Skoči na sadržaj

Što je Hrvatska čita (Croatia Reads) i kako se koristi

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Croatia Reads (Hrvatska čita) je besplatna aplikacija za čitanje unutar granica Republike Hrvatske. Sve dok ova inicijativa nalazi sponzore i dok se nalazite unutar granica Hrvatske, možete preuzeti i čitati bilo koju knjigu na Android i iOS uređajima i pametnim telefonima. Čitanje je apsolutno besplatno, za njega vam nije potrebna nikakva iskaznica niti kod za logiranje, samo trebate proći postupak registracije objašnjen u nastavku.

Što je Hrvatska čita (Croatia Reads) i kako se koristi
Photo credits: Kaboompics

Lansiranjem ove aplikacije Hrvatska je postala prva država na svijetu sa zonom slobodnog i besplatnog čitanja, s pristupom digitalnim knjigama i besplatnom znanju. Sponzorstvo za besplatno čitanje u Hrvatskoj je osigurano za 12. mjesec, a izgledan je i nastavak za 2017. godinu.

U ovoj digitalnoj knjižnici je zastupljeno preko 300 izdavača iz cijelog svijeta te kolekcije rastu tjedno. Najviše naslova je na engleskom jeziku, ali možete pronaći i one na njemačkom, francuskom, talijanskom, portugalskom, španjolskom te također hrvatskom jeziku. Cilj je obogatiti kolekciju knjiga na hrvatskom jeziku i s autorima iz Hrvatske, a to je proces koji može teći sporije jer mnogi izdavači trebaju tek odraditi predradnje za objavu knjiga u digitalnim formatima.

Naslovi se preuzimaju dok ste spojeni na Internet, međutim samo čitanje iz svoje osobne knjižnice možete raditi offline.

Podržite ovaj hvalevrijedan iskorak prema digitalnom opismenjavanju, dostupnijem znanju i besplatnim digitalnim knjigama za svakog pojedinca!

A kako biste pristupili ovoj bazi znanja, slijedite korake u nastavku.

1. korak

Proći ćemo korake instalacije za Croatia Reads aplikaciju na iOS-u, ali je proces naravno vrlo sličan i na Androidu. U tražilicu App Store-a upišite Croatia Reads (Hrvatska čita), zatim odaberite aplikaciju prikazanu na slici niže pa pritisnite Get (Preuzmi).

1

Zatim odaberite Install (Instaliraj) pa Open (Otvori).

2

3

2. korak

Sad kad ste preuzeli i otvorili aplikaciju, možemo započeti s prijavom. Prijaviti se možete s email adresom ili Facebookom, ako ga koristite. Mi smo za potrebe vodiča odabrali email adresu.

Upišite email adresu, odaberite i upišite lozinku te pritisnite na Sign Up and start reading (Prijavi se i započni s čitanjem).

4

3. korak

Kad ste odradili proces prijave, ulazite u glavno sučelje aplikacije. Pritiskom na tri točkice u gornjem lijevom kutu imate uvid u detalje korisničkog računa, te ovdje također možete potražiti i korisničku podršku i odgovore na brojna pitanja vezana uz rad same aplikacije.

13

5

4. korak

Pritiskom na Get Books (Pronađi knjige) ulazite u čitavu bazu besplatnih naslova te vaša pretraga i slaganje kolekcije može započeti.

13

Možete pretraživati po kategorijama (Categories), u ovisnosti o tome koja vas vrsta literature zanima, možete sami formirati svoje police s knjigama (Shelves) i možete pretraživati bazu po naslovima ili autorima (Search).

8

5. korak

Jednom kada ste pronašli naslov koji vas zanima, pritisnite na Add (Dodaj), čime će odabrani naslov biti pospremljen u vašu knjižnicu (My Library) i dostupan za čitanje u svakom trenutku.

12

Kad želite čitati knjigu, pritisnite na Read (Čitaj).

13

6. korak

I vaša odabrana knjiga je tu, na vašem ekranu. Pritiskom prsta na ekran prikazuje vam se izbornik pa tako možete bookmarkati stranicu, zumirati, birati boju pozadine, veličinu slova (fonta), skakati između stranica i slično. Poigrajte se, vrlo je jednostavno i praktično, a korisničko iskustvo jako dobro!

15

Sretno i ugodno čitanje!

Za sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite putem forme “Pitajte učitelja”.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

  1. Ledomir Brzic
    12.01.2017 u 07:24h

    Izvrsno!!!