Skoči na sadržaj

Što je i kako koristiti Linux Firestarter firewall?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U ovom vodiču ćemo pokazati kako postaviti tzv. vatrozid (eng. firewall) namijenjen Linux operacijskom sustavu pod imenom Firestarter. Vatrozid je sigurnosni zid koji dijeli lokalnu mrežu od interneta.

Što je i kako koristiti Linux Firestarter firewall?
Photo credits: Kaboompics

Firestarter je grafički vatrozid (firewall) otvorenog koda namijenjen Unix/Linux operacijskim sustavima. Firestarter je u osnovi samo grafičko sučelje za konfiguriranje standardnog IP Tables alata koji je sastavni dio jezgre Linux operacijskog sustava. Firestarter pruža brojne funkcionalnosti od kojih se ističu NAT, upotrebu grafičkog pomoćnika, stateful inspection, pregled događaja i ostvarenih mrežnih konekcija u realnom vremenu, zaštita od ICMP DoS napada, kao i mogućnost upotrebe više jezika.

Firestarter možete instalirati pomoću manager-a distribucije koju koristite ili preko terminala. Ja sam izabrao drugi način te otvorio terminal i upisao sljedeću naredbu:

sudo apt-get install firestarter

Nakon čega je potrebno unijeti traženu lozinku (password) i instalacija će započeti.

Da biste konfigurirali firewall kliknite na Applications->System->Firestarter. (XFCE4 okruženje). Prilikom prvog pokretanja Firestarter-a dočekat će Vas Firewall Wizard u kojem je potrebno odgovoriti na neka pitanja.

Nakon pozdravne stranice, od Vas će se tražiti da odaberete odgovarajući interfejs za Internet, te da odgovorite da li želite da krenete s dial-out opcijom i da li je Vaša IP adresa dobivena od DHCP poslužitelja.

Na sljedećoj stranici će Vas instalacijski čarobnjak pitati da li želite dijeliti svoju IP adresu s drugim korisnicima (dijeljenje Internet pristupa) kao i da li želite uključiti DHCP mogućnost.

I na zadnjoj stranici čarobnjak Vas obavještava da je spreman pokrenuti firewall.

Nakon odabira opcije “Save” (spremi) ugledat ćete glavni prozor Firestarter-a! Tu možete vidjeti status firewall-a, mrežu kao i aktivne veze.

Pod opcijom (tab) koji nosi naziv “Events” možete vidjeti sve veze koje su blokirane od strane firewall-a.

Opcija “Policy” služi za definiranje pravila (dolazni i odlazni promet).

Korisne informacije: http://www.fs-security.com/

Zahvaljujemo se autoru Dini Naniću na pisanju ovog tutorijala.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi