Skoči na sadržaj

Gdje kupiti slovensku vinjetu?

Cestarinu za autoceste i brze ceste u Sloveniji plaćamo vinjetom. U nastavku vodiča saznajte cijene i trajanje vinjeta, gdje ih kupiti i sl.

Gdje kupiti slovensku vinjetu?

Kako funkcioniraju vinjete?

Sustav vinjeta u Sloveniji omogućuje brz izlazak i ulazak s autocesta jer ne postoje naplatne kućice na kojima se čeka. Provjere vinjeta obavljaju se uređajima nalik onima za mjerenje brzine.

Postavljanje i uklanjanje vinjeta

Slovensku vinjetu potrebno je zalijepiti na unutarnji dio vjetrobranskog stakla automobila, i to na dio gdje nećete smanjiti vidljivost (obični u kut ili iza retrovizora). Jednom kada zalijepite vinjetu, nije moguće prebaciti je u drugo vozilo jer će se oštetiti prilikom uklanjanja sa stakla.

Nije greška ukoliko na vjetrobranskom staklu imate više vinjeta, važno je da jedna od njih bude važeća.

Prilikom uklanjanja vinjeta sa stakla, možete koristiti stugač (npr. oštica za brijanje) ili otapalo (aceton, WD-40, tekućina za pranje stakala i sl.). Uklanjanje možete zatražiti i u većini autopraonica.

Cijene i trajanje vinjeta

  • Tjedna vinjeta traje 7 dana – 15 EUR (cca 115 kn)
  • Mjesečna vinjeta traje 30 dana – 30,00 EUR (cca 230 kn)
  • Godišnja vinjeta traje čak 14 mjeseci – 110,00 EUR (cca 850 kn)

Cijene vrijede za vozila do 1,3 m visine i 3,5 t težine.

Kazne za vožnju bez vinjete

Kontrole vinjeta su česte i gotovo je nemoguće odvoziti dužu dionicu autoceste bez da naiđete na DARS (Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji). Ukoliko vas zateknu bez vinjete, čak i na početku dionice, ostat ćete bez najmanje 300 EUR. Istu kaznu možete očekivati ukoliko vinjeta nije pravilno zalijepljena ili ako je oštećena.

Gdje kupiti slovenku vinjetu?

S obzirom da je vinjetu potrebno imati prilikom samog ulaska na autocestu, najsigurnija opcija je kupnja u Hrvatskoj.

To možete učiniti na sljedećim mjestima:

Najsigurniji ćete biti ukoliko odaberete prodajno mjesto blizu same granice sa Slovenijom.

Na samom graničnom prijelazu također je moguće kupiti vinjete u valuti EUR. Cijela lista ovlaštenih prodajnih partnera po zemljama nalazi se na DARS-ovim stranicama.

Kako izbjeći plaćanje vinjeta?

Vinjete nisu potrebne prilikom svakog ulaska u Sloveniju već samo u slučajevima kada namjeravate koristiti autoceste i brze ceste. Prilikom ulaska na takvu cestu, vidjet ćete simbol za vinjetu.

Ceste koje ne zahtijevaju korištenje vinjeta možete pronaći u Google Maps aplikaciji uz korištenje opcije “Izbjegni cestarinu” ili ViaMichelinovu opciju “Avoid vignettes”.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi