Skoči na sadržaj

Zašto koristiti Linux Ubuntu operativni sustav?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U ovom članku pokazujemo koje su prednosti Linux operativnog sustava i zašto bi uopće prešli sa sadašnjih Windowsa na potpuno novi operativni sustav pod imenom Ubuntu.

Zašto koristiti Linux Ubuntu operativni sustav?

UBUNTU, DOBRO A BESPLATNO

Već nekoliko godina razmišljam o prelasku na novi operacijski sustav (OS). Razlog tome nije nezadovoljstvo kvalitetom u operacijskom sustavu kojega sam do sada koristio (Windows XP, Windows 7), nego cijenom. Naime, često se susrećem s administratorima koji rade u mnogim privatnim poduzećima, a u razgovoru s njima nerijetko se spominje problem legalnog software-a u lijepoj našoj. Svi bi htjeli legalan software, ali se to u današnjim uvjetima čini jako teško izvedivo.

S tim ciljem sam na svojem netbooku instalirao OS Ubuntu 12.04 LTE (jedna od popularnijih verzija Linux operacijskog sustava). Za sve one koji su još uvijek novi u svemu ovome: NE, operacijski sustav Windows 7 nije jedini operacijski sustav koji postoji!

Instalacija samog operacijskog sustava je glatka, i ne zahtjeva gotovo uopće asistenciju. Impresioniran sam što se Ubuntu instalirao do kraja glatko, te što je sav hardware bio instaliran ispravno. Čak, štoviše, svi dodaci za računalo s kojima imam problema prilikom instalacije na Windows XP/Windows 7 su se na Ubuntu instalirali neprimjetno. U prvi mah nisam ni znao da je sve instalirano i da sve radi. Cool!

OK. Ali mora da je ovaj novi operacijski sustav manjkav. Ipak, košta samo 0 kn?

Srećom, ovo ni izdaleka nije slučaj. Ubuntu se instalira s omanjom hrpicom korisnih programa, od kojih treba izdvojiti Libre Office (nešto kao Microsoft Office). I ovaj dodatak košta 0 kn. Sve mi se više sviđa ovo novo rješenje za moj notebook.

Brzina je pristojna. Sve radi dobro. Jedino valja napomenuti da je potrebno kratko vrijeme prilagodbe, jer se ipak radi o potpuno novom operacijskom sustavu. Bežične mreže rade savršeno, Internet također. U operacijskom sustavu automatski je instaliran Mozilla Firefox. Zakrpe za ovaj operacijski sustav se izdaju redovito, što ulijeva dodatnu sigurnost da će s vremenom postati još bolji.

Nakon nekoliko mjeseci korištenja uočio sam nekoliko manjih bugova, no ništa značajno. A s obzirom da je ovaj operacijski sustav u potpunosti besplatan, te da se s njim isporučuje dovoljno programa potrebnih za ozbiljan rad, te zbog činjenice da nisam pronašao hardware koji se na njemu nije instalirao u ispravno, od srca preporučam ovaj operacijski sustav.

I na kraju, sve ovo što ste ovdje mogli pročitati napisao je dugogodišnji  korisnik operacijskih sustava MS Windows.  Time i ova pohvala ima veću vrijednost.

Zahvaljujemo se Vjeranu Kokoru na pisanju ovog vodiča.

Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 3

Ostavite svoj komentar

 1. Tino Šokić
  10.03.2014 u 11:10h

  Javite nam se na tino@ucionica.net pa ćemo vam sve objasniti:)

 2. josip
  17.02.2014 u 00:52h

  moram reći da sam skinio linux ubuntu i sve je ok ali ga ne mogu pokrenuti imam windows xp i ne dozvoli mi da pokrenem liux zašto

 3. Martin
  01.10.2012 u 21:18h

  Da slažem se i ja s time što kažeš jer upravo testiram Linux i moram priznati da me sve više inspirira na to da ostane jedini moj operativni sistem. No neki misle i ovako :) https://www.youtube.com/watch?v=L76kgMydPEc

  Moram priznati da me je ova izjava zaista šokirala da jedan takav stručnjak koji se tim poslom bavi takvo što izgovori vezano z Linux