Steam – ultimativna platforma za zabavu

Steam – ultimativna platforma za zabavu
Autor članka: Vedran Basta
Kategorije: Aplikacije, Igre
Datum objave: 26.10.2016

Steam je sustav za digitalnu distribuciju interaktivnog sadržaja i software-a, razvijen od strane Valve korporacije i slobodno možemo reći jedna od megapopularnih platformi za zabavu i multiplayer igranje.

placeit

No, Steam je ujedno i mnogo više od toga, platforma za multiplayer igranje, steam greenlight – gdje korisnici steam-a odlučuju hoće li igra, obično razvijana od strane malih studija koji još nemaju dovoljno resursa uopće doći na steam, zatim steam early access – gdje korisnici mogu dati podršku projektu prije nego je gotov i pratiti kompletni razvoj do finalnog stadija (što znači i igrati igru prije nego je gotova). Tu je onda još i steam community, zajednica igrača gdje igrači razmjenjuju informacije, pišu vodiče za igre, pomažu drugima kad zapnu u nekoj igri i sl. Još je tu mnogo stavki i mogućnosti i trebao bi još jedan poseban članak samo da se spomenu sve karakteristike Steama, ali to ćemo ostaviti za neki drugi put.

Krećemo s postupkom registracije na Steam pa slijedite ove jednostavne korake.

1. Instalacija Steam klijenta i otvaranje računa

Prva stvar koju moramo napraviti je otići na web stranicu store.steampowered.com. U gornjem desnom kutu pritisnite na Install Steam (Instaliraj Steam).

1

Sada pritisnite na Install Steam Now (Sada instaliraj Steam), kao na slici u nastavku.  Pritiskom na ikonu počet će se skidati Steam klijent.

2

Nakon toga vam se pojavljuje sljedeći ekran i pritiskom na Save (spremi) dovršavate korak preuzimanja Steama.

3

Sada na vašem računalu pritisnite na preuzetu ikonu, 4, pritisnite Run (Pokreni),  zatim u Steam Setupu Next (Dalje), označite kvačicom ako prihvaćate uvjete korištenja, čime ujedno potvrđujete kako imate minimalno 13 godina ili ste stariji od toga, ponovno Next (Dalje), označite npr. engleski jezik kao jezik aplikacije (hrvatski nije dostupan), ponovno pritisnite na Next (Dalje), označite putanju/folder destinacije ili prihvatite defaultni, pritisnite na Install (Instaliraj), te po završetku pritisnite na Finish (Završi).
Kad instalacija završi (Updating Steam, Installing, Extracting package, Installing update), možemo krenuti sa stvaranjem korisničkog računa.

Pritisnite na Create new account tipku, kao što je prikazano na slici dolje.

5

Sada za nastavak pritisnite na I Agree (Prihvaćam), za prihvat uvjeta korištenja.

Steam vas sada traži da odaberete korisničko ime i lozinku, tako u predviđena polja upišete željeni naziv korisničkog računa i neku lozinku koju neće biti lako pogoditi, radi vaše sigurnosti, zatim pritisnete Next (dalje).

6

Ukoliko ste odabrali ime koje se već koristi, Steam će vam ponuditi slične mogućnosti, odaberite koja vam se sviđa i ponovno pritisnite Next (dalje). Ako vam se ovo nije dogodilo, preskočite do idućeg koraka.

Sada je potrebno unijeti valjanu Email adresu i ponoviti unos. Svakako si zapišite adresu koju koristite jer je važan sastavni dio vašeg korisničkog računa, posebno u slučaju zaboravljene lozinke. Pritisnite Next (Dalje).

7

Pri samom ste kraju stvaranja korisničkog računa. Steam će vam prikazati vaše korisničke podatke, po želji si ih ispišite, te pritisnite na Next (Dalje).

8

Pritisnite na Finish (Završi) i gotovi ste! Inače desnim klikom na ikonu prikazanu na slici dolje ulazite u Steam.

9

Steam će vas pitati je li prethodno navedena Email adresa još uvijek aktualna, stoga potvrdite pritiskom na Yes (Da) ili po potrebi ažurirajte.

Sljedeći korak je verifikacija Email adrese. Na mail ste zaprimili Email Steam Supporta, uđite u Email i pritisnite na Click here to verify your email address (Pritisnite ovdje za verifikaciju email adrese).
Kad ste to odradili, spremni ste za korištenje Steama!

2. Instaliranje igara

Sada slijedi zabavani dio, a to je instaliranje igara. Za sada ćemo pokriti samo besplatne igre, a u kasnijim vodičima ćemo pisati i o izradi računa za kupnju igara i njihovo kupovanje preko Steama.

Kada ste u vašem Steam klijentu, idite na značajku STORE (Dućan) u gornjem lijevom kutu.

Nakon toga odaberete značajku Free To Play (Besplatno za igranje) kao što je označeno na slici dolje.

10

Sada ćemo odabrati besplatnu igru. Vi naravno možete odabrati igru koju želite, mi ćemo za primjer uzeti High Octane Drift.

Pritisnite Play Game (Igraj igru), nakon toga će vas Steam pitati gdje želite instalirati igru, koliko je ona velika i koliko će trajati skidanje.

11

Nakon što ste odabrali mjesto za instalaciju, odabrali želite li shortcut (prečac) na desktopu svog računala ili u start menu-u (početnom izborniku), pritisnite na Next (Dalje).

12

Pritisnite na I Agree (Slažem se) za nastavak i instalaciju igre. I na kraju pritisnite Finish (Završi). Pričekajte da se igra skine, to može biti od par minuta do nekoliko sati, ovisi o veličini igre i vašoj internet vezi. Napredak downloada možete pratiti na dnu ekrana Steama.

Kada skidanje završi odete u LIBRARY (Knjižnica) i pritisnete play (igraj) na igru ili na vašem desktopu kliknete dva puta ikonu od igre, koju će vam Steam staviti na desktop čim krene instalacija (pod uvjetom da ste ostavili kvačicu na Create desktop shortcut).

Dakle sada smo instalirali Steam klijent, stvorili Steam račun i skinuli prvu besplatnu igru pa igranje može započeti!

placeit-1

Pratite nas i dalje jer ćemo sljedeći put obuhvatiti Steam Community (općenito i za određene igre), skupljanje itema i njihova prodaja (na Steamu možete i prodavati stvari iz igara), kreiranje računa za kupnju igara na Steamu, te skupljanje bodova, bedževa i povećanje nivo korisnika Steama.

Do tada lijep pozdrav i uživajte u besplatnim Steam igrama!

mmm

Za sva dodatna pitanja obratite nam se putem forme “pitajte učitelja”.

Komentirajte prvi!

Pratite komentare na članak 'Steam – ultimativna platforma za zabavu' putem RSS feeda.

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.