Skoči na sadržaj

Pinterest: registracija i korištenje

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Na Pinterestu možete pronaći i pohraniti sve što vas inspirira, zanima, što želite naučiti, kako si možete pomoći i unaprijediti svakodnevni život. U ovom ćemo vodiču proći registraciju, kreiranje profila i osnovne mogućnosti Pinteresta.

Pinterest: registracija i korištenje
Photo credits: Pixabay

1. korak

U Internet pretraživač upišite adresu www.pinterest.com.

Pinterest će vam nuditi da se ulogirate ukoliko ste postojeći korisnik, ili da kreirate novi profil.

Za kreiranje novog profila potrebno je u polje Email upisati valjanu Email adresu, odrediti lozinku i u polje Create a password upisati lozinku koju želite. Nakon toga pritisnite Sign Up.

Pinterest_2

2. korak

Za nastavak kreiranja profila potrebno je upisati ime i prezime (koje će se kasnije prikazivati kao naziv profila), dob, označiti spol te stisnuti na crveno polje Come on in.

Pinterest_3

3. korak

Sljedeći korak je označavanje tema odnosno kategorija koje su vaše polje interesa. Odabirom tih tema Pinterest će vam u većoj mjeri servirati pinove (Pinterest; značke) koje u ovom koraku označite kao ciljanu skupinu. Izdvojit ćemo neke od primjera polja interesa, poput: uređenje doma, make-up, pletenice,  nokti, putovanja… Po završetku odabira pritisnite Done, kao na slici niže.

Pinterest_5

U međuvremenu će vam Pinterest na mail adresu navedenu prilikom registracije poslati zahtjev za potvrđivanjem Email adrese. Kliknite na confirm your e-mail. Nakon toga ćete dobiti pozdravnu poruku dobrodošlice.

Pinterest_4

4. korak

Pinterest će vam ponuditi opciju proširenja usluge pod nazivom Pin It Button, koju možete prihvatiti ukoliko stisnete na Get it now, ili odbiti pritiskom na Skip. Pin It Button omogućava da, prilikom surfanja po drugim Internet stranicama, pritiskom na gumb u desnom dijelu adresne trake Pin It, direktno sprema link u formi Pina na Pinterest (Choose a Pin to save), uz prethodnu definiciju ploče u koju će vaš Pin biti spremljen, a  koju sami obilježite. Samim time Pinterest o vama skuplja više informacija, poput stranica koje preferirate.

Pinterest_6Pinterest_7

5. korak

Sada ste izradili svoj profil i na ekranu vidite razne Pinove prema prethodno odabranim kategorijama.

Pinterest_8

Pinove možete pregledavati na više načina – listati ono što vam se defaultno prikazuje prema prethodno odabranim kategorijama, a možete i pretraživati  razne kategorije pritiskom na padajući menu i označavajući jednu od ponuđenih kategorija.

Pinterest_9

Moguće je pretraživanje i direktnim upisom pojma koji vas zanima u polje Search.

Pinterest_10

6. korak

Pritiskom na vlastito ime u gornjem desnom kutu stranice, odabirete svoj profil u kojem na polju Edit profile možete upisati dodatne podatke o sebi i urediti profil s informacijama koje želite dodati. Pritiskom na Save spremate unesene promjene.

Pinterest_11Pinterest_12

7. korak

Ukoliko želite spremiti Pinove koji vam se sviđaju, možete kreirati ploče s naslovima u kojima ćete grupirati Pinove prema vlastitim temama i kategorijama.

U pregledu profila možete odabrati kreiranje nove ploče pritiskom na Create a board.

Pinterest_13

Ploča (board) može biti tajna, vidljiva samo vama, što odabirete pritiskom na Secret. Može biti i grupna, zajednička, što odabirete pritiskom na Collaborators. Kreiranje ploče završavate pritiskom na Create.

8. korak

Kada ste kreirali ploču i pronašli Pin koji joj želite pridružiti, na Pinu pritisnete Pin it u gornjem lijevom kutu.

Pinterest_14

Pinterest vas sada pita u koju ploču želite spremiti Pin (Pick a board).

Pinterest_15

Nakon odabira ploče, Pin je spremljen te vam je vidljiva sljedeća obavijest.

Pinterest_16

9. korak

Pinove možete slati prijateljima odabirom na Send. Također, uz Pin koji šaljete, moguće je poslati i personaliziranu poruku upisom u polje Add a message? 

add a message

U gornjem desnom kutu, uz ime odnosno naziv vlastitog profila, odabirom na sličicu igle ulazite u vlastite notifikacije (obavijesti). Tu vam se prikazuju poruke koje ste dobili, Pinovi koje su vam prijatelji poslali i sl. Možete odabrati želite li vidjeti vijesti (npr. netko koga slijedite je stavio novi Pin), vlastitu aktivnost ili poruke.

Pinterest_18

10. korak

Pinove možete “lajkati” pritiskom na srce ili na “Like”, što vam se također sprema u vlastite “Likes” kao vaša aktivnost, čemu uvijek možete naknadno pristupiti.

Također Pinove možete i komentirati, upisom komentara ispod Pina u polje Add a comment

Pinove možete direktno podijeliti na Facebooku, pritiskom na Share u gornjem desnom kutu.

Kad ste pritisnuli Pin koji želite vidjeti, ponovnim pritiskom na isti Internet preglednik vas preusmjerava na originalnu stranicu s koje Pin potječe, te se ista otvara u novom prozoru. Isto možete postići i pritiskom na Visit Site.

Pinterest_19

11. korak

Pritiskom na Pin, na desnom dijelu stranice se javlja opcija Follow board. Odabirom te opcije slijedite ploču osobe koja ju je stvorila, te vam se prilikom ažuriranja iste od strane vlasnika ploče, odnosno dodavanja novih Pinova, u prethodno spomenute Notificationse (obavijesti) javlja kada su u ploču dodani novi Pinovi. Isto tako netko može slijediti vas i vaše objavljene odnosno javne ploče. Može se slijediti osoba koja stavlja Pinove (Pinner) te već spomenuta ploča (board).

Pinterest_21

Pin zatvarate pritiskom na X u gornjem desnom kutu.

close2

12. korak

Odabirom kotačića Settings u padajućem meniju možete odabrati uređivanje postavki (jezik, lozinka, opcija povezivanja s Facebook-om, sliku, vrstu obavijesti koje ćete primati i sl.), pronalazak prijatelja na Pinterestu, pomoć i Log out. Pinterest će vam obavijesti slati i putem Emaila, a tu opciju možete ugasiti odabirom opcije pod postavkama Notifications -> By Email -> No.

Pinterest_22

Želimo vam ugodno i zabavno Pinterestanje!

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 5

Ostavite svoj komentar

 1. Maja Basta Šokić
  30.09.2019 u 17:27h

  Pozdrav! Poznato nam je pregledavanje Pinteresta satima i satima :) Ako ne pomaže Google translate, možda da pokušate otvoriti Pinterest u pregledniku Google Chrome, on ima opciju prijevoda čitave stranice (na vrhu treba biti gumb Translate Page).

 2. zorka
  27.09.2019 u 20:06h

  zbog Vas nocima nespavam.
  danju radim a nocu pregledam Pinterest.
  svuda se raspitujem za prevod.
  pokusala sam sama i nije mi uspelo zbog neznanja jezika.
  molim Vas ako nekako mozete da mi pomognete.
  ja sam opsednuta vasom mrezom negledam tv nikako od kad sam Vas pronasla.
  zelim Vam puno uspeha i vvvveeeelllliiiikkkkooo hvala sto postojite.

 3. Dubravka
  07.08.2018 u 22:58h

  Lijepo vas molim da mi objasnite kako da mi Pintarest bude preveden na Hrvatski.. h ala

 4. Tino Šokić
  22.05.2017 u 10:14h

  Hvala Ljiljana! Imate puno lijepih pozdrava od cijelog ucionica.ne tima!

 5. ljiljana
  19.05.2017 u 12:59h

  Savrseno objasnjeno i za one koji nikada nisu se ulogovali u neki sajt.
  Pedagoski odlicno