Skoči na sadržaj

Kako pronaći posao preko Interneta?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U ova vremena mnogi su se našli u situaciji kada su morali potražiti novi posao. U ovom tutorijalu učimo vas kako pronaći posao putem Interneta.

Kako pronaći posao preko Interneta?
Photo credits: Pixabay

Job portali

Postoji nekoliko domaćih job portala koji su specijalizirani isključivo za poslove. Nabrojati ćemo one poznatije i ako neki izostavimo neka se ne ljute. ;)

Kako koristiti job portale?

Naslovnice portala prikazuju top poslove. Obično je bitnije fokusirati se na tražilicu ili listu kategorija.

Svaki od portala nudi registraciju i logiranje putem kojeg je moguće napraviti profil te omogućiti poslodavcima da pregledaju korisnike koji odgovaraju njihovim kriterijima. Iako sumnjamo kako poslodavci zaista traže svoje potencijalne radnike na ovaj način, vrijedi pokušati.

Svaki oglas za posao ima naziv radnog mjesta, rok prijave, način prijave i ostale kriterije. Oglase koji su Vam zanimljivi valja dobro proučiti.

Kod prijave je bitno da poštujete sve kriterije koje poslodavac navodi. Dakle, ako je navedeno kako se valja javiti putem maila i navesti određenu oznaku, Vi nećete zvati telefonom! Ako su prijave moguće do određenog datuma, poštujte taj datum.

Svaka prijava koju šaljete mailom mora sadržavati molbu za posao i Vaš životopis u privitku. Kod pisanja molbe i životopisa nikako nemojte raditi pravopisne greške jer je većina poslodavaca alergična na to. Formati za molbu i životopis (pdf, doc, rtf, …) također mogu biti propisani pa ih se valja držati.

Ne šaljite prijave za mjesta za koja niste kvalificirani jer možda i dođete na razgovor, ali to će biti najdalje što ste stigli.

Valja napomenuti kako svi gore navedeni portali svakodnevno nadopunjuju svoje baze novim oglasima pa bi bilo dobro barem jednom dnevno provjeriti ima li novih, Vama zanimljivih, oglasa.

Nakon prijave redovito provjeravajte mail jer Vam se potencijalni poslodavac može javiti i mail-om.

Puno sreće u pronalasku novog posla želi Vam Učionica! ;-)

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju!

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi