Skoči na sadržaj

Kako zadržati kvalitetne zaposlenike

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U posljednje vrijeme sve aktualnija tema kako dugoročno motivirati zaposlenike koji vam donose rezultate i šire u firmi pozitivnu kolegijalnu atmosferu. Kažu koliko daješ, toliko i dobiješ.

Kako zadržati kvalitetne zaposlenike

Znate li što najviše motivira zaposlenike? Prema nekim istraživanjima na prvom mjestu je da zaposlenik voli posao koji radi, na drugom mjestu da ima ugodno radno okruženje, i na trećem mjestu je motivator financijske prirode. Ako osoba ima izvjesnih financijskih poteškoća, ovaj element dolazi na prvo mjesto.

Prema ovim informacijama jasno je vidljivo da je važno da prepoznate potencijal osobe i stavite je na odgovarajuće radno mjesto. Naravno da osoba koja je komunikativna, kreativna, voli upoznavati nove ljude i motiviraju je novi projekti, neće raditi klasičan uredski posao. Važno je prepoznati svaku osobu i ponuditi joj radno mjesto koje bi za nju bilo poticajno, zanimljivo i razvojno.

Kada postavite prave ljude na prava radna mjesta, potrebno je njegovati dobre odnose među njima kroz kolegijalnost, međusobno poštovanje, razumijevanje, podršku, osjećaj za tim i sl. Zaposlenici se žele osjećati ugodno na radnom mjestu, popiti kavu s kolegama, pomagati i učiti jedni od drugih.

U svemu tome važan je i financijski element jer svi mi radimo da bismo dobili plaću, ispunili svoje životne potrebe i ostvarili svoje snove.

Izuzetno je važan odnos zaposlenika s neposredno nadređenom osobom. Ako je taj odnos narušen, velika je šansa da zaposlenik polako traži posao i da će s vremenom otići.

U firmama ima i zaposlenika koji i nisu toliko kvalitetni i radišni. Pristup prema njima zahtijeva neke druge korake o kojima ćemo pisati nekom drugom prilikom. Uvijek postoje dva gledišta: viđenje direktora o zaposlenicima, kao i viđenje zaposlenika o direktorima. Ona prava istina najčešće je negdje u sredini.

Upravo naš posao je nekako ‘pomiriti’ te dvije strane između rukovodećeg kadra i zaposlenika, na obostrano zadovoljstvo svih, a posebno klijenata koji također osjećaju što se događa u vašoj firmi.

Naš pristup u radu s našim klijentima je uvijek prvo utvrditi koje je pravo stanje organizacije kroz procjenu odnosa među odjelima, odnosa s voditeljima i zaposlenicima, vlasničke strukture, kao i potrebe za unapređenjem poslovnih vještina. Stručna znanja su na prvom mjestu, ali uz vještine kvalitetnog prezentiranja, komunikacije, planiranja zadataka i vremena, vođenja sastanaka, prodajnih vještina, građenja timskog duha, upravljanja stresnim i konfliktnim situacijama i drugim vještinama, osoba može biti daleko uspješnija i zadovoljnija na svom radnom mjestu.

Mi u Integri znanja volimo naš posao jer pomažemo zaposlenicima da budu uspješniji i zadovoljniji u svom radnom okruženju. Za sva pitanja i savjete možete nam se obratiti na ovom linku.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi