodni list, domovnica i vjenčani list u sustavu e-Građani.

Kako izvaditi dokumente preko interneta

Sustavu e-Građani možete pristupiti putem weba ili možete preuzeti aplikaciju za iPhone ili za Android.

Pokazat ćemo kako preuzeti dokumente s weba. U prošlim vodičima smo već pisali kako se registrirati, tako da ako ne znate, provjerite kako na ovom linku.

Odradite log in pritiskom na Prijavite se u gornjem desnom kutu ekrana, zatim dozvolite autentikaciju i odaberite vjerodajnicu, zatim upišite tražene podatke ovisno o odabranoj vjerodajnici te odradite prijavu.

Kad ste se prijavili, na tabu Dostupne e-usluge odaberite e-Matične knjige.

Dozvolite pristup podacima i autentikaciju za pristup e-Matici.

U izborniku na lijevoj strani ekrana odaberite dokument koji želite preuzeti, poput rodnog lista, domovnice, vjenčanog lista i slično.

Pritisnite Generiraj, zatim ili preuzmite lokalno na računalo, otvorite ili si dokument pošaljite e-mailom upisom adrese u polje adresa elektronske pošte, zatim klinkite pošalji e-mail.

Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 3

Ostavite svoj komentar

 1. Leiza
  22.01.2021 u 15:05h

  Pozdrav, moram dobiti rodni list djeda koji se rodio u Opuzenu 1905. godine, ali ne mogu pristupiti evidenciji. Ja sam iz Argentine. Hvala puno.

 2. Maja Basta Šokić
  04.11.2020 u 10:08h

  Pozdrav, kako stvari trenutno stoje u sustavu e-Građani, dokumente djece možete preuzimati isključivo ako ste ih prijavili putem sustava e-Novorođenče.

 3. Ana
  02.11.2020 u 07:57h

  Dobro je objasnjeno vadjenje dokumenata, ali ne vidim opciju da izvadim i generiram dokument za svoje dijete. Meni se mogu generirati dokumenti na moje ime, ali kako promijeniti i traziti dokumente preko sustava, za svoje dijete?