Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Besplatna online pohrana podataka (Dropbox)

Besplatna online pohrana podataka (Dropbox)
Autor članka: Tino Šokić
Kategorije: Internet
Teme:
Datum objave: 29.05.2010

U ovome tutorijalu objasniti ćemo kako doći do besplatnih 2gb online pohrane podataka pomoću malog servisa zvanog Dropbox.

Dropbox je vrlo popularna aplikacija za online pohranu podataka koja vam nudi 2gb prostora za pohranu vaših dokumenata, slika, muzike… Najveća boljka Dropbox –a je pristup sa bilo kojeg računala pošto su vam podaci uvijek sinkronizirani. Što se tiče sigurnosti, sve je zaštićeno enkripcijom AES-256 i nemoguće je pristupiti vašem korisničkom računu bez zaporke. Također postoji aplikacija za iPhone ili Google Android pristup.

Dropbox –u možete pristupiti preko web sučelja ili možete preuzeti malu aplikaciju koja se integrira u Windows explorer i stoji u task bar –u kao na slici.

Korisnički račun možete otvoriti klikom na ovaj link.

Pod opcijom “Create a Dropbox Account” ispunite sva polja i odaberete “Create Account”.

Nakon klika na “Create Account” preusmjereni samo na stranicu za preuzimanje Dropbox aplikacije gdje nas Internet pretraživač automatski pita da li želimo preuzeti file (u našem slučaju to izgleda ovako zbog korištenja Firefox -a kao Internet pretraživača).

Nakon preuzimanja pokrenemo izvršnu datoteku i krenemo s instalacijom.

Odaberimo “Install” za početak instalacije.

Nakon što je instalacija završila, u taskbar -u možemo vidjeti malu plavu ikonicu (zelena kvačica na  ikoni znači da su svi podaci sinkronizirani).

Dvostrukim klikom otvarate Dropbox folder u kojem se nalaze vaši podaci (lokalno na računalu i online). Znači ako u taj folder npr. stavite sliku  Dropbox će automatski sinkronizirati sa vašom pohranom na internetu tako da uvijek imate sinkonizirane podatke bilo to lokalno na računalu ili online.

Pristup preko web preglednika je također jednostavan. Nakon što se ulogirate (gore desno na početnoj stranici) prikažu vam se opcije vašeg Dropbox računa. Za upload ili download vaših podataka odaberete opciju “Files” gdje imate tu mogućnost.

Jedna od boljih mogućnosti Dropbox -a je “Sharing” opcija što znači da možete dijeliti određene podatke  sa drugim korisnikom Dropbox -a, ali o tome više u sljedećem tutorijalu.

Nadam se da vam je ovaj tutorijal pomogao.

2 komentara na članak 'Besplatna online pohrana podataka (Dropbox)'

Pratite komentare na članak 'Besplatna online pohrana podataka (Dropbox)' putem RSS feeda.

  1. Esia
    09.06.2017 u 15:47h

    Kakav komentar?

  2. Esia
    09.06.2017 u 15:48h

    Sviđa mi se ovo, mogu sad ući?

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.