Skoči na sadržaj

Kako pokrenuti vlastiti web shop?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Internet trgovine ili, kako se popularno nazivaju, web shopovi su sve popularniji u svijetu, ali i Hrvatskoj. Ovaj vodič pokušat će objasniti postupak pokretanja vlastitog shopa.

Kako pokrenuti vlastiti web shop?
Photo credits: Pixabay

Kao i kod prave trgovine, esencijalna stvar su proizvodi koje ćete prodavati. Potrudite se nabaviti najbolje moguće slike i opise proizvoda koji će pomoći korisnicima u odluci. Prednost web nad fizičkom trgovinom je ta što ne morate imati prostor u kojem ćete izlagati proizvode.

Kada imate proizvode, potrebno je riješiti tehnički dio. Za ozbiljnije shopove, preporučujemo angažiranje profesionalaca na tom području dok se manji shopovi mogu bez problema odraditi kod kuće.

Za ubrzanje procesa, možete koristiti neki od gotovih eCommerce sustava. Naše preporuke dajemo Magento ili WordPress sustavu. Ako se odlučite za WordPress, trebat ćete neki od eCommerce pluginova. Neki od najpopularnijih na raspolaganju su WP e-Commerce ili WooCommerce. Takvi sustavi imaju sve osnovne značajke web shopova poput prikaza i listanja proizvoda, košarice, procesa kupnje, itd. Sustav je potrebno instalirati i podesiti osnovne opcije. Osim toga, kroz takav sustav ćete raditi unos proizvoda.

Dizajn za shop možete kupiti u gotovom obliku za samo nekoliko desetaka dolara. Jedan od servisa koji nudi takvu mogućnost je ThemeForest. Nakon kupnje, napravite instalaciju predloška i podesite opcije sukladno uputstvima koja dolaze u paketu. Na predlošcima je moguće mijenjati raspored, boje, izmijeniti logotip i sl.

Načini plaćanja koje ćete podržati mogu biti:

  • opća uplatnica / internet bankarstvo
  • plaćanje pouzećem
  • plaćanje karticama
  • PayPal – zasad komplicirana opcija u RH pa preporučujemo izbjegavanje

Plaćanje karticama smatra se gotovinskom uplatom stoga podliježe fiskalizaciji. Ukoliko se odlučite za podržavanje plaćanja karticama, trebat će vam tzv. payment gateway. Ovaj dio sadrži neke zamke. U Hrvatskoj postoji više pružatelja te usluge (možda zaboravimo spomenuti neki): T-Com PayWay, PBZ MyCheckOut, Pencepay, RBA e-ToMiTreba!!, WSpay i ZABA e-commerce. Svaki payment gateway ima drugačije općenite uvjete i uvjete prihvata kartica, načine implementacije u shop, ali i naknade korištenja. S obzirom na promjenjivost tih informacija, preporučujemo da provjeru radite izravno s pružateljem payment gateway usluge.

Na stranici odvojite mjesto gdje ćete opisati uvjete korištenja, izjave o sigurnosti, izjave o privatnosti, načinima plaćanja, mogućnostima kontaktiranja, uvjete povrata i reklamacije, uvjete dostave i isporuke, … Tako će potencijalni kupci steći povjerenje, ali i biti informirani o svim važnim činjenicama.

Važno: Možete primijetiti da se nismo dotakli pravnog dijela, pa se između ostalog informirajte o tome.

Nadamo se da smo dali barem mali uvid u način na koji se pokreću shopovi. Sva pitanja šaljite putem formulara “pitajte učitelja” ili ostavite svoj komentar.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi