Skoči na sadržaj

Što učiniti kada netko ukrade vaš identitet na Facebooku? Vodič sa slikama

S vremena na vrijeme stigne nam poziv upomoć: “Netko je otvorio profil pod mojim imenom s kojeg vrijeđa ljude!” Prvo što savjetujemo jest - ne paničarite! U ovom vodiču saznajte kako si možete pomoći.

Što učiniti kada netko ukrade vaš identitet na Facebooku? Vodič sa slikama

Netko koristi vaše ime ili čak fotografiju, koristi profil za slanje poruka i komentara? Prvo što trebate je utvrditi da je zaista došlo do krađe identiteta. Ukoliko se osoba samo zove jednako kao i vi, to je naravno sasvim uredu. Međutim, ukoliko se netko lažno predstavlja, pritom koristi vaše ime kako bi ljude doveo u zabludu tada se radi o krađi identiteta.

Ovakve situacije su česte i do njih dolazi iz šale, zbog osvete ili sa svhrom sakupljanja lajkova. Poznate osobe tako se često susreću s ovakvim problemom i s obzirom da ne mogu zaštititi ime, poznatije osobe uz svoje ime nakon provjere od strane Facebooka mogu dobiti znak kvačice koji označava kako se radi o pravoj osobi. U Hrvatskoj rijetko tko ima takvu oznaku, a jedan od primjera je aktualni predsjednik.

Prijava lažnog profila ili stranice Facebooku

Facebook često nije fer, ali prijavljivanje lažnog predstavljanja je jedini dostupan i učinkovit alat koji je ponuđen s njihove strane za borbu protiv tog problema. Prilikom pregleda, Facebook u obzir uzima sve aktivnosti i komunikaciju određenog profila ili stranice te po potrebi od profila traži dodatnu verifikaciju kroz primjerice slanja važeće osobne iskaznice. Ovakve prijave Facebook u pravilu rješava u korist osobe koja je žrtva krađe identiteta. Dakle, profili ili stranice koje se predstavljaju u ime druge osobe će gotovo sigurno biti onemogućene nakon ručnog pregleda. Nažalost, ne postoji mehanizam koji će spriječiti da se to ponovi.

Korake za podnošenje prijave pročitajte u nastavku vodiča.

Korak 1

Otvorite Facebook profil osobe koja se laženo predstavlja

Na profilu ćete pronaći simbol tri točkice. Klikom na to otvorit će se izbornik u kojem treba odabrati “Find support or report profile”.

Odaberite tip prijave

U našem slučaju “Pretending to Be Someone” i na kraju “Me”.

Korak 2

Vaši prijatelji mogu napraviti isto

Tri točkice “Find support or report profile”, zatim “Pretending to be something” i na kraju “A friend”.

Veći broj prijava daje veću težinu i takve prijave će sigurno biti razmotrene. Samo jedna prijava (ili mali broj prijava) može biti slučajno napravljena, dogovorena između par ljudi i sl.

Korak 3

Pričekajte

Naša iskustva su da se prijave rješavaju u roku od 7 do 28 dana.

Na kraju

Ako Facebook ne bude od pomoći, ovisno o težini štete koju netko radi u vaše ime, slučaj možete prijaviti policiji.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi

Povezana tema

Facebook