Skoči na sadržaj

Riješite probleme s iznenadnim gašenjem laptopa

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Prijenosna računala (laptopi) mogu se gasiti iz više razloga. Jedan od najčešćih je pregrijavanje, a do pregrijavanja može doći ukoliko ventilator ne radi ili ukoliko je začepljen raznom prljavštinom.

Riješite probleme s iznenadnim gašenjem laptopa
Photo credits: Unsplash

Ovdje pokazujemo isključivo čišćenje ventilatora. Krenimo u akciju. Od alata će nam trebati odvijač i usisavač. Krajnji cilj je doći do ventilatora.

Postoje razni prijenosnici. Neki se rastavljaju lakše a neki teže. U ovom vodiču radit ćemo na Acer Aspire 5333 koji spada u skupinu teže rastavljivih prijenosnika. Da bismo na ovom prijenosniku došli do hladnjaka, potrebno je odvojiti cijelu matičnu ploču dok neki prijenosnici imaju poseban otvor za pristup hladnjaku.

1. Skinimo tipkovnicu. Tipkovnice na gornjem rubu imaju male „kvačice“ koje je potrebno pritisnuti odvijačem unutra. Neki prijenosnici imaju vijke koji drže tipkovnicu.

prijenosnik 1

Budite oprezni. Tipkovnica će biti spojena kabelom s računalom pa nakon odvajanja odvojite kabel.

prijenosnik 2

2. Uklonimo bateriju, a zatim sve vijke na stražnjoj strani prijenosnika.

prijenosnik 3

3. Uklonimo tvrdi disk.

prijenosnik 4

4. Uklonimo vijke koji drže plastiku s gornje strane laptopa i uklonimo plastiku s gornje strane prijenosnika. Vijke ćemo spremiti na sigurno i zapamtit ćemo gdje ide koji vijak.

prijenosnik 5

5. Uklonimo vijke koji drže matičnu ploču i vijke koji drže ventilator. Zatim uklonimo kabele spojene na matičnu ploču koji izgledaju kao da bi mogli smetati prilikom slobodnog odvajanja ploče.

Važno je paziti da ne oštetite nešto.

prijenosnik 6

7. Odvojimo matičnu ploču od kućišta prijenosnika.

prijenosnik 7

8. Odvojimo hladnjak s ventilatorom od procesora. Bilo bi dobro postaviti novu termalnu pastu koja ima svrhu boljeg prianjanja hladnjaka na procesor.

9. Uključimo usisavač i očistimo svu prljavštinu iz ventilatora.

prijenosnik 8

10. Vratimo sve na mjesto obrnutim redoslijedom.

Sretno! ;-)

 

Napomena: ucionica.net ne odgovara za eventualnu štetu nastalu korištenjem ovog vodiča.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 5

Ostavite svoj komentar

 1. Darko
  10.01.2015 u 23:15h

  Probajte to napraviti na Toshiba laptopima! Uzasno tesko i totalno drugacije nego u ovom clanku. Ako vec netko se zeli igrati – prvo na youtube, pogledati kako to ide za marku laptopa koji ima i onda oprezno na posao.

 2. Vujo032
  24.08.2014 u 22:22h

  Mislim da su komentari na mestu, ali i da je članak koristan i zanimljiv,
  i slažem se da to ipak ne bi trebao svako da se usudi, mada ima i druga strana priče.
  Serviseri koji za mali posao žele uzeti puno novca, a i možda zameniti neki deo, i staviti lošiji/stariji ili sl.
  Skoro je bio slučaj da su čoveku uzeli pola RAM memorije.

 3. Gajo
  30.06.2014 u 08:58h

  Sve je to tačno što ste naveli… ali ima toliko sitnica na koje valja obratiti pažnju a koje niste naveli. Od skidanja tastature.. kidanja flet kablova… vracanja sarafa koji nisu iste duzine a kojima se moze probiti i maticna ploca ili ubistit plastika… Uopšte nije jednostavno razdvojiti plastike i tu treba imati i strpljenja i živaca… isto kao da ste napisali uputstvo kako popraviti formulu 1 ili nešto slično… To nije posao za laike… Mislim da je to paul htio da kaže… ja sam ih rastavio jedno 1000 komada do sada ali je uvijek nešto novo i neki novi problem… Uzeti mali kompresor pa izduvati laptop bez velikog pritiska je ok… ili odnijeti u servis pa ga ocistiti za malo novaca… ok… ali raditi i savjetovati ovo obicnim korisnicima je neozbiljno… i krajnje neprofesioanlno.. Pozz

 4. Igor Kovačić
  22.06.2014 u 15:59h

  Bok Paul,
  hvala na komentaru. Budite slobodni reći što konkretno nije točno ili dopunite ono što nije potpuno budući da ovako niste rekli ništa osim da je moguće pokvariti matičnu ploču.

 5. Paul
  20.06.2014 u 12:02h

  Poštovani,

  Članak Vam je skroz nestručan i neprofesionalan. Svakome tko ga čita izgleda kao dječja igra otvoriti i zatvoriti laptop. Dajete informacije koje su netočne, nepotpune i bezobrazne jer nvinim ljudima (laicima) koji nemaju pojma o napisanome riskirate kvar matične ploče.

  Krajnje neprofesionalno