Skoči na sadržaj

Kako odjaviti vozilo u 2022.

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U slučajevima kada više nemate namjeru registrirati i koristiti svoj automobil, ili ako je uništen, ukraden ili prodan, obvezni ste ga odjaviti. Odjava vozila vrši se u roku od 15 dana od isteka valjanosti prometne dozvole, a odjaviti vozilo možete u najbližoj Stanici za tehnički pregled vozila.

Kako odjaviti vozilo u 2022.

Kako odjaviti auto i koja je cijena odjave

Vozilo koje više nemate namjeru registrirati, odnosno produljiti valjanost prometne dozvole, trebate odjaviti.

Vozilo može odjaviti isključivo vlasnik ili opunomoćenik, a knjižicu vozila nije potrebno prilagati.

Dokumenti koji su potrebni za odjavu vozila su:

  • prometna dozvola
  • obje registarske tablice
  • osobna iskaznica (vlasnika ili opunomoćenika)

Što se tiče vozila vrste N1, M1 i L5, potrebno je priložiti i Potvrdu o obrađivanju otpadnog vozila po posebnom propisu ili Izjavu o mjestu čuvanja vozila (osim u slučajevima kada odjavljujete oldtimera).

Sve što trebate jest otići u bilo koju Stanicu za tehnički pregled vozila sa svim gore navedenim dokumentima i tablicama, javiti se na šalter i zatražiti odjavu auta.

Ako vozilo želite samo privremeno odjaviti, napomenite djelatnicima STP-a kako ne želite predati registarske pločice za uništenje, već da želite da vam ih pohrane. Primjerice, ako vozilo odjavljujete jer ga u ovom trenutku ne želite registrirati, a imate ga namjeru kroz neko vrijeme prodati, vozilo samo privremeno odjavite.

U slučaju privremene odjave vozila, STP preuzima registarske pločice na čuvanje te se u roku od 90 dana od dana odjave (za vrijeme trajanja epidemije je moguće da ovaj rok neće vrijediti već da će se produljiti) one mogu podići ukoliko se podnese zahtjev za registraciju istog ili nekog drugog vozila. Ako nakon 90 dana vlasnik ne podnese zahtjev za registraciju vozila, STP u kojem ste predali zahtjev za privremenu odjavu će poništiti registarske pločice. Prometna dozvola će se poništiti i vratiti vlasniku.

Također, ako vozilo samo privremeno odjavljujete, trebat ćete navesti adresu gdje će vozilo biti parkirano.

Cijena odjave vozila te izdavanje potvrde iz evidencije je 17,94 kn (s PDV-om).

Koji su rokovi za odjavu vozila i koja je kazna

Napomena: izvanredno, za vrijeme trajanja epidemije u RH, a najduže 30 dana od proglašenja njenog završetka, niste u obvezi odjaviti vozilo u propisanom roku od 15 dana, međutim po isteku valjanosti prometne dozvole, ne smijete se vozilom koristiti.

Inače, ako iz bilo kojega razloga niste produljili prometnu dozvolu, u roku od 15 dana od isteka njezine valjanosti, dužni ste odjaviti vozilo.

U slučaju da je vaše vozilo uništeno, otpisano ili ukradeno rok za odjavu je 30 dana.

Ako se pitate tko sve treba odjaviti vozilo, odgovor je svi koji su vozilo otpisali, prodali (za sve prodaje vozila nakon 11. lipnja 2015. godine, vozilo odjavljuje kupac vozila), kojima je vozilo uništeno, ukradeno ili ga više nemaju namjeru koristiti i registrirati.

Kazna za ne odjavljivanje vozila u gore navedenim rokovima i u gore navedenim slučajevima je 700,00 kn.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi