Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Kako instalirati Windows 7 operativni sustav?

Kako instalirati Windows 7 operativni sustav?
Autor članka: Tino Šokić
Datum objave: 23.06.2010

U ovom tutorijalu ćemo pokazati kako instalirati Windows 7 operativni sustav na vaše računalo.

1. korak

Upalimo računalo.

Uđimo u BIOS, najčešće tipka “Del” (ako nije tipka “Del”, pročitajmo što piše).

U slučaju da postoji zaporka (a ne znate ju) ponovno ćemo pokrenuti računalo i pritisnuti “F8” ili “F12” (ako je drugačije, pisat će na ekranu) kako bismo ušli u boot menu.

Napomena: Nemojte pokušavati pogoditi zaporku ili ju pokušati maknuti ukoliko je vaše računalo pod garancijom.

Ušli smo u BIOS.

Pročitajmo legendu za navigaciju BIOS-om (obično piše dolje desno ili dolje). Potražimo “First boot device”, a da pritom ne promijenimo niti jednu postavku. Uvjerimo se da je kao “First boot device” postavljen “CD Rom”. Ukoliko nije, postavimo ga, a kao drugi stavimo “HDD-0” ili “Hard disc”.
Potvrdite promjene i izađite iz BIOS-a.

Napomena: često mijenjanje postavki u BIOS-u može prouzročiti kvar matične ploče.

Ukoliko nismo ušli u BIOS već koristimo “Boot menu” (F8 ili F12), u nastavku su koraci koji slijede.
Na prvo mjesto postavimo “CD Rom”
Na drugo mjesto postavimo “HDD-0”.

Ubacimo bootabilni Windows 7 DVD. Ako Windowsi već postoje na računalu, računalo će ispisati: Press any key to boot from CD… (pritisnite bilo koju tipku na tipkovnici). Ako ne postoje, računalo će samo ući u Setup.

Pričekajte trenutak dok se učitaju podaci potrebni za početak instalacije.

2. korak

Prvo što moramo napraviti je odabir jezika instalacije kao i samih Windows -a. Kao Languge to install ostavite English ukoliko vam ništa drugo ne nudi, a pod Time and currency format odaberite Croatian kao pod Keyboard or input method. Kliknite “Next” za nastavak.

3. korak

Odaberite “Install now” kako biste započeli instalaciju.

4. korak

Kako biste nastavili instalaciju morate se složiti sa Ugovorom.
Kliknite u kućicu pored “I accept the license terms”, a zatim kliknite na “Next”.

5. korak

U ovom dijelu instalacije odabiremo koju vrstu instalacije želimo napraviti. “Upgrade” kao ažuriranje stare instalacije tj. instalacija preko postojeće Windows instalacije. Pokazalo se da instalacija preko Windows Vista-e prolazi bez ikakvih problema, što nije slučaj s Windows XP-om.

Odaberite “Custom” ako radite “čistu” instalaciju tj. instalaciju prvi puta.

6. korak

Odaberite particiju na koju želite instalirati Windows-e. Ovdje imate opciju kreiranja i brisanja particija ako kliknete na “Drive options (advanced). Preporučamo vam da za Windows instalaciju imate odvojenu particiju veličine najmanje 20gb. Odaberite “Next” za nastavak.

7. korak

Instalacija je započela i možete pratiti po koracima koliko je daleko stigla. Ovdje će vam se računalo ponovno pokrenuti (možda više puta).

Priprema Windows-a za prvu upotrebu.

Kao i provjera grafičkih mogućnosti vašeg računala.

8. korak

Prije samog ulaska u Windows-e potrebno je konfigurirati nekoliko opcija. Unesite ime korisnika (user name), kao i željeno ime računala (computer name). Kliknite “Next” za nastavak.

9.korak

Postavljanje zaporke za vaš korisnički račun (nije nužno, ali je preporučljivo). Odaberite “Next” za nastavak.

10.korak

Ovdje unesite vaš serijski broj Windows-a koji se nalazi na kutiji. Ovaj korak možete preskočiti odnosno možete ga napraviti naknadno (uključujući aktivaciju). Mi ćemo ovdje preskočiti taj korak i maknut ćemo kvačicu s “Automatically activate Windows when I’m online”, te ćemo kliknuti “Next” za nastavak.

11. korak

Ovdje nas Windows-i pitaju na koji način želimo koristiti ažuriranje operacijskog sustava. Ukoliko imate originalne Windows-e, preporučamo opciju “Use recommended settings”. Sve te postavke možete naknadno promijeniti.

12. korak

U ovom koraku biramo vremensku zonu u kojoj se nalazimo. U našem slučaju to je “(GMT+01:00) Sarajevo, Skopje, Warsaw, Zagreb” te odaberite “Next” za nastavak.

13. korak

Odaberite “lokaciju” računala. Ponuđeni su home (kuća), work (posao) i public location (javna lokacija). Kliknite na Home ako je vaše računalo kućno.

14. korak

Pričekajte dok se konfigurira.

15. korak

Posljednja priprema (radne površine) prije uporabe.

16. korak

Možete početi s korištenjem novoinstaliranih Windows-a 7.

Nemojte zaboraviti aktivirati vašu legalnu kopiju Windows-a.
Još je samo preostala instalacija pogonskih programa (driver-a), ukoliko je potrebno, te aplikacija koje koristite.

Nadam se da vam je ovaj tutorijal pomogao, za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

38 komentara na članak 'Kako instalirati Windows 7 operativni sustav?'

Pratite komentare na članak 'Kako instalirati Windows 7 operativni sustav?' putem RSS feeda.

 1. Ilija
  25.07.2010 u 22:31h

  sve mi je jasno ali me jedno uvjek buni, nisam nikad radio reinstalaciju windowsa a ni instalaciju windovsa 7. imam na laptopu xp professional, sad me zanimaju ti driveri kako njih ubaciti i dali se oni nalaze recimo na disku kad pokrenem instalaciju ako ne kako da ih snimim i odkuda? i kako se oni ubacuju poslje windowsa ili prije? HVALA

 2. Breuer Mario
  28.01.2011 u 18:32h

  Postupak vrlo jasan. Slijedio sam ga korak po korak bez problema, ali na samom kraju u fazi completing installacion nakon nekoliko restarta sve stane, ekran crn, vidi se miš, i tako stoji više od pola sata, a po Pc se vidi da niti Cd rom a niti procesor ništa ne radi, kao da je sve zaustavljeno, i ne prelazi u sljedeču fazu. Kapacitet Disaka 40 Gb sa 2 gb Ram-a. Molim Mailom hitni oggovor!!! Hvala

 3. seyo
  15.03.2011 u 20:25h

  imam pitanje slicno kao Ilija,nemam cd od drajvera,kako ih pronaci igde da pronadjem recimo koja je maticna ploca ,graficka itd.dali bi te drajvere mogao kopirati sa racunala na cd prije obaranja sistema ako da ,sa kojim programom i kako

 4. majo
  16.03.2011 u 19:51h

  @Breuer Mario ne valja ti grafička karta…
  @Ilija, prema nazivu svoje matične ploče kao i grafičke karte ideš na stranicu proizvođača i tamo skidaš drajvere za svoj računar….

 5. Davor
  27.03.2011 u 14:26h

  Pri instalaciji Windows 7 na kompu , na kojem imam instaliran Windows XP na koraku 7. pri instalaciji EXPANDING WINDOWS FILES komp dođe do 25 % i izbaci mi gresku. windows could not prepare the computer to boot into the next phase of instalation.
  Molim mailom hitni odgovor!!! Hvala

 6. Frieda
  30.03.2011 u 14:58h

  Poslije instaliranja windows 7 neradi mi tastatuta ni mis, neznam o cemu se radi nema ni slike nakomp sve crno… molim za pomoc

 7. Ivan
  13.06.2011 u 00:34h

  Imam originalne windowse 7, već su instalirani na jedan komp, no kupio sam novi komp i sad bi ih htio instalirati na njega (stari je za baciti)… da li je potrebno prije instalacije deaktivirati windowse… ili mogu instalirati iste na dva kompjutera?

 8. jahve
  30.06.2011 u 21:03h

  kako da udem u BIOS(“DEL”)..pise mi del flash…/BIOS..i kako da udem u BIOS??

 9. neven bečvardi
  10.07.2011 u 10:35h

  Imam originalne windowse 7, već su instalirani na jedan kompi je za , no kupio sam novi komp i sad bi ih htio instalirati na njega (starbaciti)… da li je potrebno prije instalacije deaktivirati windowse… ili mogu instalirati iste na dva kompjutera? PS također me zanima,

 10. Azem
  13.07.2011 u 15:32h

  prije pola godine instaliro sam windows 7 i sve je bilo u redu idanas sam ga htio formatirat i ponovo instalirat al kad se pune procenti na expading windows file pojavi se nesto da windows ne moze instalirat requed files i da ih nes obnovim HITNO JE JOS DANAS

 11. ivan
  24.09.2011 u 15:36h

  ovako srusili mi se windowsi 7 na hp-g62… i u biosu stavim primarni drive cd rom i resetiram ga ali on svejedno ne zeli ucitati cd… jel mozda sta na maticni ploci otisli ili sta… molim pomagajte.. trenutno sam u afganistanu i bez laptopa sam ko bez glave…

 12. Kemal
  21.12.2011 u 15:23h

  imam problem sa instalacijom Windows7 Ultimate.ucitavanje i sve bude super,ali kad kliknem na Install Now (slika na koraku 3.) izbaci mi da trazi neke drivere da učitam sa sticka ili CD-a downloadowao sam sve chip sete i pokusavao no bez uspjeha :(…svi OP sustavi mi extra rade ali Windows 7neće.pa ako moze neka pomoć bio bih puno zahvalan.

 13. okey
  10.06.2012 u 10:13h

  imo sam isti problem ko davor vjerovatno ako si przio windows 7 nisi ga sprzio dobro mislim da je do toga ja sam formatiro racunar i dosao do expanding windows files 11% i instalacija je stala zato ako neko zna kako provjerit da li je windows 7 sprzen kako treba molim nek odgovori

 14. Mario
  24.06.2012 u 20:37h

  Pozdrav

  najprije sve pohvale na objašnjenju , naime mene zanima kako u Biosu postaviti da čita prvo sa usb stika. Jer nemam tu opciju tamo pa me zanima jel moguće kako to postaviti . Želim instalirati windows 7 Home sa usb-a a nemogu , pa me zanima kako i šta ?

 15. cs1.6
  02.07.2012 u 10:48h

  e ovako:
  1.kako cemo naci key ako smo skinuli win7 sa neta i sprzili ga na cd/dvd?
  2.kako cemo aktivirati win7?
  Ja jos nisam instalirao win7 jer neznam aktivacija kako se radi?

  MOLIM ZA POMOC!!!1

 16. Ante
  21.10.2012 u 16:58h

  Svaka pohvala za tutorijal slijedio sam ga i uspjesno instalraio..
  Ali imam problem racunalo mi se tijekom rada samo restartira koji je problem?
  Inace 64 bit mi je..instaliran kao i sto je procesor 64-bit pls odgovor na email..

  skygames_95@hotmail.com

 17. mico
  12.11.2012 u 09:24h

  zasto na neke racunare windows7 pri reinstalaciji dodje do samog kraja i onda prekine instalaciju…ili jednostavno zablokira.

 18. Nenad
  20.11.2012 u 14:24h

  Kod instalacije windowsa kada mi se pojavilo na ekranu Setup is starting services i stoji tako pola sata i duže. Jel to u redu ili?

 19. Marino
  20.11.2012 u 17:14h

  Nadam se da će mi pomoći !!!! :)

 20. Emir
  06.12.2012 u 22:52h

  moze li win 7 na procesor 3.0ghz -1.99ghz i 512ram

 21. BRANE
  22.02.2013 u 11:01h

  ja sam imao windows 7,al evo ima 2 dana iden uplatim kompjuter nece se uplai pise logonUI.exe the program can start because COMCTL32.dll is missing from your computer,nece mi na nijedan nacin ude da to popravim ni safe mode ama bas nista sta da cinim,a nece ni pokrene instalacioni cd od windowsa

 22. 22.02.2013 u 22:16h

  Postoje načini da se vrati puna funkcionalnost, ali je prilično komplicirana i uključuje instalaciju trećeg softvera. Predlažem da Vam te radnje napravimo mi… kontaktirajte nas na tino@ucionica.net za daljnju pomoć.

 23. Lato
  30.04.2013 u 21:53h

  Instalirao sam Windows 7 sve je zavrsilo kako treba ali sam primjetio da mi je automatski pojavila se ikona za konekciju i ikonica za zvuk cak i pise da mi je graficka preuzela najnovije drajvere.Sad neznam jel to u redu i jeli moram ponovo ucitavat windows 7 da bih trazio drajvere na internetu..HVALA

 24. 03.05.2013 u 13:49h

  Ako vam nedostaju koji driveri onda ih možete preuzeti pomoću Windows updatea (ako su dostupni) ili ih sami potražiti na stranicama proizvođača. Slobodno nas kontaktirate ako negdje zapnete:)

 25. Davor
  28.06.2013 u 08:10h

  Sve radim po upustvima ali nece da mi podijeli hdd na dvije particije. Pomagajte…

 26. Belmir
  19.11.2013 u 23:13h

  Pozdrav drustvo. Trebam jednu malu pomoc vezano za Windows 7. Naime vec duze vrijeme koristim Win XP, i u zadnje vrijeme mi je pomalo dojadio i zelim preci na Win 7. I tu se pojavljuje problem jer moja maticna ploca Asus P5L-VM 1394 nema podrsku drivera za Win 7. E sada dali samom instalaciom Win 7 ce on sam sebi pronaci odgovarajuce drivere ili ja sve to moram rucno uradili (mada sam na jednom forumu procitao da se mogu ubaciti driveri istog proizvođaca ali druge maticne ploce Asus P5KPL-CM) Dali se to uopće moze tako uraditi ili postoji skroz neki drugi fazon. Hvala

 27. Darko
  26.02.2014 u 20:12h

  nakon tri godine korištenja win 7 pocela mi je štekat i reko idem ponovo instalirati nove win, to nisam sam radi nego zvao sam kolegu da mi napravi, e tu sad nastaje problem, imam dvije particije, posto su mi win na c disku, kad je došlo za odraditi gdje win instalirati c je oznacena za instaliranje, sve je bilo dobro dok nije sve završilo i onda smo vidjeli da su se win instalirali na d disku, a stari ostali na c disku, zanimam me kako je to moguce, dali bi mogao izvuci podatke sa d diska, hvala unaprijed

 28. 10.03.2014 u 11:08h

  Javite nam se na tino@ucionica.net i sve cemo vam objasniti kako rijesiti problem.

  Pozz

 29. fesef
  20.03.2014 u 12:29h

  idem instalirati window 7 na novi laptop.zanima me treba li biti spojen na internet ili kako to vec ide neznam bas. i kad intaliram orginalni windows 7 dali budu tu i driveri ili moram poslije opet njih instalirat i kako?

 30. dabar
  14.10.2015 u 15:48h

  imama problem, molim pomoć.
  Moj racunar HO ProBook 4530s četiri godine radi kao sat. I pokupim viruse. Odlučim da reinstalir sistem. To uradim, ali…
  Na disku mi prijavljuje zauzet prostor od 100 GB, a sam Windows sa svim vidljivim fajlovima zauzima oko 20 GM.
  Kako da rijesim problem

 31. 19.11.2015 u 23:13h

  instalacija

 32. Kivi
  05.12.2015 u 14:30h

  Molim vas da mi pomognete! Mislim da mi kompjuter ne može imati windows 7 ali se trudim svaki dan da ga instaliram. Kako da nađem način?

 33. dragan
  23.12.2015 u 18:27h

  Kada ga instaliram i kad trwba da ga restartuje on radi sve ispocetka pise video test faliur tako nesto
  i sve ponovo ispocetka
  sta da radim

 34. Tajana Vidaic
  20.02.2016 u 12:55h

  Molim pomoc. Kupila sam acer aspire sa predinstaliranim linpus linux. Kad udjem u boot menu pod 1 mi pise linux, nemam opciju first boot device. Zelim instalirati 7 enterprise ali mi ne uspijeva

 35. 30.08.2016 u 15:35h

  Hvala mnogo sve je uspesno

 36. draganpetrovic
  21.01.2017 u 18:57h

  imam zasoje kocenje racunara

 37. Marlo
  10.07.2017 u 10:39h

  Pozdrav imam problem donwgrade sam windows 10 na windows 7 imam problema nece mi niti internet niti ista,ako itko zna molio bih da pomogne :(

 38. Zdravko
  02.10.2017 u 14:30h

  OK! Slijedi pokušaj. Pozdrav

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.