Skoči na sadržaj

Rent-a-car u Kaliforniji — kako unajmiti vozilo u Americi?

Ako se odvažite voziti u Americi, rent-a-car vjerojatno je najisplativiji oblik prijevoza. Čisto za lakšu orijentaciju, najam VW Jette na 10 dana s porezom i osiguranjem iznosi 470 dolara. Izračunajte samo troškove Ubera vezane uz prijevod od/do zračne luke, dodajte na to komociju i za čas ćete vidjeti dobru računicu.

Rent-a-car u Kaliforniji — kako unajmiti vozilo u Americi?

Sve međunarodne zračne luke u Kaliforniji imaju posebno mjesto na kojem se nalaze sve rent-a-car kuće. Kod većih luka, do tih mjesta organiziran je prijevoz autobusima. Automobil možete rezervirati unaprijed ili na licu mjesta. Ukoliko, rezervirani automobil nije raspoloživ, rent-a-car kuća zadržava pravo da umjesto rezervirane marke i tipa ponudi automobil iste klase ili bolji.

U većini rent-a-car kuća, trebat ćete kreditnu karticu na ime vozača na kojoj će biti rezerviran puni iznos najma i osiguranja za vrijeme trajanja najma. Po povratku vozila, možete platiti tom istom kreditnom karticom ili možete platiti u gotovini i zatražiti da se limit kreditne kartice oslobodi (limit se zatim oslobađa unutar 2-10 dana).

Postoje i kuće poput AVIS-a ili Paylessa gdje kreditna kartica nije potrebna već garanciju možete riješiti debitnom karticom. Iznos kojim garantirate varira od 200-300 dolara. Ukoliko rezervaciju radite debitnom karticom, ponekad je potrebno imati povratni let.

Osim kreditne kartice, trebat ćete međunarodnu vozačku dozvolu koju je moguće izvaditi u nekom od HAK centara diljem Hrvatske. Međunarodna vozačka izdaje se uz predočenje važaće hrvatske vozačke dozvole i osobne iskaznice ili putovnice. Za izdavanje ćete trebati i 2 fotografije 3,5 x 4,5 cm. Cijena je 170kn, a rok važenja je 3 godine.

Ukoliko imate manje od 25 godina, moguće je da će se primijeniti posebni uvjeti. Ukoliko će vozilom upravljati više od jednog vozača – to svakako trebate napomenuti kako bi i drugi vozač ostavio svoje podatke.

Gotovo sigurno, u Americi ćete dobiti vozilo s automatskim mjenjačem (automatik). Imajte na umu što znači koja od oznaka:

  • P – položaj za parkiranje
  • R – vožnja unatrag
  • N – neutralni položaj (koristite ga kod dužeg stajanja na mjestu)
  • D – vožnja unaprijed

Neka vozila imaju i dodatne oznake (npr. S – Sport), ali se ne trebate opterećivati time.

Važno: ukoliko do sada niste vozili automatik važno je paziti da lijevom nogom ne radite ništa.

Oznake na brzinomjeru u pravilu su iskazane na sljedeći način:

  • vanjski krug pokazuje milje
  • unutrašnji krug pokazuje kilometre

1 milja iznosi 1,6 km.

Prilikom preuzimanja vozila, djelatnici rent-a-car kuće popisat će sve nedostatke na vozilu pa je najbolje vratiti ga bez novih oštećenja kako biste izbjegli eventualne dodatne naknade. Vozilo nije potrebno očistiti kao što zna biti slučaj u hrvatskim rent-a-car kućama.

Prilikom vraćanja, gorivo bi trebalo biti na istoj razini kako je bilo u trenutku preuzimanja. Ukoliko nije – možete platiti gorivo po tarifi rent-a car kuće. Cijena goriva u Kaliforniji iznosi nešto manje od 4 dolara za galon (1 galon = 3,79 litara) pa možemo reći da je to okvirno 7kn po litri.

Kada točite gorivo, velika je vjerojatnost da ćete imati automobil s benzinskim motorom i tada na benzinskim crpkama treba tražiti crnu oznaku, umjesto zelene kako je običaj u Hrvatskoj. Gorivo plaćate kreditnom karticom ili unaprijed definirate iznos koji plaćate u gotovini (30-40 dolara trebalo bi biti dovoljno većini slučajeva za puni tank).

Ukoliko radite povrat vozila na drugu lokaciju od lokacije na kojoj je vozilo preuzeto, cijena će biti veća. Imajte na umu i radno vrijeme vikendom.

Jeftinija vozila uglavnom nemaju navigaciju. Autoceste u Kaliforniji su besplatne.

Cijeli proces preuzimanja, kao i povrata traje 15-30 minuta.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi