Skoči na sadržaj

Windows 8: Što je novo i zašto ćemo ga koristiti?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Microsoft je nedavno na tržište izbacio najnoviju verziju operativnog sustava Windows. Osmica predstavlja potpuno novi koncept i sigurno će izmjeniti način na koji koristimo naše računalo.

Windows 8: Što je novo i zašto ćemo ga koristiti?
Photo credits: Unsplash


Windows 8 je nešto potpuno novo. Zamišljen je kao operativni sustav koji jednako dobro radi na klasičnim računalima kao i na pametnim telefonima i tabletima. Rezultat toga je novi dizajn koji se drastično razlikuje od prijašnjih verzija Windowsa.

Prvo što ćete primjetiti je novi početni zaslon koji se sada sastoji od „pločica“. Svaka pločica povezana je s nekom aplikacijom i sadrži najnovije informacije u realnom vremenu. Na primjer ako vas netko označi na fotografiji ona će vam se odmah prikazati. U trenu možete pogledati vremensku prognozu za sutra ili poruke vaših prijatelja.

Sve pločice su animirane i možete ih pomicati uokolo tako da sve bude raspoređeno kako vi želite.

Na prvi pogled vidi se da je osmica posebno prilagođena za uređaje sa dodirnim ekranom, no Microsoft uvjerava da miš i tipkovnica i dalje dobro funkcioniraju :)

Osim pločica, Windows 8 iskorištava rubove ekrana kako bi zalijepio razne izbornike koji se skrivaju kada nisu potrebni. Kroz nove Windowse krećete se koristeći Charms traku – to je navigacijska traka koja se nalazi na desnom rubu ekrana.

Pomoću Charms trake možete pretraživati datoteke, dijeliti sadržaje i mijenjati postavke aplikacija

Sinkronizacija sa ostalim uređajima jedna je od najbitnijih stvari nove osmice. Kada prvi puta pokrenete Windowse 8 pitati će vas da se ulogirate u svoj Microsoft račun. Da znam da ste već pomislili zar još jedan račun i još jedna lozinka koju moram pamtiti! No ovaj bi mogao biti veoma koristan. On omogućuje da svaki puta kada se ulogirate na neko drugo računalo koje koristi osmicu, vaše postavke, pozadine ekrana, address book, računi poput Facebooka, Twittera, emaila i sve sitnice koje ste podesili u Windowsima idu s vama na taj uređaj. Naravno ovu opciju možete isključiti i koristiti Windowse na klasičan način.

Nove su i aplikacije koje dolaze sa Windowsima. People aplikacija predstavlja kombinaciju adresara i društvenih mreža. Pomoću nje možete povezati različite račune poput Facebooka, Twittera i Linkedina. Što u biti znači da kada kliknete na neku osobu aplikacija povuće sve raspoložive oblike kontakta – od emaila do statusa na Facebooku. Otvorite svoju kontakt karticu i možete odmah stvaljati Facebook statuse ili tweetove.

People vas obaviještava kada vaši prijatelji stave neki status, fotografiju i slično.

Tu je i novi web preglednik, Internet Explorer 10 igra veliku ulogu u osmici. Poboljšane performanske znače da se web stranice učitavaju brže a možete ih i lijepiti na pločice na početnom ekranu. Poboljšana je i sigurnost prilikom surfanja. Windows 8 je općenito najsigurnija verzija operativnog sustava do sada, iako je nemoguće napraviti neprobojan sistem, nove funkcije uvelike popravljaju dijelove Windowsa koji su ranjivi.

Još jedna odlična stvar je što Windows 8 ima opciju Refresh koja reinstalira kompletni operativni sustav bez da utječe na osobne datoteke i postavke. Također je moguće sve izbrisati i ponovno instalirati čistu verziju Windowsa bez ijednog cd-a/ diska. Ako ovo zaista radi kako Microsoft kaže onda su riješili jedan od najvećih problema, a to je da se Windowsi nakon nekog vremena gotovo uvijek moraju ponovno instalirati kako bi normalno radili.

Čak je i famozni BSOD doživio promjene i sada je tužan

U biti da ne duljimo evo kratkog sažetka novosti:

 • Brže vrijeme podizanja sustava i poboljšane performanse. Baterije na laptopima i tabletima trebale bi trajati duže.
 • Novi „Start“ ekran sa pločicama koje u realnom vremenu dostavljaju informacije poput dolaska novog maila, vijesti, vremenske prognoze, stanja na burzama.
 • Sinkroniziranje sa svim vašim računalima. Ovo vam omogućuje da sve svoje postavke kao što su internet favoriti, pozadine ekrana, wireless lozinke, itd. jednostavno primjenite na bilo koje računalo.
 • Novi App Store. Ovo je „dućan“ sa aplikacijama koje mogu raditi na Windows 8 tabletima i klasičnim računalima. Sve aplikacije koje se mogu kupiti moraju proći stroge standarde i mogu se instalirati na više računala koristeći vaš korisnički račun. U biti ovo je nešto kao App Store od Applea.
 • SkyDrive nam donosi mogućnost pohrane podataka u oblak.
 • Internet Explorer 10 za bolje i brže surfanje webom, sa puno boljom podrškom za novi HTML5 standard.
 • Trusted Boot. Ovo je sigurnosna funkcija koja spriječava podizanje virusa i štetnog softwarea zajedno s operacijskim sustavom. Osmica općenito donosi mnogo jaču sigurnost nego prethodna verzija.
 • Ugrađene korisničke aplikacije: People, Photos, Mail, Messaging, Calendar i Video.
 • File History je zamijenio popularni Windows Explorer nakon skoro 20 godina i nudi puno veće mogućnosti od prethodnika.
 • Virtualni uređaji. Windowsi sada mogu pokretati virtualne uređaje s pomoću ISO slika.

Zaključak i cijena

Windows 8 je hrabar pokušaj da se napravi operativni sustav koji jedanko dobro radi na računalima i tabletima, hoće li uspjeti to ćemo tek vidjeti no zasada izgleda dobro. Sustav je brz, aplikacije su odlične i donose osjećaj povezanosti sa Internetom u svakom trenutku. Problem može predstavljati što osmica od korisnika u početku zahtijeva učenje i privikavanje na potpuno novi sustav, no poznavajući Microsoft prije ili kasnije morat ćete prijeći na osmicu :)

Što se tiče cijene tu je Microsoft ugodno iznenadio. Ako koristite Windows XP, Windows Vista ili Windows 7 , do 31. siječnja 2013. možete nadograditi vaš sustav na osmicu za 40 dolara, što je odlična ponuda za novi operativni sustav.

Što Vi mislite o osmici, da li izgleda dobro ili kao one aplikacije na blagajnama u dućanu :)

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 8

Ostavite svoj komentar

 1. boris zvan
  07.09.2013 u 13:18h

  Windows 8 su veliki korak naprijed,na dobro se lako i brzo navikneš!!!Koristim ih već više od godine dana,ma što reći vrhunski su,još mali i kao MACK???

 2. Postovi koje ste možda propustili I | TMBingo
  23.03.2013 u 15:56h

  […] Svi pričaju o Windows osmici kako im neodgovara ili kako se nemogu naviknuti na nju. Meni osobno je savršena, puno brža i jednostavnija od svih ostalih OS-ova. Stoji da je glavni cilj Windows osmice da radi na ekranima na dodir ali uz maštovite glavice i s kvalitetnim mouse touchpadom (koji prihvaća dva ili više prstiju) Windows se može jednako dobro koristiti. Evo jedan kvalitetan tekst kojeg sam našao na Ucionica.net: […]

 3. SMARTPHONE
  11.03.2013 u 20:32h

  Ne treba suditi na prvu, tako sam i ja nekada davno govorio o Linuxima a sada ne mogu bez njih.. Sta reci osim treba dati sansu ;)

 4. Neocro
  27.11.2012 u 20:09h

  Windows 8 –PRST DOLJE!!!!! završit će isto kao i vista koja je bila beta verzija novih windowsa 7. Ako tko misli kupovati orginal 8 neka to neradi! Svijet se okreće prema android sustavima–pa se tako već naklapa da bi microsoft mogao uploviti u android vode!

 5. Zlatko
  15.11.2012 u 20:51h

  Windows 8 meni je super i radi odlično svima bih je preporučio jeste da je u početku malo teže se naviknuti ali kasnije ide ko po loju.Sve pohvale za win 8

 6. Sceko
  14.11.2012 u 11:28h

  Probao koristio i ne svidja mi se 7 je zakon za sad.

 7. Mario Sever
  08.11.2012 u 22:08h

  Da na prvu izgleda dosta čudno, treba se naviknuti na te pločice pogotovo na normalnim velikim lcd ekranima…ipak u osmici postoji i klasičan desktop, dosta sličan onom u sedmici.

 8. Ikili
  08.11.2012 u 19:40h

  Meni se na prvu ne sviđa