Kako se laptopom spojiti na internet preko mobitela

Kako se laptopom spojiti na internet preko mobitela
Autor članka: Igor Horvat
Kategorije: Internet, Mreže
Datum objave: 10.07.2017

Ako ste u situaciji da se morate spojiti s prijenosnim računalom na internet, a nemate trenutno pristup internetu, tu u pomoć može uskočiti vaš mobitel! U nastavku saznajte kako.

1. Kako biste to izveli, prvo je nužno kreirati WiFi hot-spot

U postavkama vašeg mobitela pronađite postavku koja se obično naziva wifi hot spot, personal hot spot, dijeljenje pristupa internetu ili slično.
Postavka se sastoji od nekoliko parametara kao što možemo vidjeti na slici ispod.

Tu su network name (naziv mreže), gdje možete proizvoljno dodijeliti naziv svoje lokalne mreže na koju ćete se spojiti sa svojim računalom. Nakon toga odabirete sigurnosni protokol. Ovdje svakako preporučamo da koristite WPA2 PSK protokol, kao što je slučaj i kod „običnog“, odnosnog kućnog WiFi pristupa, iz razloga što pruža najveću razinu sigurnosti u kontekstu probijanja pristupne lozinke.
Nakon toga unesite lozinku koju će biti potrebno unijeti prilikom pristupanja mreži.
Ukoliko vam uređaj nudi da odaberete frekvenciju komunikacije, ostavite ju kako je ona inicijalno postavljena.

Na kraju je nužno uključiti novo kreiranu mrežu, odnosno hot spot.

2. Spojite se s prijenosnim računalom na hot spot

Na računalu otvorite postavke (Windows Settings).

Zatim odaberite izbornik „Network & Internet“.

U lijevom izborniku odaberite „WiFi“ te kliknite na ikonu „Show available networks“ (Prikaži dostupne mreže). Nakon toga će vam se u donjem desnom uglu ekrana prikazati prozorčić s WiFi mrežama koje su vam dostupne.

Odaberite onu koju ste kreirali na vašem mobilnom telefonu, te kliknite na tipku „Connect“ (Povezivanje). Ukoliko pritisnete na „Connect automatically“ (Poveži automatski), vaše računalo će se ubuduće spajati automatski na tu mrežu, ukoliko je ona dostupna.

Unesite postavljenu lozinku i spojite se na mrežu.

Ubuduće će vaše računalo koristiti pristup internetu preko vašeg mobitela.

Imajte na umu da vam ovo može stvoriti trošak prema vašem operateru, posebice jer uobičajenim korištenjem računalo može višestruko više prometa zahtijevati za rad od mobilnih telefona. Osim toga, dok ste spojeni na hot spot, instalirani programi, pa i operativni sustav, mogu se ažurirati te time generirati poveliku količinu prometa.

Brzina pristupa internetu će biti u zavisnosti o tome na kojoj ste trenutno brzini spojeni na mobilnu mrežu.

U slučaju dodatnih pitanja stojimo na raspolaganju putem forme “Pitajte učitelja”.

2 komentara na članak 'Kako se laptopom spojiti na internet preko mobitela'

Pratite komentare na članak 'Kako se laptopom spojiti na internet preko mobitela' putem RSS feeda.

  1. Marijan
    22.07.2018 u 09:06h

    Kada surfam po smarfonu po novinama potrošnja iznosi cca35Mb. Kada ostvarim vezu hotspot sa laptopom Win 10 za podjednako surfanje potrošnja napominjem za otprilike isto surfanje IZNOSI 700MB.Lijpo molim odgovor.Hvala Marijan

  2. 27.07.2018 u 13:01h

    Marijan, to je vrlo lako moguće. Uzmi samo u obzir da se Windowsi možda ažuriraju u pozadini ili koristiš nekakve aplikacije koje konstantno “troše” promet. Pozz, Ucionica.net.

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.