Skoči na sadržaj

Kako koristiti Internet za vrijeme putovanja u Ameriku?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Putovanje je lakše kada imate konekciju na Internet 0-24h umjesto da lovite javni WI-FI po kafićima. Ovako jednostavnije možete koristiti navigaciju, napraviti check-in, pričati na Viber ili uploadati fotografije na društvene mreže.

Kako koristiti Internet za vrijeme putovanja u Ameriku?

U suštini imate 3 opcije:
1. kupiti američku SIM karticu unaprijed
2. kupiti američku SIM karticu kada stignete na lokaciju
3. kupiti roaming podatke kod svog operatera

Isprobali smo sve opcije i donosimo prednosti i nedostatke.

#1 Američka SIM kartica kupljena unaprijed

Web trgovina simoptions.com nudi SIM kartice za svaku zemlju. Dostupni su različiti operateri, trajanja i opcije uključene u sam paket.

Kartica stiže ekspresnom dostavom unutar 2-3 dana na vašu adresu (dodatnih 20 dolara). Po primitku kartice, potrebno je izvršiti aktivaciju. Kartica postaje aktivna na dan kada ste to zatražili, dok će se istek “kredita” početi brojati od prvog poziva, SMS-a ili prvog prijenosa podataka.

U našem slučaju dogodilo se da prvi dio dana kartica nije bila spremna za korištenje.

Kartica za ameriku može doći s (+1) američkim ili (+44) UK brojem – ovisno o odabranoj kartici. Broj pritom ne treba biti fiksan već se može mijenjati kod svakog poziva. Kartica dolazi u više veličina i sigurno će odgovarati vašem telefonu.

Prednosti:

  • kartica je spremna već pri izlasku s aviona i odmah možete naručiti Uber ili opaliti sliku za Instagram
  • povoljna opcija za velike količine prometa
  • svoj podatkovni promet možete dijeliti s laptopom ili drugima u blizini koristeći osobni hotspot (idealno je imati jedan dodatni uređaj koji služi upravo za ovo)

Nedostaci:

  • cijena dostave
  • postoji mali rizik da vaš telefon bude zaključan na odabranu mrežu (imali smo ovo iskustvo na jednom od četiri uređaja – u tom slučaju smo morali proći kratki proces aktivacije iPhonea)
  • potrebno je ubacivati svoju SIM karticu povremeno kako biste pratili propuštene pozive i SMS poruke

Iako ćete imati novi broj, Viber i WhatsApp mogu ostati vezani uz stari broj. Emailovi, Facebook, Instagram, Uber, … vezani su uz vaš korisnički račun i ubacivanje kartice neće utjecati na to.

Zamjenu kartice možete raditi dok je telefon uključen, a za to ćete trebati “iglu”, spajalicu ili neki tanak predmet kojim možete doći do SIM kartice.

#2 Američka SIM kartica kupljena u Americi

Ova opcija zapravo je dosta slična prethodnoj. Jedini problem je što karticu NE možete koristiti odmah već morate tražiti najbliži AT&T, T-Mobile ili 7 eleven kako biste kupili karticu, ali bez podataka ćete teže pozvati Uber koji će vas odvesti do tih mjesta. U ovom slučaju ne plaćate dostavu i izbjegavate eventualne probleme s aktivacijom.

#3 Roaming podaci kod svog operatera

Ova opcija dosta je skupa. Jedan od operatera naplaćuje 150kn za samo 1GB podataka. To je OK ako trebate samo povremeno provjeravati emailove, ali za često korištenje i pozive trebate više podataka.

Ova opcija je elegantna jer nema zamjene kartica, sve radi odmah, nema brige oko zaključanih telefona i sl.

Iz iskustva, ljudi koji su putovali u našoj grupi, unutar 10 dana su dosegli limite.

Roaming podaci trebaju se aktivirati prije puta. Razni operateri imaju različite načine za to. Pripazite – ukoliko ne napravite aktivaciju, 100kB će vas koštati 6kn. Iznosi bez roaming paketa za čas dosežu iznose u stotinama i čak tisućama kuna.

Dodatno pripazite s Android telefonima jer oni znaju trošiti podatke iako su mobilni podaci i podatkovni roaming isključeni (za preciznije lociranje, za poboljšanje poziva i tko zna što još).

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi