Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Kako odabrati dobru lozinku?

Kako odabrati dobru lozinku?
Autor članka: Tino Šokić
Kategorije: Savjeti, Sigurnost
Datum objave: 07.10.2011

Imati dobru lozinku je vrlo bitna stavka koliko god Vam se to sada čini bezazleno. U ovom vodiču donosimo nekoliko korisnih savjeta pri odabiru lozinke.

Idealna lozinka je dugačka i sadrži slova, brojeve, znakove i interpunkcije. Bilo bi najbolje kada bi koristili minimalno 10 znakova, što je čest slučaj da ne koristimo. Veća raznolikost u znakovima, to bolje. Koristite cijelu tipkovnicu, a ne samo slova i znakove koje najčešće koristite.

Sada ćemo navesti neke savjete kako bi lakše izabrali kompleksnu lozinku.

1. savjet

Nemojte koristiti riječi ili sintagme od osobnog značenja.

2. savjet

Miješajte slova, brojeve, znakove i koristite velika i mala slova (upper and lower case). Ovom načinu pisanja lozinke je skoro nemoguće probiti nečiju lozinku (primjer: “Znanje” je zN4njE).

3. savjet

Nađite dobar način kako bi zapamtili početak lozinke. Dobar način korištenja je da odaberete prva dva slova rečenice koju ćete zapamtiti.

Primjer: “Moja kuća je na kraju sela” – “MoKujenaKrajuselA”

4. savjet

Pokušajte zapamtiti lozinku i izbjegavajte ju zapisivati negdje. Zapisana lozinka vrlo lako može dospjeti u neželjene ruke.

5. savjet

Veličina je bitna:) Nemojte izraditi lozinku kraću od šest znakova. Sve manje lozinke se mogu vrlo lako razbiti i saznati.

6. savjet

Nemojte koristiti istu lozinku za sve usluge! Ako netko sazna Vašu lozinku, imat će pristup SVEMU! Najmanje što možete napraviti je da za važne (npr. internet bankarstvo) i ostale (MSN, Email…) usluge imate različite lozinke.

7. savjet

Možete koristiti samo brojeve, ali pomoću algoritma! Npr. uzmite svoj datum rođendana – 16.01.1986. To bi bilo 16+1+1986 = 2003, a taj dobiveni broj pomnožimo s npr. 2 što ispada 4006. Taj dobiveni broj možemo integrirati u lozinku, a i da zaboravimo taj broj znamo način na koji smo došli do njega:)

8. savjet

Odaberite lozinku pomoću nasumičnog skupa riječi. Npr. dva broja, četiri slova i dvije interpunkcije. Npr. 93dVijerijEči-: . Boljka ovog načina je upamtiti to što ste nasumce izabrali, ali ako tu lozinku koristite dovoljno često upamtit ćete ju. Ova metoda kreiranja lozinke je korisna ako vjerujete da bi netko mogao potajno ćuti istu. Također, ovaj tip lozinke je najtežu vrstu za otkriti jer nije povezana s biločime.

Preporučljivo je mijenjati lozinku svaka tri mjeseca, a istu ne koristiti najmanje godinu dana. Postoji još puno načina kako izabrati dobru lozinku, a mi smo naveli nekoliko glavnih načina.

Nadam se da Vam je ovaj vodič pomogao.

Jedan komentar na članak 'Kako odabrati dobru lozinku?'

Pratite komentare na članak 'Kako odabrati dobru lozinku?' putem RSS feeda.

  1. 27.10.2011 u 11:21h

    Ja imam svoju sifru, recimo ffffff*01 i onda samo menjam zadnju cifru!

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.