Skoči na sadržaj

Bruto u neto i obrnuto – Kalkulator za izračun plaće u 2022.

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U ovom vodiču donosimo jednostavni kalkulator za pretvaranje iznosa plaće iz bruto u neto te neto u bruto. Kalkulator je prilagođen najnovijim izmjenama zakona.

Bruto u neto i obrnuto – Kalkulator za izračun plaće u 2022.

Što su neto, bruto 1 i bruto 2?

  • Neto iznos - iznos koji se isplaćuje na račun radnika
  • Bruto 1 - iznos koji plaća poslodavac u svim slučajevima (npr. mirovinsko)
  • Bruto 2 - iznos koji plaća poslodavac u većini slučajeva (npr. zdravstveno)

Bruto 2 primjerice mogu izbjeći osobe koje su mlađe od 30 godina i zatim dobiju ugovor za stalno.

Kako se računa plaća?

Postoji cijeli niz formula za izračun. Tu ulaze parametri poput mjesta prijavljenog prebivališta, broja djece, itd. Najveći utjecaj ima neto iznos.

Primjeri izračuna plaće u 2022. godini:

  • 4.000 kn Neto = 5.000 kn Bruto 1 (samo 1.000 kn više)
  • 8.000 kn Neto = 11.975 kn Bruto 1 (4 puta više tj. 3.975 kn više)

Naš kalkulator ne pokriva sve slučajeve, ali je najjednostavniji za korištenje budući da ćete vidjeti samo informacije koje razumijete, a knjigovođama možete prepustiti sve ostalo.

Kako povećati neto iznos?

Ako dogovarate plaću u Bruto iznosu, tada možete profitirati kroz izmjene zakona koje utječu na smanjenje doprinosa, prijavljivanjem djeteta ili uzdržavanih osoba na sebe.

Legalno je isplaćivati naknadu za prijevoz koja ne podliježe dodatnim opterećenjima. Postoje i drugi načini na koje je moguće isplatiti novac radnicima a da se za to ne plaća naknada, tako poslodavci mogu isplaćivati naknade za prehranu (5.000kn godišnje u novcu ili 12.000kn ako radnici donose račune za prehranu), poklone za djecu (600kn godišnje po djetetu), darove u naravi (600kn godišnje), darove za Božić ili Uskrs (2.500kn godišnje), nagrade za poslovne rezultate (5.000kn godišnje).

Ako radnik ima službeno vozilo koje koristi u privatne svrhe (24h na raspolaganju), tada se na plaću radnika obračunava dodatna naknada.

Davanja na plaću izrazito su velika i zato često čujemo kako je plaću moguće povećati i kroz promjenu mjesta prebivališta kako bi prirez bio manji ili čak otvaranja paušalnog obrta te nastavak rada za istog poslodavca i naplatu preko obrta. Preporuka je da ne radite to. Postoje kontrole koje će vas spriječiti u tome.

Minimalac od 2022. iznosi 3750,00 kn neto.

Kalkulator plaće

Pretvorite bruto u neto ili neto u bruto

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi