Skoči na sadržaj

Koji laptop kupiti do 3000 kn?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ako niste tehnološki stručnjak ili geek, nije lako pronaći laptop s ograničenim budžetom. Ne brinite, u vodiču koji laptop kupiti do 3000 kn ćemo vam pružiti najbolje smjernice oko kupovine, a koja je temeljena na našem dosadašnjem IT iskustvu.

Koji laptop kupiti do 3000 kn?
Photo credits: Pixabay

Svi vole dobru i povoljnu kupovinu, a najbitnija stvar je da uistinu kupite najbolji laptop za svoj uložen novac, jer je u šumi informacija teško razaznati koja ponuda je ne samo najeftinija, već i ekonomski najpovoljnija.

U nastavku su ključne komponente na koje treba pripaziti pri odabiru svog novog prijenosnog mezimca.

1. Koji laptop kupiti do 3000 kn?: DIZAJN?

Veliki, “nezgrapni” uređaji se više ne proizvode, te laptopi u ovom cjenovnom rangu postižu vizalno efektan dizajn u kojem su komponente smještene u svega 2-3 cm debljine.  Razlike u dizajnu se svode na mogućnost odabira boje, vizual kućišta i veličinu ekrana.

2. Koji laptop kupiti do 3000 kn?: MATERIJALI i ZAVRŠNA OBRADA?

Ovo je po nama daleko bitnija stavka od dizajna, te ovdje govorimo o materijalima koji se koriste. Važno je obratiti pažnju na kvalitetu plastike, je li ona “fina i tvrda” ili se lako savija pritiskom prsta. Također, obratite pozornost na kvalitetu tipkovnice, odgovara li vam ona i touchpad. Čak i jeftiniji prijenosnici ili laptopi uključuju naprednije funkcije touchpada, npr. multi-touch, mogućnost povećavanja slike (zoom) pomoću dva prsta, te svakako postavite upit prodavaču na tu temu.

3. Koji laptop kupiti do 3000 kn?: KOMPONENTE?

Procesor (CPU) je mozak vašeg prijenosnika i vrsta procesora možda najviše utječe na konačnu cijenu laptopa. Naš prvi odabir je Intel Core i3, te njegova AMD braća serije A4 i A6. Svi procesori niži na ljestvici nisu naša preporuka.

Radna memorija je nešto što više nije skupo, te i u jeftinijim serijama prijenosnika ćete naći barem 4 GB DDR3 radne memorije. To je definitivno količina ispod koje ne smijete pristati u ovom trenutku. Integrirana grafika je u redu, dok su zasebne grafičke kartice bolja opcija, pogotovo ako se planirate malo poigrati na svom digitalnom ljubimcu. VAŽNO: zasebna grafička kartica koristi više struje, tj. dosta utječe na bateriju, a kada već pričamo o baterijama na laptopu – idealna količina baterije je šest ćelija ili više. Prosječno trajanje baterije za ovu cjenovnu razinu prijenosnika treba biti između dva i tri sata pri korištenju bez strujnog kabla.

Diskovi su trenutno povoljni, tako da si proizvođač dozvoljava ugrađivati diskove s veličinom od 500 GB ili 1 TB.

4. Koji laptop kupiti do 3000 kn?: BRZINA?

“Što brže to bolje”, mogli bismo koristiti tu izreku, ali to bismo svakako prilagodili s rečenicom “Što brže to ugodnije”. Sva današnja računala, tj. laptopi, su brzi, pravo pitanje je za što vam točno brzina treba. Ako su igre u pitanju, onda je jasno da ćete gledati na komponente kao radna memorija, grafička kartica, a za nekakvo redovno i poslovno korištenje nije vam potreban “ekstra” stroj, već nešto što će pristojno raditi i “pismeno” izgledati.

SAVJET: za brže i ugodnije korištenje preporučamo ugradnju SSD diskova, jer je zapravo disk najslabija (najsporija) karika u lancu, a nema više “sporih” računala što se tiče procesora i radne memorije. SSD disk možete dobiti za izrazito dobru cijenu (npr. 400-500 kn), a Windowsi se “podižu” za svega 5-6 sekundi.

5. Koji laptop kupiti do 3000 kn?: PRIKLJUČCI?

U ovom cjenovnom razredu laptopi dolaze s puno priključaka, ali najbitnije što preporučamo je da ima najmanje 2-3 USB priključka, s naglaskom na USB 3.0, jer je korištenje USB 3.0 brže i do 10x od USB 2.0 (realan podatak je oko 5x).

Dodatno, pripazite na mrežni priključak (ethernet, wireless), bluetooth (ako vam je bitan), audio priključke (ulaz i izlaz), te ako se ne radi o ultra prijenosniku ili netbooku, ovakav prijenosnik sadrži i ugrađenu DVD pržilicu (DVD-RW).

Većina prijenosnika dolazi i s izlazom za spajanje na vanjski ekran ili TV, što bi značilo da pripazite na HDMI ili VGA priključak.

6. Koji laptop kupiti do 3000 kn?: OPERATIVNI SUSTAV?

Operativni sustav je stavka koja također utječe na cijenu, te ako postoji mogućnost da kupite prijenosnik bez uključenog operativnog sustava, onda odaberite tu opciju jer je financijski isplativija. Kao besplatni operativni sustav možete instalirati i koristiti Linux inačice (npr. Ubuntu) ili Chrome.

SAVJET: jeste li znali da do kraja srpnja ove godine (2016.) možete dobaviti Microsoft Windows 10 potpuno besplatno? Za detalje nas slobodno kontaktirajte.

7. Koji laptop kupiti do 3000 kn?: JESTE LI ZNALI?

HP ili Lenovo laptop možete kupiti po i do 50% nižoj cijeni! Radi se o HP Renew ili Lenovo reThink programu. To su programi u koje dolaze novi prijenosnici s garancijom i originalnim operativnim sustavom, a došli su zbog otkazane distribucije, otkazanih narudžbi, tvorničkih viškova itd. .

Primjer iz naše ponude Lenovo reThink modela

Vrhunski poslovni model

lenovo ideapadLenovo IdeaPad Intel i3-4010U/1.7 GHz, 15.6″ HD LED, Intel 4400 HD, 4 GB ddr3 , HDD 500 GB, Microsoft Windows 8.1, jamstvo: 12 mjeseci
CIJENA: 2.849,00 kn

8. Koji laptop kupiti do 3000 kn?: Zašto kupiti prozivode iz Renew ili reThink programa?

 • Raznovrsna ponuda
 • Orginal HP i Lenovo kvaliteta i pouzdanost
 • Puna HP i Lenovo garancija, podrška i servisi diljem Hrvatske
 • Jamstvo 12 do 36 mjeseci – ovisno o liniji proizvoda
 • Mogućnost dokupa jamstva na dvije, odnosno 3 godine
 • Dostupni posljednji noviteti tehnologije
 • Najbolji omjer cijene i kvalitete
 • Konkurentne cijene – niže čak do 50% od HP  ili Lenovo New programa
 • Ušteda budžeta

8. Koji laptop kupiti do 3000 kn?: GDJE KUPITI?

Dobar dan informatika ima u ponudi mnogo prijenosnika na ovu temu, te nas za bilo kakvu podršku i savjet kontaktirajte kako bismo vam pomogli da dođete do najboljeg rješenja i pametno investirali.

caltoaction dobardan - Copy

Neki od prijenosnika…

Preporuka za igrače

HP 15-g004nt RenewHP 15-g004nt Renew, AMD A8-6410 (2.0GHz), 15.6″ HD BV LED, AMD Radeon 8570M 2GB, 4GB DDR3, HDD 750GB, DVDRW, WiFi, Bluetooth, Free DOS, jamstvo: 12 mjeseci
CIJENA: 2.899,00 kn

Preporuka za SVE!

lenovo g505sLenovo G505S AMD A8-4500M Quad,1,9 GHz , 15.6″ LED HD, AMD Radeon 8670M 2GB, 4 GB DDR3, HDD 500 GB, DVDRW, WiFi, Bluetooth, Microsoft Windows 8.1, jamstvo: 12 mjeseci
CIJENA: 2.949,00 kn

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 3

Ostavite svoj komentar

 1. Josip
  28.01.2017 u 00:26h

  http://www.ekupi.hr/Acer-Aspire-E5-722-68V3-NXG1REX006-W10nbsp5-god-jamstva-prijenosno-racunalo-1004467.aspx Pozz. Zanima me dali je ovo dobra cijena za ovaj lap ili mogu kupiti nešto bolje za 3500kn? Hvala

 2. Irena Dobranić
  21.11.2016 u 14:33h

  Poštovani, kupila bi laptop za sina (2.srednje) na kojem bi mogao raditi programe u Wordu, Excellu, PowerPointu i sl. ali i da bi mogao odigrati i manje zahtjevne igrice možda. Također da se može spojiti na printer. Laik sam u svijetu informatike i ne bi kupila nešto što neće zadovoljiti njegove potrebe, ali s druge strane ne raspolažem prevelikim budžetom. Da li se za cca 3000 kn može kupiti nešto slično?
  Hvala! Lp, Irena

 3. ivo
  20.11.2016 u 10:38h

  Poštovani
  Postojili mogućnost da se na rate kupi a da je način plaćanja mjesečno uplatnicom uz potpisivanje ugovora kao kod tele operatera.