Skoči na sadržaj

Nekoliko savjeta kako se zaštiti na Facebooku

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ovaj vodič će Vas provesti kroz nekoliko savjeta i najboljih praksa vezanih za sigurnost Vašeg Facebook profila tj. savjetovati kako NE podijeliti više o sebi nego što bi htjeli.

Nekoliko savjeta kako se zaštiti na Facebooku
Photo credits: Pixabay

Kako ne bi postali žrtva “hakiranja” ili online krađe indentiteta, u nastavku ovog vodiča nudimo nekoliko savjeta kako se zaštiti pri korištenju svog Facebook profila. Ako niste upoznati sa terminom “krađa indentiteta”, onda sigurno zvuči zastrašujuće:)

Ne brinite, Facebook Vam nudi više načina kako bi se zaštitili, a na Vama je hoćete li koristili sve te opcije.

1. savjet

Pročitajte Facebook vodič o privatnosti (Facebook Privacy) tj. službeni dokument od strane Facebooka u kojem su sve stavke što i kako Facebook može koristiti od Vaših unesenih podataka. Link do tog dokumenta se nalazi na svakoj Facebook stranici pri dnu. Odaberite link “Privatnost” (Privacy), pa vodič o privatnosti. Znamo da je to zadnja stvar na koju ste pomislili, jer je to obično duži tekst koji Vas neće spriječiti u korištenju Facebook servisa, ali nije loše znati neke stvari.

2. savjet

Razmislite koga ćete uzeti za Facebook prijatelja! Nakon što ste stvorili prijateljstvo s nekime, znajte da oni onda mogu vidjeti sve Vaše osobne podatke (koje ste unijeli – slike, zanimanja…). Naravno da imate mogućnost prekinuti prijateljstvo ako to želite.

3. savjet

Postoji opcija “limitirani prijatelji” (limited friends) koji onda imaju pristup Vašem profilu onako kako Vi želite tj. mogu vidjeti samo ono što im Vi omogućite.

4. savjet

Onemogućite sve opcije, a tek onda omogućavajte jednu po jednu tj. onako kako će Vam trebati. Uvijek je bolje sve “zabraniti” pa onda “dozvoliti”, nego obrnuto, a to je samo zato što ćete sigurno na nešto zaboraviti pri zabranama.

5. savjet

Koristite sigurnu vezu (HTTPS) pri prijavljivanu u svoj Facebook profil, a to je opisano u vodiču “Kako sigurnije koristiti svoj Facebook profil?”

 

Nadam se da Vam je ovaj vodič pomogao.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 3

Ostavite svoj komentar

 1. Kristijan
  12.02.2021 u 10:11h

  Zelim da imam zaśticen faceboook

 2. zukic senada
  24.07.2014 u 15:34h

  Zdravo..mOLIM Vas da mi odgovorite kako da zastitim da mi niko ne komentarise slike…unapred zahvaljujem odgovorite molim vas nadam se da hocete

 3. Danijel
  06.07.2014 u 02:00h

  U zadnje vrijeme se javlja OMG! virus koji na profilu objavljuje video i kaže OMG! Pero Perić’s private video. sve ga češće viđam i našao sam članak koji pomaže u njegovom čišćenju
  http://www.itusluge-estart.hr/novosti/vijest.php?id=10&OMG!-Facebook-malware—zastita-od-stetnih-Facebook-aplikacija

Povezana tema

Facebook