Skoči na sadržaj

Kako do e-Propusnice – vodič s koracima

Novost u izdavanju propusnica je online usluga koja bi svima trebala olakšati predavanje zahtjeva te samo izdavanje propusnica, a radi se o usluzi "e-Propusnica". Ova usluga povezuje MUP, Poreznu upravu, HZMO, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. U nastavku pokazujemo kako predati zahtjev za izdavanjem.

Kako do e-Propusnice – vodič s koracima

Usluga e-Propusnica olakšat će građanima podnošenje zahtjeva prema obiteljskim liječnicima, prema stožerima civilne zaštite te prema poslodavcima.

e-Propusnica za poslodavce i građane

Idite na https://epropusnice.gov.hr.

Odaberite jedan od ulaza koji vam odgovara, primjerice Ulaz za poslodavce ukoliko tražite potvrde za svoje zaposlenike, Ulaz za građane ako sami predajete zahtjev za sebe i sl.

U vodiču ćemo pokazati zahtjev za građane.

Sljedeći korak je prijava u e-Građane, ako ne znate kako, saznajte na linku kako se prijaviti u e-Građane. Zatim dozvolite pristup.

Odaberite vjerodajnicu, banku, Finu ili koju već posjedujete te se prijavite u sustav.

Mi smo koristili PBZ-ov #withKEY za prijavu, sastavni dio PBZ-ove mobilne aplikacije.

Kad ste se prijavili u sustav e-Propusnice, na raspolaganju vam je predavanje zahtjeva za propusnicom, pregled propusnica te pregled zahtjeva. Za predavanje, odaberite Zahtjev za propusnicom.

Zahtjev za e-Propusnicom će sadržavati vaše osobne podatke i to već ispisani OIB, ime i prezime, a sami ćete unijeti mjesto, ulicu i kućni broj, e-mail adresu (kojoj imate pristup), razdoblje za koje predajete zahtjev za propusnicom, razlog izdavanja te izdavatelja, a oboje birate iz padajućeg izbornika.

Ako se pitate u koju svrhu možete predati zahtjev za e-Propusnicom, razlozi su sljedeći:

 • Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja
 • Dnevne migracije zaposlenih u predodređenim službama (pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe)
 • Izvješćivanje javnosti
 • Stanovnici koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb
 • Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće
 • Putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
 • Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19

 

Izdavatelj e-Propusnice može biti:

 • Liječnik
 • Poslodavac
 • Tijelo javne vlasti
 • Stožer civilne zaštite

Odaberite razlog izdavanja te izdavatelja, unesite tražene podatke poput e-mail adrese, OIBa poslodavca i sl. OIB poslodavca možete pronaći na web stranici Sudskog registra (upišite naziv tvrtke pa pretražujte).

Konačno, predajte zahtjev pritiskom na crveni gumb Pošalji zahtjev.

Nakon odobrenja, primit ćete propusnicu u digitalnom obliku (ili .pdf), a pristupiti joj možete na gumbu Pregled pristupnica, s početka vodiča.

Ako ste negdje zapeli i trebate potražiti pomoć korisničke podrške, obratite se 0-24 h na e-mail adresu epropusnice@uprava.gov.hr ili telefonom na broj 0800 8090, od 8 do 17 sati.

Edit: omogućeno je olakšano izdavanje propusnica za tvrtke koje odjednom trebaju propusnice za više zaposlenika – “Ministarstvo uprave unaprijedilo je sustav e-Popusnice. Od sada tvrtke koje imaju potrebu za izdavanjem većeg broja e-Propusnica brže i jednostavnije mogu doći do njih, unosom Excel tablice u sustav. Unutar sustava e-Propusnice možete preuzeti Excel predložak te pronaći potrebne informacije za učinkovito popunjavanje tablice.”

Link na izvor

Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi