Skoči na sadržaj

Registracija .hr domene

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Jeste li znali da imate pravo na besplatnu .hr domenu ako imate tvrtku ili obrt ili obavljate samostalnu djelatnost? U ovom vodiču ćemo pokazati kako besplatno registrirati .hr domenu.

Registracija .hr domene
Photo credits: Pixabay
Korak 1

www.dns.hr

Putem svog omiljenog internetskog preglednika posjetite www.dns.hr ili www.domene.hr, te odaberite REGISTRIRAJ u izborniku pri vrhu stranice.

Korak 2

Registracija

Obratite pozornost na uvjete koje je potrebno ispuniti kako biste imali pravno na besplatnu .hr domenu.

U našem slučaju se radi o firmi (d.o.o.), pa ćemo odabrati u desnom izborniku Registriraj besplatnu .hr domenu, pa Registriraj.

Korak 3

Unos podataka

Unesite vrstu korisnika i prateće podatke.

S obzirom na to da smo mi izabrali pravnu osobu, sustav će automatski povući sve potrebne podatke iz inline sudskog registra putem ispravnog unosa broja OIBa.

Dodatno, u nekim slučajevima je potrebno poslati dodatne potvrde i uvjerenja u svezi  odabrane vrste korisnika, odnosno ne radi to sustav automatski, već djelatnik dns.hr sustava.

Korak 4

Prikaz pravne osobe

U ovom koraku vam sustav prikazuje sve povezane podatke pravne osobe, te prijedloge .hr domena, a koja su u skladu s važećim pravilnikom o upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Sustav će vam predložiti dva naziva domena, najčešće s povlakom ili minusom i bez. Naša preporuka je da uzmete verziju bez povlake, jer je kasnije uvijek lakše i ugodnije komunicirati prema klijentima sa što jednostavnijom domenom.

Također imate opciju da učinite vlastiti unos, ali za takvu vrstu usluge morat ćete pričekati ako vam to odobre s druge strane – pravilo je da naziv domene odgovara nazivu tvrtke ili obrta.

Za kraj dokažite kako niste robot, te odaberite Registriraj domenu.

Korak 5

Unos name servera

Kao dodatnu stavku odmah možete unijeti DNS zapis, odnosno to je zapis koji upućuje vašu domenu na vaš hosting ilivam server koji ste zakupili kao mjesto gdje će vaša web stranica ili mailovi biti smješteni.

Najčešće se o tome ne morate brinuti, već vaš programer ili informatičar.

Najbitnije je da imate pristup svojoj .hr domeni, a u tom pogledu je najvažniji unos valjane email adrese prilikom registracije.

Korak 6

Naknadni pristup administraciji domene

Ako ćete naknadno pristupati administraciji svoje .hr domene, to ćete opet učiniti dolaskom na www.dns.hr, te odabirom u izborniku na vrhu na MOJA DOMENA.

 

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi