Skoči na sadržaj

Sve o affiliate oglašavanju u Hrvatskoj

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U stranim zemljama affiliate oglašavanje popularno je već dugi niz godina, dok u Hrvatskoj tek sada uzima zamah pojavom affiliate mreža na ovom tržištu te sve većim brojem web trgovina koje su spremne za ovaj oblik oglašavanja. Iz prve ruke i iz perspektive izdavača i trgovca, možemo reći kako affiliate u Hrvatskoj funkcionira dobro, a s vremenom će biti značajno bolje.

Sve o affiliate oglašavanju u Hrvatskoj

Što je affiliate oglašavanje?

Affiliate oglašavanje funkcionira tako da web trgovine nagrađuju svaku preporuku koja je rezultirala prodajom.

Affiliate mreže spajaju – s jedne strane trgovce, s druge strane internet izdavače, influencere, internet zajednice, stranice s kuponima za popuste i sl. Registracijom u affiliate mrežu, nije potrebno dogovarati suradnju sa svakom trgovinom odnosno promotorom pojedinačno već automatski imate pristup svemu svima u mreži.

Affiliate mreže brinu da svaka preporuka bude i nagrađena tako da kreira linkove jedinstvene za promotore. Promotor zatim takve linkove ubacuje na svoje kanale (web, email, društvene mreže) i u trenutku kada potencijalni kupac klikne na takav link, u browser kupca pohranjuje se kolačić u određenom trajanju (1-30 dana, ovisno o uvjetima trgovca). Ukoliko kupac dovrši kupnju u periodu trajanja kolačića, promotor ostvaruje proviziju. Svi klikovi i kupnje uvijek su vidljivi kroz izvještaje u affiliate mreži.

Kako to izgleda u praksi? Web trgovina X kaže: “Ljudi, svatko tko uspije prodati moj proizvod ili uslugu, ostvarit će 10% provizije”. Ja kao promotor kažem: “Promovirat ću web trgovinu X”, uzimam jedinstveni link i dijelim ga sa svojom publikom. Osim samog linka, promotori mogu dijeliti i kupone za popuste.

Koje affiliate mreže su dostupne u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je dostupno nekoliko Affiliate mreža:

CJ i Dognet provjereno rade s hrvatskim web trgovinama. Ostale mreže sadrže velike globlane trgovine na kojima Hrvati i Hrvatice kupuju kao što je ASOS, pa ih navodimo jer će biti zanimljive promotorima.

Osim samih affiliate mreža, ponekad web trgovci nude svoja rješenja za nagrađivanje preporuka. Jedan od domaćih primjera je Plus Hosting.

Vlasnik ste web trgovine i zanima vas kako uz affiliate oglašavanje povećati prodaju?

Kao vlasnik trgovine, u pravilu možete biti prisutni samo na jednoj affiliate mreži. Kvaliteta mreže ima izravan utjecaj na povećanje prodaje, a mjeri se kroz broj promotora s kojima mreža surađuje.

Neke mreže imaju ulaznu naknadu (do 500 EUR), dok je kod drugih mreža besplatno. Na nekima unaprijed uplaćujete budžet za oglašavanje, dok kod drugih mreža plaćate nakon što se nakupi određen iznos provizije. Osim provizije promotorima, plaćate i malu naknadu za samu mrežu.

Vi kao trgovac sami određujete trajanje kolačića, iznos provizije, a opcionalno možete definirati bannere, kreirati kupone za popust ili napisati native članke koje će publisheri zatim objaviti.

Implementacija sa strane trgovca izgleda ovako:

  • ubacivanje tracking koda na sve stranice
  • ubacivanje conversion trackinga na potvrdu kupnje
  • provjera od strane affiliate mreže

Imate publiku na internetu i zanima vas kako zaraditi uz affiliate oglašavanje?

Stvar je jednostavna – registrirajte se na sve mreže i počnite davati preporuke za usluge i proizvode web trgovina koje su pogodne za vašu publiku.

Evo nekoliko konkretnih primjera:

  • ako ste online trener, imate puno pratitelja na instagramu, pronađite affiliate mrežu koja surađuje s trgovinama za prodaju dodataka prehrani i educirajte svoju publiku kako neki od tih proizvoda može pomoći s postizanjem bolje forme
  • ako imate web stranicu u uređenju interijera, pronađite affiliate mrežu koja surađuje s trgovinama za namještaj, napravite članak na temu “Trendovi u uređenju 2022.”, odaberite komade namještaja i napišite gdje se oni mogu kupiti
  • ako imate online zajednicu gdje se recenziraju proizvodi, napravite recenziju i napišite preporuku za kupnju

Imajte na umu da se ovakav sadržaj smatra sponzoriranim pa ga je potrebno pravilno označavati.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi