Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Mobilni ured – Sinkronizacija sa Google računom

Mobilni ured – Sinkronizacija sa Google računom
Autor članka: Igor Kovačić
Kategorije: Internet, Ostalo
Teme: ,
Datum objave: 23.01.2011

Posjedujete li iPod, iPhone ili iPad? Imate li potrebu koristiti Vaš Google Kalendar i Google Elektroničku poštu? Pokazati ćemo Vam kako u par jednostavnih koraka možete sinkronizirati Vaše kontakte, mail i kalendar (jedan ili više).

Info: 15 minuta, znanje engleskog jezika i internet konekcija težina: 2/5

mobilni-ured

Postupak za korisnike Google Apps malo je drugačiji pa ćemo i njega objasniti. Microsoft Exchange uslugu prije svega treba uključiti za Vašu Google Apps domenu. Kako ćete to učiniti, pogledajte na kraju tutorijala.

Kao protokol za mail i kalendar, umjesto uobičajenog postupka postavljanja putem GMail izborniku na iUređaju, koristiti ćemo se Microsoft Exchange tehnologijom, pošto se ona pokazala puno stabilnijom i kvalitetnijom.

Da bi ste podesili svoj mail račun koji će ujedno sinkronizirati mail, kalendar i kontakte na svojem uređaju u Postavkama (Settings) odaberite “Mail, kontakti, kalendari” (Mail, Contacts, Calendars) i klikom na “Dodavanje računa” (Add Account) odaberite Microsoft Exchange protokol sa liste (prvi na listi).

Unesite svoj email (uključujući @gmail.com ili ako posjedujete vlastitu domenu npr. @vasadomena.com). Polje “Domena” ostavite prazno, a pod ime napišite Vaše korisničko ime i @gmail.com (korisnici Google Apps usluge ovdje trebaju unijeti svoju email adresu, kao i u prvom polju). U sljedećem polju unesite svoju šifru. Klikom na Dalje (Next) otvoriti će se isti ekran uz dodatak novog polja: Server. Ovdje unesite sljedeću adresu: http://m.google.com. Sada kliknite na Gotovo (Finish), i odaberite sve tri opcije: Mail, Kontakti i Kalendar.

To je to. Ukoliko imate više kalendara koje želite sinkronizirati sa svojim uređajem učinite sljedeće:

GMail korisnici

Pomoću Safari-a na Vašem mobilnom aparatu idite na stranicu http://m.google.com/ i promjenite jezik na Engleski jezik (naime u hrvatskom prevodu stranice se ne nalazi Sync aplikacija). Nakon što ste promjenili jezik i kliknuli na Sync aplikaciju otvara Vam se stranica na kojoj se nalazi gumb za ulazak na stranicu, klikom na “Log in” upišite svoje podatke (korisničko ime, vaša email adresa, i vaša šifra).

Na stranici koja se otvorila se nalazi popis uređaja koji se sinkroniziraju sa Googlom. Na toj listi odaberite svoj uređaj, npr. “iPod”. Nakon toga možete odabrati kalendare koje želite sinkronizirati sa svojim uređajem.

Google Apps korisnici

mobilni ured 01

Pomoću Safaria na Vašem mobilnom aparatu posjetite stranicu http://m.google.com/ i na dnu stranice odaberite “Koristite Google Apps?” i u dijalogu koji se otvori upišite svoju domenu.

Ostali koraci su jednaki kao i za GMail korisnike.

Kako omogućiti Microsoft Exchange?

Nakon što ste se ulogirali u Vaš mail kliknite na “Upravljanje domenom” (Manage this domain). Nakon ponovnog ulogiravanja iz zadnjeg padajućeg izbornika “Service Settings” odaberite “Mobile”.

Stavljanjem kvačice na “Enable Google Sync” završavate ovaj tutorijal.

Tutorijal napisao: Andrei Zvonimir Crnković. Zahvaljujemo.

Komentirajte prvi!

Pratite komentare na članak 'Mobilni ured – Sinkronizacija sa Google računom' putem RSS feeda.

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.