Skoči na sadržaj

ePrekršaji – kako online platiti kaznu za počinjeni prekršaj

Sustav e-Građani je postao neophodan za dnevne administrativne potrebe pa tamo preuzimamo nalaze i razne dokumente i potvrde, a možemo i online platiti kazne. Putem sustava ePrekršaji možemo saznati detalje o počinjenim prekršajima, dostaviti tražene informacije o vozaču i vozilu te doznati detalje o plaćanju kazne.

ePrekršaji – kako online platiti kaznu za počinjeni prekršaj
Photo credits: Unsplash

Kako se prijaviti u ePrekršaji

Idite na web stranicu https://eprekrsaji.mup.hr.

Prijavu u sustav možete izvršiti putem NIAS-a, odnosno sustava e-Građani vjerodajnicama kojima raspolažete (Fina, banka i sl.) ili unosom koda koji se nalazi na Obavijesti o počinjenom prekršaju. Minimalna razina vjerodajnice za prijavu je razina 3.

Nakon prijave prikazat će se ekran s vašim imenom, prezimenom i OIB-om te počinjeni prekršaji.

Odabirom prekršaja dobivate uvid u datum i vrijeme počinjenja prekršaja te njegov status. Status može biti neplaćen, plaćanje u provedbi, plaćen, poslan obrazac vozaču te priložen dokaz da niste vlasnik vozila.

U detaljima prekršaja saznat ćete ime, prezime i OIB vlasnika vozila kojim je počinjen prekršaj, registracijsku oznaku vozila, vrstu prekršaja, mjesto i vrijeme prekršaja, koje je bilo ograničenje brzine, vaša izmjerena brzina i utvrđena brzina. Utvrđena brzina je vaša izmjerena brzina umanjena za onaj postotak, tj. sigurnosnu razliku.

Ako ste snimljeni policijskim kamerama, možete vidjeti i fotografiju prekršaja.

Putem sustava ePrekršaji moguće je platiti propisane novčane kazne do 2.000,00 kn, a ako se radi o kazni iznad 2.000,00 kn moguće je samo provjeriti podatke o vozaču i priložiti dokaz o vlasništvu, no ne i platiti prekršaj zbog toga što se za prekršaje u toj visini kazne šalje prekršajni nalog vozaču.

Za kazne do 2.000,00 kn možete platiti prekršaj, vidjeti podatke o vozaču te priložiti dokaz o vlasništvu.

Kako platiti kazne i prekršaje

Kliknite gumb Plati prekršaj.

Prikazat će se barkod koji možete očitati sa svojim mobitelom, tj. s mobilnom aplikacijom za bankarstvo (u aplikaciji odaberite m-foto plati kod Zabe, skeniranje naloga kod PBZ-a i sl.) ili možete preuzeti uplatnicu u .pdf formatu.

Sljedeći obvezni korak je prilaganje potvrde o plaćanju – kad ste izvršili plaćanje kazne idite na prilaganje potvrde na gumb Klikni ili povuci potvrdu o plaćanju ovdje.

Zatim kliknite Spremi pa Nastavi.

Vaš prekršaj će biti stavljen u status Plaćanje u provedbi te će se nakon što se proknjiži uplata status ažurirati u Plaćeno.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi