Skoči na sadržaj

Gdje i kako kupiti domenu?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Gotovo bilo kakva prisutnost vašeg poslovnog (i privatnog) života online počinje s webom, odnosno da budete online i da drugi ljudi mogu doći do vas jednostavnom posjetom vaših web stranica. U ovom vodiču naučite gdje i kako kupiti domenu, odnosno ono nešto bez čega ne možete u web svijetu.

Gdje i kako kupiti domenu?
Photo credits: Pixabay

VAŽNO: domena se ne odnosi samo na vašu web (mrežnu) stranicu, već i na vaš email (e-poštu). Ne morate imati web stranicu kako biste imali službeni email svoje tvrtke - to vrijedi i obratno.

 

 

 

Korak 1

Što je domena?

Najjednostavniji odgovor na pitanje što je domena bih vam želio dati kroz jednostavnu analogiju, odnosno kratku priču.

Zamislite da je domena jedna vrsta vaše kućne adrese, te je pomoću te adrese moguće pronaći mjesto gdje živite. Svaka domena (npr. google.com) je zapravo niz brojeva (npr. 172.217.18.78) čiji je naziv = IP adresa, te je zapravo njih potrebno upamtiti, ali gdje bismo došli kada bismo morali (i to) pamtiti, zar ne? Sada si možete zamisliti kako bi bilo teško pamtiti niz brojeva za svaku web (mrežnu) stranicu koju želite posjetiti.

Upravo zbog toga postoje domene. Umjesto da pamtite hrpu brojeva, jednostavno ćete upamtiti naziv domene koju ćete upisati u svoj internetski pretraživač (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, itd.).

Kada želite otići na google, jednostavno upišete google.com, a ne 172.217.18.78. Jednostavno i lako!

Photo credits: Pixabay

Gdje kupiti domenu?

Domenu možete kupiti na gotovo bezbroj mjesta, odnosno na jako puno ovlaštenih registrara ovlaštenih za posredništvo i prodaju domena.

Već godinama, Plus hosting se pokazao kao odličan odabir, te bismo ih svakako vam preporučili da isprobate kupiti domenu preko Plusa.

Posjetite www.plus.hr, upišite domenu koju želite kupiti i kliknite na TRAŽI.

Odabir domene

Nakon što ste pronašli slobodnu domenu možete dodati odabrano u svoju košaricu i kliknuti Nastavak za sljedeći korak.

Vrsta hostinga

Imate priliku odmah odabrati koju vrstu hostinga želite za svoju domenu, odnosno možete odmah uzeti (iznajmiti) mjesto gdje će se vaša web stranica nalaziti.

Mi želimo samo kupiti domenu, a o hostingu ćemo se brinuti kasnije tako da ćemo odabrati opciju Nastavak narudžbe bez hostinga.

Kliknite na Nastavak za dalje.

Dodatne postavke

U ovom koraku možete odabrati opcionalne usluge za domenu kao što su WHOIS privacy, SSL certifikat i slično.

Dodatno, WHOIS privacy služi kao zaštita vlasnika domene, jer je vlasnik naveden u WHOIS javnim podacima. U našem slučaju to nije moguće, jer koristimo .eu domenu.

Odaberite Nastavak za sljedeći korak.

Korisnički podaci

Prije završetka narudžbe potrebno je prijaviti se u web shop, a s obzirom na to da već imamo postojeći račun, mi ćemo se samo prijaviti (login).

VAŽNO: koristite važeći email za prijavu kako ne biste izgubili pristup postavkama svoje domene.

Plaćanje i potvrda

Odaberite način plaćanja, te ovdje imate priliku da odaberete na koga će glasiti račun.

To može biti praktično ako, na primjer plaćate privatnim sredstvima za vlastitu tvrtku.

 

VAŽNO: ne zaboravite tražiti da račun (R1) glasi na tvrtku ako ste koristili službenu karticu ili platili putem računa tvrtke.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi