Skoči na sadržaj

Laptop na godišnjem – par korisnih savjeta

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ne možete se odvojiti od posla, mailova, facebooka ili jednostavno ne možete bez svog laptopa, bez brige niste jedini. Donosimo par korisnih savjeta kako sačuvati laptop na godišnjem.

Laptop na godišnjem – par korisnih savjeta
Photo credits: Unsplash

Temperatura

Većina laptopa dobro podnosi temperature od 10 do 35 stupnjeva Celzijusa (pričamo o vanjskim temperaturama a ne onim u vašem laptopu). Sve preko toga može biti štetno. Dio koji najviše pati od vrućina je baterija kojoj se zbog toga može smanjiti vijek trajanja. Stoga ako je moguće uključite vaš laptop u struju kako bi smanjili opterećenje na bateriju.

Ne ostavljajte laptop u automobilu

Ako je moguće ne ostavljajte laptop u automobilu – čak ni u prtljažniku! Temperature u autu tijekom vrućeg dana će gotovo uvijek narasti iznad 35 stupnjeva koje smo spomenuli. Ako baš morate, ostavite laptop u autu, na nevidljivom mjestu i budite sigurni da ste ga potpuno ugasili.

Dajte mu da diše

Znate kako se laptop može zagrijati kada sjedite na kauču i držite ga u krilu? Uvijek pazite da laptop ima dovoljan protok zraka, ne ostavljajte ga na ručnicima, kaučima, onim foteljama koje izgledaju kao vreće – općenito na mjestima gdje se laptopu mogu zapriječiti njegovi ventilatori. Stalak za hlađenje laptopa nije loša ideja u ovo vrijeme.

Napravite backup

Ovo je dobra ideja tijekom cijele godine. Prije nego krenete na putovanje pohranite važne podatke na sigurno. Vrućina može oštetiti hard disk čiji se dijelovi tijekom izlaganja visokim temperaturama mogu raširiti.

Samo nježno

Velike promjene temperature također mogu naštetiti vašem laptopu. Ako prenosite laptop iz klimatiziranog prostora na vanjske paklene vrućine dajte mu vremena da se prilagodi. Najbolje bi bilo ugasiti laptop i upaliti ga kad se privikne na novu temperaturu. Kao i na čaši pive, kondenzacija se može nakupiti i u laptopu.

Komentirajte, slažete li se sa savjetima? I naravno ugodno ljeto želi Vam Ucionica.net Team!

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 4

Ostavite svoj komentar

 1. Mario Sever
  04.06.2013 u 14:36h

  Pozdrav Zoran..za putovanja predlažem da pogledaš neke ultrabook modele kao što je npr. ovaj – http://www.magazinrs.hr/laptop-hp-envy-d2x67ea-4-1202ea-i5-8gb-500gb-win8/hp-nb-d2x67ea

 2. Zoran
  04.06.2013 u 10:47h

  Pozdrav!
  Planiram si kupiti neki manji laptop kojeg ću moći lako nositi sa sobom baš na putovanja. Svakako bi si volio uzeti neki HP-ov model, pa mi me zanimalo Vaše mišljenje koji HP laptop odabrati?

 3. Mario Sever
  28.03.2013 u 13:40h
 4. karla
  28.03.2013 u 13:03h

  TREBAM KUPITI NOVI LAPTOP I NAMJERAVAM POTROŠITI DO 4000 KN.
  LAPTOP MI TREBA ZA SURFANJE ,ŠKOLU I PONEKAD ZAIGRATI NEKU IGRICU?
  HTJELA BIH ČUTI VAŠE CJENJENO MIŠLJENJE.

  L.p.