Skoči na sadržaj

Zašto koristiti Linux Ubuntu operativni sustav?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U ovom članku pokazujemo koje su prednosti Linux operativnog sustava i zašto bi uopće prešli sa sadašnjih Windowsa na potpuno novi operativni sustav pod imenom Ubuntu.

Zašto koristiti Linux Ubuntu operativni sustav?
Photo credits: Unsplash

UBUNTU, DOBRO A BESPLATNO

Već nekoliko godina razmišljam o prelasku na novi operacijski sustav (OS). Razlog tome nije nezadovoljstvo kvalitetom u operacijskom sustavu kojega sam do sada koristio (Windows XP, Windows 7), nego cijenom. Naime, često se susrećem s administratorima koji rade u mnogim privatnim poduzećima, a u razgovoru s njima nerijetko se spominje problem legalnog software-a u lijepoj našoj. Svi bi htjeli legalan software, ali se to u današnjim uvjetima čini jako teško izvedivo.

S tim ciljem sam na svojem netbooku instalirao OS Ubuntu 12.04 LTE (jedna od popularnijih verzija Linux operacijskog sustava). Za sve one koji su još uvijek novi u svemu ovome: NE, operacijski sustav Windows 7 nije jedini operacijski sustav koji postoji!

Instalacija samog operacijskog sustava je glatka, i ne zahtjeva gotovo uopće asistenciju. Impresioniran sam što se Ubuntu instalirao do kraja glatko, te što je sav hardware bio instaliran ispravno. Čak, štoviše, svi dodaci za računalo s kojima imam problema prilikom instalacije na Windows XP/Windows 7 su se na Ubuntu instalirali neprimjetno. U prvi mah nisam ni znao da je sve instalirano i da sve radi. Cool!

OK. Ali mora da je ovaj novi operacijski sustav manjkav. Ipak, košta samo 0 kn?

Srećom, ovo ni izdaleka nije slučaj. Ubuntu se instalira s omanjom hrpicom korisnih programa, od kojih treba izdvojiti Libre Office (nešto kao Microsoft Office). I ovaj dodatak košta 0 kn. Sve mi se više sviđa ovo novo rješenje za moj notebook.

Brzina je pristojna. Sve radi dobro. Jedino valja napomenuti da je potrebno kratko vrijeme prilagodbe, jer se ipak radi o potpuno novom operacijskom sustavu. Bežične mreže rade savršeno, Internet također. U operacijskom sustavu automatski je instaliran Mozilla Firefox. Zakrpe za ovaj operacijski sustav se izdaju redovito, što ulijeva dodatnu sigurnost da će s vremenom postati još bolji.

Nakon nekoliko mjeseci korištenja uočio sam nekoliko manjih bugova, no ništa značajno. A s obzirom da je ovaj operacijski sustav u potpunosti besplatan, te da se s njim isporučuje dovoljno programa potrebnih za ozbiljan rad, te zbog činjenice da nisam pronašao hardware koji se na njemu nije instalirao u ispravno, od srca preporučam ovaj operacijski sustav.

I na kraju, sve ovo što ste ovdje mogli pročitati napisao je dugogodišnji  korisnik operacijskih sustava MS Windows.  Time i ova pohvala ima veću vrijednost.

Zahvaljujemo se Vjeranu Kokoru na pisanju ovog vodiča.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 3

Ostavite svoj komentar

 1. Tino Šokić
  10.03.2014 u 11:10h

  Javite nam se na tino@ucionica.net pa ćemo vam sve objasniti:)

 2. josip
  17.02.2014 u 00:52h

  moram reći da sam skinio linux ubuntu i sve je ok ali ga ne mogu pokrenuti imam windows xp i ne dozvoli mi da pokrenem liux zašto

 3. Martin
  01.10.2012 u 21:18h

  Da slažem se i ja s time što kažeš jer upravo testiram Linux i moram priznati da me sve više inspirira na to da ostane jedini moj operativni sistem. No neki misle i ovako :) https://www.youtube.com/watch?v=L76kgMydPEc

  Moram priznati da me je ova izjava zaista šokirala da jedan takav stručnjak koji se tim poslom bavi takvo što izgovori vezano z Linux