Skoči na sadržaj

Najpopularnije besplatne Steam igre

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Trenutno 3 najpopularnije besplatne igre na Steam platformi su DOTA 2, Team Fortress 2 te Warframe, a u ovom članku donosimo njihov kratki pregled.

Najpopularnije besplatne Steam igre
Photo credits: Unsplash
Korak 1

Steam i najpopularnije besplatne igre

Već smo ranije objasnili što je Steam, kako ga instalirati i kako se registrirati te igrati igre sa spomenute platforme. Steam, osim što nudi zbilja zavidnu količinu igara za kupiti (koje su usput rečeno često na akcijama pa se isplati ponekad strpiti i pričekati iste), nudi i mnoštvo igara koje su potpuno besplatne. Cijeli niz tih besplatnih je namijenjen za igranje s drugim igračima pa vam to omogućuje da se zabavite zajedno sa svojim prijateljima ili pak s mnoštvom drugih igrača iz cijeloga svijeta.

Ukoliko odaberemo izbornik Free to play (besplatno) te Most Popular (najpopularnije), izlistat će vam se najpopularnije besplatne igre.

Najpopularnije 3 ćemo i ukratko pregledati.

Korak 2

DOTA 2

http://store.steampowered.com/app/570/

Ukoliko ste imalo pratili gaming scenu zadnjih par godina, pa makar ste i sporadičan gamer, vrlo ste vjerojatno čuli za DOTA-u.

ili http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/81026/movie480.webm?t=1447354548

DOTA 2 je prvi put ugledala svjetlo dana 2011. godine, a od 2013. je dostupna na Steamu, te od tada osvaja tipkovnice i miševe milijuna gamera diljem svijeta. Prema statistici Steama, igra ju paralelno preko 900.000 igrača, često i preko 1 milijuna, te je ujedno i uvjerljivo najigranija igra trenutno na Steam platformi.

DOTA 2 je tzv. MOBA (multiplayer online battle arena) igra, tj. igra za više igrača koja se odvija u borbenoj areni. Igrači su smješteni u fantasy svijet i podijeljeni u dva tima po 5 igrača čiji je cilj uništiti strukture protivničkog tima. Svaki od igrača može odabrati jednog od ukupno 113 likova, tzv. Heroja, od kojih svaki ima svoje specifične karakteristike zajedno s prednostima i manama. Igrači su unutar tima podijeljeni i u dvije uloge, tzv. Carry i Support, od kojih je svaka jednako bitna, carry se razvijaju i svojevrsno nose pobjedu svojem timu, od čega su i dobili ime, dok likovi sa support ulogom imaju zadaću davati podršku.

DOTA 2 ima i jako veliki community na kojem je moguće otkriti jako puno o samoj igri, koje su taktike uspješne, kako graditi svoje likove i tako dalje.
Ukoliko vam se DOTA jako svidi i budete uspješni, možda možete i zarađivati igrajući. Naime za DOTA-u postoji i profesionalna liga u kojoj najbolji timovi osvajaju i po nekoliko stotina tisuća dolara.

Korak 3

Team Fortress 2

http://store.steampowered.com/app/440/

Team Fortress 2 se trenutno nalazi na drugom mjestu najpopularnijih besplatnih Stream igara. TF je po vrsti pucačka igra za više igrača iz prvog lica. Igrači su podijeljeni u dva tima i u ovisnosti o vrsti igre bore se za različite ciljeve uobičajene za ovu vrstu igara poput borbe za zastavu protivničkog tima ili borba za zadržavanje građevine.

Igrač ima na raspolaganju odabrati jednu od 9 klasa likova, te ga razvijati kroz igru. Skupljajući iskustvo, svaki lik napreduje svojim karakteristikama, te ga je moguće sve više modificirati. Stilovi likova su životopisni i iznimno šaroliki, tako možete biti npr. u ulozi uvrnutog doktora, špijuna ili specijalca za teška oružja.
Ono što karakterizira ovu igru je jedinstven grafički stil popunjen specifičnim humorom, koji je po vizualnom sličan crtanim filmovima, a stilski podsjeća na Austin Powersa.

Iako broj igrača nije toliko masovan kao što je slučaj sa DOTA-om, igrača ne dostaje već godinama, te smo sigurni da će vas ova komična pucačina dobro zabaviti.

Korak 4

Warframe

http://store.steampowered.com/app/230410/

Na trećem mjestu trenutno je Warframe, ko-operativna pucačka igra u trećem licu. Vremenski je smještena u nepoznato razdoblje u alternativnom svemiru, gdje imate ulogu Tenno-a. Tenno su drevna vrsta ratnika koja je u borbi protiv vladajućih vrsta. Kako bi poboljšali svoje sposobnosti nose bio mehanička odijela – Warframe-ove.

Ova igra je podijeljena na dva dijela koja čine jedinstvenu cjelinu. Prvi dio je gdje se s drugim igračima ujedinjujete i izvršavate različite setove misija, tzv. PvE koncept, a drugi je PvP, ili dio igre gdje se borite u arenama protiv drugih igrača. Većina misija koje se nalaze po različitim planetima je dio priče koja prati sudbinu Tenno-a.

Igrač može odabrati vrstu Tenno-a u ovisnosti o stilu igre koji preferira, te će mu sukladno tome biti lakše izvršavati neke od misija. Tako se možete odlučiti želite li više igrati skrivajući se i u tišini izvršavati zadatke, ili ući u otvoreni sukob s neprijateljima.
Stilski gledano, grafika je potpuno drugačija od one u Team Fortressu, te je više realistična. Sama igra je brza i vrlo dinamična, te složenije misije zahtijevaju suradnju svih suigrača.

Kroz igru ćete unaprjeđivati svog junaka i razvijati njegove sposobnosti kao i oružja koja su podijeljena na primarno i sekundarno. Većinom objekata unutar igre možete trgovati s drugim igračima. S obzirom na relativno složeno okruženje vašeg lika, izgledno je da ćete neke od informacija trebati potražiti na zbilja aktivnim i velikim forumima igrača ove igre.

Steam je ponovno pokazao kako za sate i sate uzbudljive zabave nije potrebno izdvojiti puno, ili ništa novca. Nadamo se kako ćete se zabaviti sa nekim od gore spomenutih naslova.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi