Skoči na sadržaj

Upis u Registar stvarnih vlasnika

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

O Registru stvarnih vlasnika slušamo od sredine godine i često čekamo krajnji rok za upis, a to je 31.12.2019. godine. Radi se o središnjoj elektroničkoj bazi podataka koja sadrži podatke o stvarnim vlasnicima pravnih subjekata i trustova.

Upis u Registar stvarnih vlasnika

Obveznici upisa su svi pravni subjekti osnovani na području RH, kao i podružnice stranih trgovačkih društava, a upisati se trebaju trgovačka društva, podružnice stranih trgovačkih društava, udrugezakladefundacije ustanove kojima RH ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nije jedini osnivač. Više o svim rokovima i pravilima možete saznati na stranicama Fine, a u nastavku ćemo pokazati kako ispuniti obrazac upisa u Registar stvarnih vlasnika na primjeru d.o.o. društva. Kad ispunite i potpišete obrazac, sve što trebate jest odnijeti ga u Finu.

Ispunjavanje obrasca za upis u Registar stvarnih vlasnika

Osoba ovlaštena za upis podataka, za manje tvrtke često direktor i vlasnik, u Registar može besplatno upisati podatke na nekoliko načina.

Upis možete odraditi korištenjem web aplikacije Financijske agencije uz korištenje poslovnoga certifikata ili u Fini na za to predviđenim obrascima.

Preuzmite obrazac koji odgovara vama kao pravnom subjektu, odnosno organizacijskome obliku obveznika upisa:

  • Pravni subjekti organizirani kao: d.o.o., j.d.o.o., k.d., j.t.d., g.i.u, podružnice stranih trgovačkih društava i ustanove popunjavaju Obrazac RSV-1
  • Trgovačka društva organizirana kao d.d., popunjavaju Obrazac RSV-2
  • Pravni subjekti organizirani kao udruge, zaklade i fundacije popunjavaju Obrazac RSV-3
  • Trustovi popunjavaju Obrazac RSV-4

U nastavku ćemo pokazati popunjavanje RSV-1 obrasca.

Popunjavanje RSV-1 obrasca

Ispunite RSV obrazac s traženim podacima.

Ako vam nedostaje neki od podataka, ili niste sigurni kako se što ispunjava, provjerite sa svojim knjigovodstvom. U prikazu sa strane je primjer ispunjavanja d.o.o.-a ne složene vlasničke strukture u izravnom vlasništvu jedne fizičke osobe.

Također, mnoge informacije možete pronaći na Sudskom registru, a ako se ne znate njime koristiti, provjerite u našem vodiču.

Sve što trebate nakon ispunjavanja obrasca jest potpisati ga (osoba ovlaštena za upis podataka u Registar) te odnijeti u Finu ili predati putem njihove aplikacije.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi