Kako promijeniti administratora Facebook stranice

Ako ste zaduženi za vođenje aktivne Facebook stranice, moguće da će vam trebati pomoć u obliku još jednog administratora ili neke od pet vrsta uloga na stranici koje Facebook omogućuje. Ukoliko želite promijeniti administratora, dodati ga ili maknuti, saznajte kako to učiniti u nastavku.

Nedavno smo pisali o tome kako izraditi Facebook stranicu, a sad ćemo vas upoznati s često traženom opcijom zamjene, dodavanja ili micanja uloge administratora.

Za početak ćemo vas upoznati sa svim ulogama koje možete dodijeliti, odnosno koje sve uloge na stranici Facebook omogućava.

1. Uloga Admin (Administrator)

Administrator može upravljati svim aspektima stranice, odnosno može: objavljivati kao stranica (Page), slati poruke, odgovarati na poruke i komentare, brisati komentare sa stranice, kreirati oglase, vidjeti koji od eventualno drugih administratora je objavio koji post ili napisao komentar, vidjeti Insights i rezultate stranice, pratiti, odgovarati i/ili brisati Instagram komentare sa stranice, uređivati detalje Instagram korisničkog računa sa stranice i dodjeljivati ostalim korisnicima uloge na stranici.

2. Uloga Editor (Urednik)

Urednik može slati poruke i objavljivati kao stranica, odgovarati na komentare na stranici i brisati ih, kreirati oglase, vidjeti koji administrator je kreirao koji post, vidjeti rezultate stranice (Insights),  odgovarati i/ili brisati Instagram komentare sa stranice i uređivati detalje Instagram korisničkog računa sa stranice.

3. Uloga Moderator (Moderator)

Moderator može slati poruke kao stranica, odgovarati na komentare na stranici i brisati ih, kreirati oglase, vidjeti koji administrator je kreirao koji post, vidjeti rezultate stranice (Insights) i odgovarati na Instagram komentare sa stranice.

4. Uloga Advertiser (Oglašivač)

Oglašivač može vidjeti koji administrator je kreirao post ili komentar, kreirati oglase i vidjeti rezultate (Insights).

5. Uloga Analyst (Analitičar)

Analitičar može vidjeti koji administrator je kreirao post ili komentar te vidjeti rezultate (Insights).

6. Uloga Live Contributor (Suradnik za Live video)

Suradnik za Live video može objavljivati uživo (live) kao stranica, s mobilnog uređaja. Ono što ne može je komentirati kao stranica, kreirati oglase, pristupiti alatima za objavljivanje (Publishing Tools), niti vidjeti rezultate (Insights).

Za jednostavan postupak promjene administratora vaše Facebook stranice, slijedite korake u nastavku.

Dodavanje novog Facebook administratora

Ukoliko želite dodati Facebook administratora, uđite u padajući izbornik u gornjem desnom kutu stranice, kao na slici niže i odaberite svoju stranicu.

Kada ste ušli u stranicu, pritisnite na Settings (Postavke).

Sada u izborniku koji vam se prikazao pritisnite na Page Roles (Uloge na stranici).

Kad ste ušli u Page Roles, idite na Assign a New Page Role (Dodijeli novu ulogu na stranici). Ovdje upisujete ime osobe kojoj želite dodijeliti novu ulogu na stranici te odabirete ponuđeno. Također, odmah odabirete i vrstu uloge, o čemu možete pročitati na početku ovog teksta.

Kada ste odabrali osobu i definirali ulogu koju joj dodjeljujete, pritisnite na Add (Dodaj).

Facebook će vas u sljedećem koraku radi vaše sigurnosti tražiti potvrdu vaše lozinke, kako bi bio siguran kako upravo vi radite navedenu promjenu.

Upišite lozinku i pritisnite Submit (Potvrdi, predaj).

Ovim korakom ste dodali novog administratora (ili bilo koju vrstu uloge) svoje stranice, odnosno Facebook Pagea.

Ukoliko želite maknuti administratora stranice, slijedite niže navedene korake.

Micanje / brisanje Facebook administratora

Kako biste maknuli određenog Facebook administratora, a pod uvjetom da ste i sami administrator te iste Facebook stranice, slijedite prethodno opisane korake i uđite u Settings (Postavke) – Page Roles (Uloge na stranici).

Sada će vam se izlistati sve aktualne uloge, odnosno svi korisnici koji imaju ulogu na stranici.

Odaberite željenu osobu i pritisnite na Remove (Ukloni).

Potvrdite klikom na Save (Spremi) i uspješno ste uklonili ulogu s vaše Facebook stranice.

Osobi, kojoj je oduzeta bilo koja vrste uloge, će sustav automatski poslati generiranu email obavijest kako su joj uklonjene sve ovlasti te dotadašnja uloga na stranici.

Na ovaj isti način možete i sami sebe maknuti s uloge administratora, te više nećete biti u mogućnosti pristupiti stranici u toj ulozi, izuzev ako vas aktualni administrator ponovno ne doda.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju putem forme “Pitajte učitelja”.

4 komentara na članak 'Kako promijeniti administratora Facebook stranice'

Pratite komentare na članak 'Kako promijeniti administratora Facebook stranice' putem RSS feeda.

 1. Dalibor
  19.06.2017 u 23:16h

  Poštovanje..

  Moje pitanje je kako promjeniti svoje ime i prezime na svom facebook-u??
  Pokušavam ali ne može.
  Prošle godine radi nečega ili nekoga mi je suspendiran račun dok god nisam poslao kopiju osobne kao personal ID I sada mi je ime i prezime na fejsu,dok 95 % frendova nema pravo ime i prezime..

  Hvala Vam!

 2. Belma
  19.09.2017 u 19:18h

  Poštovani,
  Kako da sebe uklonim sa stranice na fb kao editora.
  Traži me password no ja vjerojatno je promijenjen.
  Doista me opterečuje jer poruke dolaze svakodnevno.
  Lp

 3. dana
  15.07.2018 u 10:11h

  kako maci administratora iz grupe?on je osnivač grupe ali nije aktivan. . pokusavala sam da ga uklonim ali fb mi ne da. .ima li kakvo resenje

 4. Maja Basta Šokić
  30.07.2018 u 09:46h

  Ne možete maknuti osnivača, jedini način je da se sam makne iz uloge admina.

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.