Skoči na sadržaj

Kako pravilno ispuniti uplatnicu

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Iako je danas najčešći oblik plaćanja putem mobilnih i internet aplikacija, još uvijek možemo naletiti neke tvrtke, udruge, sportske klubove, teretane i slično koji će zatražiti plaćanje općom uplatnicom. Nakon ispravnog popunjavanja uplatnice, sve što trebate jest odnijeti ju u Hrvatsku poštu, banku, Finu ili sl.

Kako pravilno ispuniti uplatnicu

U nastavku pokazujemo kako popuniti uplatnicu u svrhu izvršavanja uplate prema fizičkoj ili pravnoj osobi.

Uplata pravnoj osobi

Uplatnica se sastoji od nekoliko neophodnih polja koje trebate ispuniti, a sve što trebate jest znati IBAN tvrtke odnosno pravne osobe kojoj vršite uplatu, njihovu adresu, te OIB. Ovi svi podaci su dostupni ili na njihovim web stranicama ili na poslovnim imenicima.

U polje PLATITELJ upisujete svoje ime i prezime te adresu.

U polje PRIMATELJ upisujete naziv tvrtke/pravne osobe te adresu (i OIB će često trebati).

Iznos upisujete tako da su zadnja dva polja lipe (možete unijeti zarez za lakšu orijentaciju, kao na slikama u prikazu).

Upišite IBAN (HR+19 znamenki), model (često 00 ili pak 01, 05 ili sl., ali to će vam biti navedeno od strane primatelja ukoliko je nužno) te poziv na broj.

Posljednje unesite opis plaćanja – najčešće će se raditi o broju računa, narudžbe ili vašem imenu i prezimenu kako bi primatelj lakše pratio primljene uplate.

Odnesite na plaćanje u Finu, Poštu ili bilo koju banku i potvrdu plaćanja (onaj zeleni dio koji vam ostane) sačuvajte za vlastitu evidenciju kao potvrdu uplate.

Uplata fizičkoj osobi

Kad uplatu vršite fizičkoj osobi, u polje Platitelj upisujete svoje ime i prezime i adresu, a u polje primatelj ime i prezime te adresu osobe kojoj vršite uplatu.

Iznos upisujete tako da su zadnja dva polja lipe (možete unijeti zarez za lakšu orijentaciju, kao na slikama u prikazu).

Upišite IBAN (HR+19 znamenki), model i poziv na broj možete ostaviti prazne.

Posljednje unesite opis plaćanja poput primjerice uplata (možete dodati u koju svrhu).

Odnesite na plaćanje u Finu, Poštu ili bilo koju banku i potvrdu plaćanja (onaj zeleni dio koji vam ostane) sačuvajte za vlastitu evidenciju kao potvrdu uplate. Naravno, kad izvršite uplatu, onaj koji ju je sproveo će vam ovjeriti vašu potvrdu (slika u prikazu je samo ilustracija bez ovjere).

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

  1. Niki
    04.08.2020 u 20:15h

    Mojćze li maloljetnik da uplati