Skoči na sadržaj

Kako spojiti laptop na TV

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Kako TV najčešće ima veću površinu ekrana od laptopa, upravo spajanje TV-a s laptopom može biti korisno iz više razloga. Gledanje filmova, igranje igara, pregledavanje omiljenih fotografija ili praćenje web predavanja samo su neki od slučajeva gdje nam veliki ekran može pružiti bolju udobnost i ugodnije iskustvo.

Kako spojiti laptop na TV
Photo credits: Unsplash

Postupak samog spajanja je jednostavan, no za njegovu uspješnost kao preduvjet moramo znati koje priključke imamo na raspolaganju. U nastavku ćemo proći one koji su danas najčešći.

Danas je zasigurno najrašireniji format HDMI (eng. High-Definition Multimedia Interface).

Korak 1

HDMI (High-definition Multimedia Interface)

 

HDMI osim što prenosi video zapis u digitalnom obliku, prenosi i zvučni (audio) zapis te će nam  iz tog razloga biti dovoljan jedan kabel za prijenos zvuka i slike. Prijenos digitalnog signala nam je ujedno garancija veće kvalitete reprodukcije nego što je slučaj kod analognih tehnologija.
Ukoliko imate TV i laptop s HDMI priključkom, bit će nužno spojiti ih HDMI kabelom. S obzirom kako HDMI utičnica može biti izvedena u 3 formata (tip A (13.9 mm), tip C (10.42 mm) ili popularnije nazivan mini, te tip D (6.4 mm) popularnije zvan mikro), provjerite s kojim je tipom opremljen vaš laptop, odnosno TV, prije nego odete u kupovinu.

 

Korak 2

Postavljanje ekrana

Priključite jedan kraj kabela u laptop, a drugi u TV. Nakon fizičkog spajanja laptopa s TV-om, moguće je postaviti reprodukciju prikaza s laptopa na dva načina: repliciranjem slike s ekrana laptopa tako da ona bude istovjetna na TV-u ili na način da se prikaz s laptopa „proširi“ na TV.

Pritisnite desnu tipku miša na radnoj površini (desktopu) pa pritisnite tipku „Display settings“.

Otvorit će vam se izbornik kao na slici u prikazu.

Pritisnite na ekran označen brojkom 2.

Pritisnite na tipku „Multiple displays“, nakon čega vam se nude opcije o načinu prikaza slike na TV-u. Istovjetan prikaz na oba ekrana (Duplicate these displays), proširenje prikaza s laptopa na TV (Extend these displays) ili prikaz samo jednog od ponuđenih (Show only on 1/2).

Moguće je kako uslijed različitih razlučivosti (rezolucija) između laptopa i TV-a slika neće biti optimalno prikazana na vašem TV-u. Odaberite ekran TV-a (najčešće označen brojem 2 u postavkama) te pod izbornikom „Advanced display settings“ odaberite jednu od ponuđenih rezolucija.

Korak 3

Što kad TV ne prepozna laptop?

U slučaju da vaš TV nije automatski prepoznao signal s HDMI izvora, ručni odabir je kod većine proizvođača jako jednostavan. Pritiskom na tipku „SOURCE“ ili „INPUT“ na daljinskom upravljaču odaberemo HDMI kao izvor signala kojeg želimo prikazati.

Neki modeli laptopa su opremljeni samo s DisplayPort video izlazima. U slučaju da posjedujete TV koji nema DisplayPort utor, moguće je kupiti kabel koji s jedne strane ima HDMI, a s druge DisplayPort priključak, ili alternativno kupiti pretvornik (adapter) DisplayPort u HDMI.

Korak 4

VGA (Video Graphics Array)

U slučaju da imate laptop s VGA video izlazom, on za razliku od digitalnih (HDMI-a i DisplayPort-a) ne prenosi istim kabelom i audio zapis. U tom slučaju ćete zasebno morati spojiti zvučni (audio) izlaz laptopa s ulazom na TV-u. Ukoliko TV nema VGA ulaz za video signal, preporuka je da nabavite adapter s VGA formata u neki drugi analogni format poput „component/av“ ili analogni DVI-I (napomena: DVI utičnice mogu biti korištene za digitalni i analogni signal, obratite pozornost prilikom kupnje i provjerite kod trgovca o kojem se radi).

Postupak namještanja je identičan, neovisno o načinu na koji ste spojili TV.

U slučaju da vam se zvuk reproducira na laptopu nakon spajanja s TV-om, u desnom uglu pritisnite desnom tipkom miša na ikonu zvučnika.

Zatim odaberite „Playback devices“.

U otvorenom izborniku pritisnite ponovno desnu tipku miša, te uključite prikaz svih uređaja (obje kvačice). Pritisnite na HDMI uređaj (HDMI output) te zatim tipku „Set Default“.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 2

Ostavite svoj komentar

  1. Dušan
    21.09.2020 u 19:30h

    Kratko, jasno i za laika.

  2. Vladimir
    08.09.2018 u 12:26h

    Molim Vas da mi pomognete. Imam tv quadro led-32PN52T2HEVC. Spojio sam htmi kabel sa laptopa na tv ali nikako nemogu povaćati sliku na tv pa vas molim za pomoć